Η ανωνυµία δεν επιτυγχάνεται εύκολα στο Ιnternet. Σας δείχνουµε πώς να την διατηρήσετε όταν στέλνετε emails.
Για ένα αρκετά µεγάλο διάστηµα, οι χρήστες δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για τις πληροφορίες που κοινοποιούσαν στο Διαδίκτυο. Όταν όµως άρχισαν να εµφανίζονται αποκαλύψεις σχετικά µε την πρόσβαση των κυβερνήσεων στα δεδοµένα µας, τα πράγµατα άλλαξαν. Για πολλούς χρήστες λοιπόν, η ανάγκη για επίτευξη πραγµατικής ανωνυµίας στο Ιnternet είναι πιο σηµαντική από ποτέ. Όταν όµως θέλετε να εγγραφείτε σε µία online υπηρεσία και οι πρώτες τρεις επιλογές που παρέχονται είναι η χρήση των στοιχείων σας από Google, Facebook και Twitter, είναι σαν να διενεργεί κάποιος έναν πρόχειρο έλεγχο στην online παρουσία σας. Οι υπηρεσίες αυτές, όπως το Google για παράδειγµα, απαιτούν κατά την εγγραφή έναν τηλεφωνικό αριθµό και µία παλαιότερη διεύθυνση email, µεταξύ άλλων, οπότε χρησιµοποιώντας τες σίγουρα δεν καλύπτετε τα ίχνη σας.
Τι γίνεται λοιπόν αν κάποιος θέλει να δηµιουργήσει µία διεύθυνση email, η οποία να είναι απόλυτα µυστική και ανώνυµη, χωρίς κάποια προφανή σύνδεση µαζί του, αλλά δεν έχει τη διάθεση ή τους πόρους ώστε να χρησιµοποιήσει δικούς του servers; Αυτό που περιγράφουµε προχωράει πιο πέρα από τα κρυπτογραφηµένα µηνύµατα, τα οποία µπορούν να χρησιµοποιηθούν εύκολα µέσω συγκεκριµένων επεκτάσεων τόσο σε web mails όσο και σε desktop email clients. Με τα κρυπτογραφηµένα µηνύµατα, δεν κρύβεται ο αποστολέας. Αν θέλετε να πετύχετε λοιπόν ακριβώς αυτό, µπορείτε να χρησιµοποιήσετε κάποια από τις υπηρεσίες που αναφέρουµε παρακάτω. Βεβαιωθείτε όµως ότι χρησιµοποιείτε τις “δυνάµεις” σας για καλό σκοπό.
Βήµα πρώτο: ανώνυµο browsing
Ο browser που χρησιµοποιείτε για να περιηγείστε στο Ιnternet σας ελέγχει. Είναι τόσο απλό. Τα cookies και τα νέα “super cookies” ξέρουν πού ήσασταν και τι κάνατε και είναι διατεθειµένα να κοινοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές. Συνήθως ο λόγος για τον οποίο συµβαίνει αυτό είναι οι στοχευµένες διαφηµίσεις, όµως αυτό δεν αποτελεί επαρκή παρηγοριά για όποιον θέλει να έχει διακριτική παρουσία στο Ιnternet. Σε όλους σχεδόν τους browsers υπάρχει η λειτουργία της ανώνυµης περιήγησης [incognito/private mode], όµως η λειτουργικότητά της φτάνει µέχρις ενός σηµείου. Για παράδειγµα, τα sites εξακολουθούν να µπορούν να καταγράψουν τη διεύθυνση IP σας. Αν λοιπόν θέλετε πραγµατικά ανώνυµη περιήγηση, στη διάρκεια της οποίας θα έχετε την ευκαιρία να ρυθµίσετε µε ασφάλεια το νέο σας ανώνυµο email, χρειάζεστε τον Tor browser, έναν browser που έχει ως κύριο γνώµονα την ασφάλεια και την ανωνυµία του χρήστη. Αν δεν έχετε ακουστά τον Tor, ίσως φταίει το γεγονός ότι µέχρι πρόσφατα το όνοµά του ήταν The Onion Router. Ο τρόπος µε τον οποίο επιτυγχάνει τον σκοπό του είναι απλός: Οι επισκέψεις σας στα sites µεταπηδούν ανάµεσα σε διάσπαρτους servers, µε αποτέλεσµα να µην είναι εφικτός ο εντοπισµός σας µέσω της διεύθυνσης IP. Θα παρατηρήσετε ότι τα sites φορτώνουν πιο αργά σε σχέση µε τους παραδοσιακούς browsers [Chrome, Firefox], όµως πρόκειται για µία παρενέργεια που αξίζει τον κόπο για όποιον θέλει να κρύψει τα ίχνη της διαδικτυακής του παρουσίας.
