Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Τα οφέλη του “γυμνού” ύπνου



ypnos gymnos 4 4Ένας στους τρεις ενήλικες κοιμάται γυμνός, σύμφωνα με μια διεθνή μελέτη από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, και αυτό φαίνεται πως παρέχει μια σειρά από οφέλη στην υγεία.
Ορισμένες μελέτες έχουν βρει πως όταν δεν παραμένουμε πολύ ζεστοί στον ύπνο μας αυτό μας βοηθάει να κοιμηθούμε καλύτερα. Βέβαια, η θερμοκρασία δωματίου δεν πρέπει να είναι κάτω από το επίπεδο στο οποίο αισθάνεται κάποιος άνετα, αλλιώς δεν θα μπορέσει κοιμηθεί. Όμως οι ειδικοί του ύπνου συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να έχετε ένα δροσερό βράδυ, καθώς η θερμοκρασία του κεντρικού σώματος πρέπει να μειωθεί κατά περίπου μισό βαθμό Κελσίου για να μπορέσετε να κοιμηθείτε σωστά.

Περισσότερος ύπνος

Στον ύπνο ο εγκέφαλος, οδηγείται από το εσωτερικό ρολόι του σώματος και στέλνει μηνύματα προς τα αιμοφόρα αγγεία να διασταλούν ώστε να απελευθερωθεί θερμότητα. Μόνο έτσι ο ύπνος είναι βαθύς και άνετος.
«Η θερμοκρασία του σώματος είναι στο υψηλότερο σημείο στις 11 το βράδυ και στο χαμηλότερο στις 4 το πρωί», λέει ο δρ Chris Idzikowski, διευθυντής του Κέντρου Υπνου του Εδιμβούργου. «Δηλαδή το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει. Αν κάτι εμποδίζει την εν λόγω πτώση της θερμοκρασίας, ο εγκέφαλος θα ξυπνήσει για να δει τι συμβαίνει. Αυτό, σημαίνει ότι θα δυσκολευτείτε να σας πάρει πάλι ο ύπνος ή θα έχετε διαταραγμένο ύπνο. Άρα το πλεονέκτημα του να κοιμάται κανείς γυμνός είναι ότι το σώμα του μπορεί να κρυώσει ευκολότερα και να διατηρηθεί η χαμηλότερη θερμοκρασία που θέλει ο εγκέφαλος».
Το γιατί το σώμα χαμηλώνει τη θερμοκρασία του τη νύχτα παραμένει άγνωστο. Μια θεωρία είναι ότι ο άνθρωπος εξελίχθηκε έτσι επειδή οι ​​πρόγονοί μας στην Αφρική έπρεπε να διατηρηθούν δροσεροί στη σαβάνα. Όπως και νάχει, είναι σημαντικό να μην υπάρχει υπερβολική ζέστη στο κρεβάτι σας.
Βεβαιωθείτε ωστόσο ότι έχετε ζεστά χέρια και πόδια. Η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος επιτυγχάνεται γιατί στέλνεται αίμα στα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος και ειδικότερα στα χέρια και τα πόδια και από εκεί η θερμότητα χάνεται στο περιβάλλον. Αλλά αν τα χέρια και τα πόδια είναι κρύα, τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα συστέλλονται και αυτό μειώνει τη ροή του αίματος. Έτσι η θερμοκρασία του κεντρικού σώματος δεν θα είναι σε θέση να πέσει τόσο εύκολα.
Να γιατί οι άνθρωποι με το σύνδρομο Raynaud – μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά κρύα χέρια και πόδια (πιστεύεται ότι επηρεάζει το 10% των γυναικών) είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αϋπνία. Το σύνδρομο Raynaud προκαλεί σπασμό στα αιμοφόρα αγγεία των άκρων μειώνοντας τη ροή του αίματος. Έτσι ενώ τα χέρια και τα πόδια των πασχόντων μπορούν να είναι κρύα, η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλή.
Οι ηλικιωμένοι έχουν την τάση να αισθάνονται περισσότερο κρύο στα άκρα τους το βράδυ, πιθανότατα επειδή τα προβλήματα κυκλοφορίας είναι πιο συχνά. Οι γυναίκες είναι επίσης πιθανότερο να υποφέρουν από κρύα χέρια και πόδια, ιδίως σε ορισμένα σημεία του έμμηνου κύκλου λόγω των οιστρογόνων που ρυθμίζουν τα περιφερειακά αιμοφόρα αγγεία στα χέρια και τα πόδια.

