Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Έρευνα: επηρεάζει η Πανσέληνος τη διάθεσή μας ή είναι μύθος;

Έρευνα: επηρεάζει η Πανσέληνος τη διάθεσή μας ή είναι μύθος;

Δεν θα ήταν λίγες οι φορές, κατά τις οποίες μεταξύ σοβαρού και αστείου κατηγορήσαμε το ολόγιομο φεγγάρι για τη διάθεσή μας. Άραγε, οι σεληνιακές φάσεις μπορούν, όντως, να διαδραματίσουν ρόλο στη ζωή μας; Η επιστήμη δίνει την απάντηση.
Το φεγγάρι λίγο-πολύ περιβάλλεται από μία αύρα μυστηρίου, και για αιώνες λειτουργούσε ως αφορμή για διάφορους μύθους και εικασίες, γοητεύοντας τον άνθρωπο. Μέχρι και σήμερα, η θέα του φεγγαριού μας μαγεύει, ειδικά όταν έχει πανσέληνο. Πώς μας επηρεάζει, όμως, στην πραγματικότητα το ολόγιομο φεγγάρι;
Σε αυτήν την ερώτηση και ειδικότερα στο ερώτημα αν οι σεληνιακές φάσεις επηρεάζουν τη ζωή μας, θέλησε να απαντήσει διεθνής ομάδα ερευνητών, προχωρώντας σε αντίστοιχη έρευνα και δημοσιεύοντας τα αποτελέσματά της στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Pediatrics. Πριν στρέψουμε το βλέμμα στον αποψινό νυχτερινό ουρανό, για την πρώτη Πανσέληνο του φετινού καλοκαιριού, ρίχνουμε μία ματιά:

Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου, έντονης δραστηριότητας, χαλαρής δραστηριότητας και παντελούς αδράνειας 5812 παιδιών από πέντε διαφορετικές ηπείρους, τα οποία προέρχονταν από ένα ευρύ φάσμα οικονομικών και κοινωνικοπολιτισμικών επιπέδων. 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της σχετικής μελέτης, Δρ Jean-Philippe Chaput από το Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Παίδων του Ανατολικού Οντάριο, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε παιδιά, επειδή παρουσιάζουν ευκολότερα αλλαγές συμπεριφοράς και οι ανάγκες τους για ύπνο είναι μεγαλύτερες, σε σχέση με τους ενήλικες.
Τα δεδομένα συλλέγονταν για περίοδο 28 μηνών ή για 28 σεληνιακούς κύκλους και χωρίζονταν για τους σκοπούς της ανάλυσης σε δεδομένα από:
  • τη φάση της πανσελήνου
  • τη φάση της ημισελήνου
  • τη φάση της νέας σελήνης
Πριν την εξαγωγή συμπερασμάτων από τους ειδικούς, λήφθηκαν υπόψη επίσης, η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο των γονέων και ο δείκτης μάζας σώματος των παιδιών.
Έρευνα: επηρεάζει η Πανσέληνος τη διάθεσή μας ή είναι μύθος;
Τα δεδομένα από τη μελέτη έδειξαν ότι η διάρκεια του νυχτερινού ύπνου ήταν μειωμένη περίπου κατά 5 λεπτά,όταν το φεγγάρι ήταν στη φάση της πανσελήνου, σε σύγκριση με όταν το φεγγάρι βρισκόταν στη φάση της νέας σελήνης. Ωστόσο, σε καμία άλλη συμπεριφορά ή δραστηριότητα δεν παρατηρήθηκε ουσιαστική διαφοροποίηση μεταξύ των σεληνιακών φάσεων.
Εξάλλου, όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα, τα 5 λεπτά λιγότερου ύπνου κατά τη διάρκεια και κοντά στη φάση της πανσελήνου (1% μεταβολή), δεν αντιπροσωπεύουν μία σημαντική απειλή για την υγεία. “Η μελέτη μας παρέχει πειστικές αποδείξεις ότι το φεγγάρι δεν φαίνεται να επηρεάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων”, σχολιάζει σεσχετικό δελτίο τύπου ο Δρ Chaput.
“Συνολικά, νομίζω ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για την πανσέληνο. Οι συμπεριφορές μας επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως τα γονίδια, την εκπαίδευση, το εισόδημα και τις ψυχοκοινωνικές πτυχές και όχι από τις βαρυτικές δυνάμεις”.
Οι συγγραφείς της μελέτης πάντως, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους είναι ξεκάθαρα, γνωρίζουν ότι η συζήτηση γύρω από την "επίδραση της σελήνης" δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα, εξαιτίας της καλά ριζωμένης μυθολογίας γύρω από αυτήν.
“Ορισμένες λαϊκές παραδόσεις λένε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας ή οι συμπεριφορές των ανθρώπων και των ζώων επηρεάζονται από φάσεις της σελήνης. Είτε υπάρχει επιστήμη πίσω από τον μύθο είτε όχι, το μυστήριο με το φεγγάρι θα συνεχίσει να συναρπάζει τους ανθρώπινους πολιτισμούς για πολλά χρόνια ακόμα”, καταλήγει ο Δρ Chaput.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.