Ο Tor Browser είναι διαθέσιµος σε Windows, Linux και Mac OS, ενώ έχει και τη δυνατότητα να τρέξει από USB stick. Επιπλέον, είναι δωρεάν. Ακόµη και το Facebook έχει µία ειδική διεύθυνση για το Tor [facebookcorewwwi.onion] για να προστατεύσει τους χρήστες που θέλουν να αποκρύψουν την τοποθεσία τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο σε περιοχές όπου κάτι τέτοιο απαγορεύεται, όπως η Κίνα. Μη σας δοθεί η εντύπωση ότι ο Tor είναι απροσπέλαστος 100%, αλλά είναι σίγουρα πολύ πιο αποτελεσµατικός στο να διατηρεί την ανωνυµία των χρηστών του σε σχέση µε οτιδήποτε έχουν να προσφέρουν οι ευρέως διαδεδοµένοι browsers.
Ανώνυµο email
Επιστρέφοντας τώρα στα του mail, µπορείτε αν θέλετε να κάνετε έναν σχετικά ανώνυµο λογαριασµό Gmail, αλλά θα χρειαστεί να τον γεµίσετεµε ψευδή στοιχεία. Χρησιµοποιώντας πάντα τον Tor browser, πρέπει να µη δώσετε πραγµατικό όνοµα, τοποθεσία ή γενέθλια. Αν χρειαστεί να δηλώσετε τηλεφωνικό αριθµό, πρέπει αντίστοιχα να χρησιµοποιήσετε έναν προσωρινό αριθµό, όπου και εκεί τα στοιχεία σας πρέπει να είναι ψευδή.
Αντί όµως να µπείτε σε όλο αυτόν τον κόπο, µπορείτε να κάνετε κάτι πολύ απλό: να χρησιµοποιήσετε τη συµβουλή του Electronic Frontier Foundation [eff.org/deeplinks/2012/11/tutorial-how-create-anonymous-email-accounts] και να δηµιουργήσετε λογαριασµό σε διαφορετική υπηρεσία από αυτήν που χρησιµοποιείτε για το προσωπικό σας mail. Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες email που εξειδικεύονται στην παροχή ανωνυµίας.
Να επισηµάνουµε σε αυτό το σηµείο ότι θα πρέπει να χρησιµοποιείτε υπηρεσίες email που υποστηρίζουν κρυπτογράφηση SSL [Secure Sockets Layer]. Πρόκειται για τη βασική κρυπτογράφηση που χρησιµοποιείται σε sites ηλεκτρονικών καταστηµάτων και τραπεζών ως θεµελιώδης δικλείδα ασφαλείας. Για να καταλάβετε αν ένα site χρησιµοποιεί SSL, θα πρέπει να δείτε στη διεύθυνση την ένδειξη HTTPS και όχι απλώς HTTP. Εναλλακτικά, µπορεί να υπάρχει δίπλα από τη διεύθυνση ένα σύµβολο κλειδαριάς. Οι τρεις µεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών email [Gmail, Yahoo Mail, Outlook.com] υποστηρίζουν όλοι τους HTTPS. Επιπλέον, µπορείτε να χρησιµοποιήσετε την επέκτασηHTTPS Everywhere [www.eff.org/https-everywhere] για τον Firefox, τον Chrome και τον Opera, ώστε να βεβαιωθείτε ότι όλα τα sites που επισκέπτεστε ανεξαιρέτως χρησιµοποιούν το συγκεκριµένο πρωτόκολλο ασφαλείας.
Όπως αντιλαµβάνεστε, η χρήση ψευδώνυµων στα emails δεν είναι αρκετή, αφού ένα και µόνο log-in χωρίς να χρησιµοποιείτε τον Torσηµαίνει ότι η IP σας θα καταγραφεί. Αν έχετε φτάσει µέχρι αυτό το σηµείο, δεν υπάρχει λόγος να κάνετε µισές δουλειές. Χρησιµοποιείστε µία πραγµατικά ανώνυµη υπηρεσία email για να στείλετε τα µηνύµατά σας.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.