Βαθύς ύπνος

Η πολύ ζέστη στο κρεβάτι ή στο δωμάτιο δεν σημαίνει μόνο ότι θα έχετε λιγότερο ύπνο συνολικά, αλλά μπορεί να σημαίνει λιγότερο βαθύ ύπνο.  Ο βαθύς ύπνος είναι το κλειδί για την καλύτερη μνήμη και την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης η οποία επισκευάζει τα κύτταρα και αναπτύσσει το σώμα.
Το 2008 μια ολλανδική μελέτη κατέγραψε τα οφέλη του γυμνού ύπνου. Οι εθελοντές κοιμόντουσαν φορώντας μια συσκευή που επέτρεπε στους ερευνητές να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του δέρματός τους χωρίς να αλλάζουν τη θερμοκρασία του σώματος.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως όταν η θερμοκρασία του δέρματος αυξήθηκε μόλις 0,4 βαθμούς Κελσίου οι εθελοντές ήταν πολύ  λιγότερο πιθανό να ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα. Σε ηλικιωμένους εθελοντές, η δράση αυτή ήταν έντονη: Η αύξηση των 0,4 βαθμών Κελσίου σχεδόν διπλασίασε τον βαθύ ύπνου και μείωσε τον κίνδυνο να ξυπνήσει κανείς νωρίς το πρωί από 50% σε 4%.
Για να εξασφαλίσετε ότι η θερμοκρασία του σώματος θα πέσει ικανοποιητικά το βράδυ, μη φοράτε κάλτσες, συμβουλεύει ο δρ Idzikowski.  Ο ύπνος με κάλτσες στο κρεβάτι δεν σας επιτρέπει να χάνετε θερμότητα από τα πόδια σας και έτσι στο σώμα σας θα γίνει υπερβολικά ζεστό και μπορεί να ξυπνήσετε.
Σχετικά με τα σκεπάσματα, χρησιμοποιείστε στρώσεις έτσι ώστε αν ζεσταθείτε να μπορείτε να απομακρύνετε ένα σκέπασμα και να δροσιστείτε.

Καφέ λίπος και ωκυτοκίνη

Υπάρχουν όμως και άλλα οφέλη από τον γυμνό ύπνο. Όταν το σώμα δεν είναι υπερβολικά ζεστό, ενεργοποιείται το καφέ λίποςκαι αυτό μπορεί να σας κάνει να χάσετε κάποιες θερμίδες παραπάνω.
Σε μια μελέτη, μετά από τέσσερις εβδομάδες ύπνου στη θερμοκρασία των 19 βαθμών Κελσίου οι εθελοντές διπλασίασαν την ποσότητα του καφέ λίπους τους.
Το κρύο περιβάλλον αδυνατίζει ενεργοποιώντας το καφέ λίπος το οποίο παράγει 300 φορές παραπάνω θερμότητα από κάθε άλλο όργανο του σώματος. Αυτό σημαίνει πως αν ενεργοποιείται το καφέ λίπος για παρατεταμένο χρονικό διάστημα τότε ξοδεύετε θερμίδες. Βέβαια, η δαπάνη αυτή της ενέργειας δεν είναι αρκετή για να χάσετε βάρος αλλά η μελέτη έδειξε πως βελτιώθηκε ηαντίσταση στην ινσουλίνη.
Επίσης, το να μη φοράτε ρούχα στον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την ανάπτυξη λοιμώξεων από ζυμομύκητες. Το ζεστό περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη ορισμένων παρασίτων. Αν φοράτε μάλιστα σφιχτά εσώρουχα αυτό σημαίνει λιγότερος αέρα στην περιοχή και ότι είναι πιο πιθανό να ιδρώσετε κάτι που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.
Τέλος, υπάρχει και ένα άλλο όφελος αν μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι με τον/την σύντροφό σας. Ο γυμνός ύπνος θα δημιουργήσει μια γενναιόδωρη ώθηση ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που κάνει καλό στην υγεία και την ψυχική διάθεση. Η παραγωγή της ωκυτοκίνης προκαλείται από την εγγύτητα, ιδιαίτερα την επαφή δέρμα με δέρμα, λέει ο δρ Kerstin Uvnas-Moberg, φυσιολόγος στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών και έναν ειδικός στις ορμόνες. Τα αισθητήρια νεύρα του δέρματος στέλνουν ερεθίσματα στον εγκέφαλο, προκαλώντας την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης.
Η ωκυτοκίνη έχει προστατευτική επίδραση στην καρδιά, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει το άγχος.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.