Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Έχεις τα νεύρα σου; 5 τρόποι να αποσυμπιεστείς

Έχεις τα νεύρα σου; 5 τρόποι να αποσυμπιεστείς

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να θυμώσει κάποιος. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Τι κάνω σε αυτήν την περίπτωση; Ευτυχώς, όταν νιώθεις εγκλωβισμένος στα συναισθήματά σου, υπάρχουν τρόποι για να εκτονωθείς.
Η επαγγελματίας σύμβουλος Julie Booksh πιστεύει ότι ο θυμός, συναίσθημα το οποίο προσπαθούμε να αποφεύγουμε, πολλές φορές με κάθε κόστος, είναι στην πραγματικότητα μία κατάσταση η οποία προσπαθεί να μας "πει" κάτι μεγαλύτερο και ως εκ τούτου, πρέπει να μάθουμε να τον εκφράζουμε και να τον ακούμε.
Ωστόσο, έχοντας δουλέψει τόσο με άτομα όσο και σε εταιρείες, μεταξύ αυτών κολοσσοί όπως η Ford, έχει παρατηρήσει ότι αν και αξίζει να εκφράζουμε συνειδητά την οργή μας, το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μας έχει διδάξει τον υγιή τρόπο να το κάνουμε, επειδή οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να αγνοούμε τα αρνητικά συναισθήματα.
Σε πρόσφατο άρθρο της, η ειδικός εξηγεί ότι αντί αντίστασης, πρέπει να μάθουμε να ακολουθούμε τον θυμό μας. Αυτό σημαίνει να βγούμε εκτός της ζώνης ασφαλείας μας, γιατί μόνο έτσι, μπορούμε να ανακαλύψουμε ολόκληρο τον εαυτό μας. Η υγιής έκφραση του θυμού είναι ευεργετική, συναισθηματικά και σωματικά, τονίζει η Booksh και γράφει 5 υγιής τρόπους να την πετύχεις.
Ποιοι τρόποι αποσυμπίεσης μπορούν, λοιπόν, να σε βοηθήσουν, την επόμενη φορά που θα σε πνίξει η οργή;

Πες τον πόνο σου σε έναν φίλο σου

Μίλα σε έναν φίλο και πες τα όλα. Μία φορά. Όχι συνέχεια.
Μίλα σε έναν φίλο και πες τα όλα. Μία φορά. Όχι συνέχεια.
Η έκφραση των συναισθημάτων σου σε έναν φίλο είναι πολύ θεραπευτική. Αν η σχέση σας είναι ειλικρινής και υγιής, θα σε καταλάβει, αρκεί να τον προειδοποιήσεις ότι ετοιμάζεσαι να "ξεφορτώσεις" πάνω του. Η Booksh, ωστόσο, προειδοποιεί πως πρέπει να θυμάσαι κάποια πράγματα:
Όταν ο φίλος σου δώσει την άδεια, ξέσπασε πραγματικά και μην κρατήσεις κάτι πίσω, γιατί κανείς δεν θέλει "επαναληπτικούς γύρους" κι αν γκρινιάζουμε συνεχώς για το ίδιο πράγμα, η πρακτική καταλήγει να μετατρέπεται από θεραπευτική, σε μολυσματική. Αντί ενός, γίνεστε δύο οι οργισμένοι και αυτό δεν είναι καλό ούτε για την υγεία σας (σωματική και ψυχική) ούτε για τη φιλία σας.

Γράψε ένα γράμμα

Έκφρασε την οργή σου στο χαρτί κι έπειτα, πέτα την. Ή στείλε την σε γράμμα.
Έκφρασε την οργή σου στο χαρτί κι έπειτα, πέτα την. Ή στείλε την σε γράμμα.
Το να γράφεις τα συναισθήματά σου σε ένα γράμμα μπορεί να μοιάζει σαν πρακτική κάποιου τρελού, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί πολύ ευεργετικά. Το χαρτί παίρνει τη θέση του φίλου και μάλιστα, αντέχει να σε "ακούει" πιο συχνά και για περισσότερα από ένα θέματα. Γίνεται ο δέκτης που λαμβάνει την οργή σου και σε απελευθερώνει από αυτήν.
Επιπλέον, όταν γράφεις κάτι, έχεις το πλεονέκτημα της καθαρότητας που δίνει η γραπτή έκφραση, με αποτέλεσμα να καταλαβαίνεις καλύτερα γιατί είσαι θυμωμένος και ποια πράγματα σε εξοργίζουν. Ξέσπασε, λοιπόν, στο χαρτί και μην κρατήσεις τίποτα πίσω. Άσε που σε ένα δεύτερο στάδιο, μπορείς να επεξεργαστείς όσα έχεις γράψει και να τα στείλεις στο άτομο που σε "έφτασε στο αμήν".

Βάλε τις φωνές (στο μαξιλάρι σου)

Το μαξιλάρι σου δεν θα σε κρίνει. Είναι εκεί για εσένα.
Το μαξιλάρι σου δεν θα σε κρίνει. Είναι εκεί για εσένα.
Όταν είσαι θυμωμένος, πολλές φορές θέλεις απλά να βγάλεις μία κραυγή, να φωνάξεις με όλη σου τη δύναμη. Δεν είναι καθόλου παράλογο ή παράξενο. Αντιθέτως, είναι το καλύτερο φάρμακο, ώστε να αφήσουμε τον θυμό πίσω μας και να ανασάνουμε.
Αν είσαι σε χώρο όπου δεν θα ενοχλήσεις κανέναν, πάρε μια βαθιά ανάσα και άσε τη φωνή σου να φτάσει στον ουρανό και να σε ελευθερώσει. Αν είσαι στο σπίτι, μπορείς να βάλεις τις φωνές στο... μαξιλάρι. Φέρε το κοντά στο στόμα και ξέσπασε. Θα λειτουργήσει ως ηχομόνωση, χωρίς να σε εμποδίζει να εκφραστείς. Μην ξαφνιαστείς αν μετά από μία καλή κραυγή, αρχίσεις να γελάς ανεξέλεγκτα, λέει η Booksh.

Κτύπα αλύπητα κάτι

Χτύπα κάτι, όχι κάποιον.
Χτύπα κάτι, όχι κάποιον.
Αν είσαι πιο πρακτικός τύπος, ίσως οι κραυγές να μην αρκούν. Ίσως να θέλεις να χτυπήσεις κάτι (ελπίζουμε, όχι κάποιον). Και πάλι, η Booksh σημειώνει πως δεν υπάρχει λόγος ούτε να ντρέπεσαι για αυτήν την επιθυμία ούτε να μην την εκφράσεις. Αντιθέτως, αν την καταπιέσεις κάνεις απλά κακό στον εαυτό σου.
Μόνο φρόντισε να έχεις κάτι πρόχειρο, ώστε να μη μετανιώσεις μετά για μία σπασμένη πόρτα. Το προφανές, αν δεν έχεις στο σπίτι έναν σάκο του μποξ, είναι και πάλι το καημένο το μαξιλάρι σου. Χτύπα το με τα χέρια ή με ό,τι άλλο θες, ώστε να απελευθερώσεις τη συσσωρευμένη αρνητική ενέργεια. Η Booksh σημειώνει πως όταν τελειώσεις, αξίζει να παρατηρήσεις πώς αισθάνεσαι, για να ξέρεις πώς να δρας μελλοντικά.

Μίλα με το άτομο που ευθύνεται για τον θυμό σου

Εφόσον έχεις ξεδώσει, μπορείς να τα πεις κι ένα χεράκι με όποιον σε εξόργισε.
Εφόσον έχεις ξεδώσει, μπορείς να τα πεις κι ένα χεράκι με όποιον σε εξόργισε.
Αν η πηγή του θυμού σου δεν είναι ένα συμβάν, αλλά ένας άνθρωπος, καλό είναι να μαζέψεις τα ψυχικά αποθέματα και να τον αντιμετωπίσεις πρόσωπο με πρόσωπο, εκφράζοντας υγιώς και πολιτισμένα όσα νιώθεις, για να "καθαρίσει" η ατμόσφαιρα.
Ωστόσο, η Booksh λέει πως πριν το κάνεις, καλό θα ήταν να έχεις δοκιμάσει τις πρώτες τέσσερις τακτικές, για να προετοιμαστείς, να απαλλαγείς από την υπερβολική ένταση και να διασφαλίσεις όσο γίνεται, ότι ο διάλογος θα παραμείνει σε ευγενή πλαίσια, χωρίς χαρακτηρισμούς και αντιδικίες.
Άλλωστε, όταν επιτρέψεις στον θυμό σου να περάσει από μέσα σου και να απελευθερωθεί με έναν υγιή και ασφαλή τρόπο, μπορεί να διαπιστώσεις ότι είσαι πιο ξεκάθαρος σχετικά με πώς επιθυμείς να προχωρήσεις, καταλήγει η ειδικός. Και θα δεις ότι θα νιώθεις καλύτερα και σωματικά.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.