Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

ΞΕΦΟΥΣΚΩΣΕ ΤΟ ΣΤΡΕΣ

Mείωσε την ένταση με τις παρακάτω τεχνικές, όπου κι αν αυτή καραδοκεί.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΞΕΦΟΥΣΚΩΣΕ ΤΟ ΣΤΡΕΣ


ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ. ΤΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ξεσπά σε ένα μποτιλιάρισμα, την επόμενη σηκώνει το άσχημο κεφάλι του μόλις περάσεις την πόρτα του γιατρού σου. Το πρόβλημα είναι ότι το άγχος σκάβει ύπουλα το λάκκο σου και πριν το καταλάβεις έχει κάνει τα κακόβουλα μαγικά του: υπονομεύει την υγεία σου. «Μακροπρόθεσμα, το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, στηθάγχης, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών» λέει ο David Posen, σύμβουλος διαχείρισης άγχους. «Συχνά, όταν κάποιος παθαίνει έμφραγμα ή εγκεφαλικό, οι δικοί του κοιτάζοντας προς τα πίσω αναφέρουν ότι τους προηγούμενους μήνες ήταν πολύ πιεσμένος». Μάλλον σου δώσαμε αφορμή για περισσότερο άγχος. Μην πανικοβάλλεσαι όμως. Είμαστε εδώ για ξεσκεπάσουμε τον εχθρό και να σου προτείνουμε τρόπους να τον κατατροπώσεις.
ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ
Στο σπίτι υπάρχουν πολλές αιτίες για πονοκέφαλο. Παιδιά που κλαίνε, σκυλιά που γαβγίζουν, η γυναίκα που γκρινιάζει. Είναι αρκετά για να σε κάνουν να θες να πας για ένα ποτό με τους φίλους σου. «Το σπίτι σου πρέπει να είναι το ησυχαστήριό σου, αλλά ο κατάλογος με τα στρεσογόνα ερεθίσματα μπορεί να είναι ατέλειωτος» λέει η Aditi Nerurkar, υποδιευθύντρια στο Cheng-Tsui Integrated Health Center του Beth Israel Deaconess Medical Center στη Βοστόνη. «Αν δεν ξαλαφρώνεις από αυτό το άγχος, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς της ζωής σου».
Διώξε τα προβλήματα από το κρησφύγετό σου
Στρίμωξε στο πρόγραμμά σου λίγη γυμναστική μετά τη δουλειά. Ερευνα από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ έδειξε ότι 30 λεπτά αεροβικής άσκησης μπορούν να μειώσουν άμεσα το στρες και να σε προστατεύσουν από στρεσογόνους παράγοντες αργότερα. Αν το ζεν σου εξακολουθεί να εξαφανίζεται στο σπίτι, ξέφυγε από την πηγή του κακού. Βάλε το κινητό σου να μετρήσει 5 λεπτά, σου λέει η Nerurkar. Περιμένοντας να χτυπήσει το χρονόμετρο, κάτσε με τη σπονδυλική στήλη σε ευθεία και τα μάτια κλειστά και συγκέντρωσε την προσοχή σου στην αναπνοή σου (μην αλλάζεις τη συχνότητα και το βάθος της φυσιολογικής σου αναπνοής, όσο γίνεται).
ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΣΟΥ
Είσαι γυμνός, είναι γυμνή. Τι μπορεί να σε αγχώνει; «Τα κοινωνικά πρότυπα για την αντρική σεξουαλική συμπεριφορά παίζουν σημαντικό ρόλο» λέει η Robin Millhausen, επίκουρη καθηγήτρια οικογενειακών σχέσεων και σεξουαλικότητας στο πανεπιστήμιο Guelph του Οντάριο. «Επικρατεί η αντίληψη ότι οι άντρες πρέπει να είναι πάντα έτοιμοι για σεξ και ότι πρέπει να είναι απίθανοι σε αυτό. Αυτές οι προσδοκίες τους προκαλούν άγχος». Η χειρότερη περίπτωση: να μην μπορέσεις καν να βάλεις μπρος τη μηχανή.
Λογικέψου
Ενας καλός τρόπος για να εστιάσεις στη στιγμή είναι να δίνεις βάση στις πέντε αισθήσεις σου, εξηγεί η Millhausen. Για παράδειγμα, συγκεντρώσου στο πώς αισθάνεσαι τα χείλη σου πάνω στα δικά της, σε αυτά που σου λέει, στη γεύση και τη μυρωδιά του δέρματός της. Αν η ψυχολογία σου εξακολουθεί να σαμποτάρει τη στύση σου, δοκίμασε να κατέβεις πιο χαμηλά, προτείνει η Millhausen. Η καθυστέρηση της διείσδυσης θα μετατοπίσει την προσοχή από το πρόβλημα. Επίσης, βλέποντάς την να ανάβει, θα ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή σου. Αν αρχίσεις να μαλακώνεις κατά τη διάρκεια της πράξης, δοκίμασε να βγεις και σφίξε ελαφρώς ακριβώς κάτω από το κεφάλι του πέους σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις τη στύση σου, λέει η Millhausen.
ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΟΥ
Οταν αρρωστήσεις, πηγαίνεις στο γιατρό για να ανακουφιστείς από τα συμπτώματα. Πρόσεξε, όμως, μήπως εξαιτίας του άγχους σου πρώτα αναβάλλεις και τελικά αποφεύγεις τελείως την ιατρική σου εξέταση. «Πολλοί αγχώδεις ασθενείς σταματούν να πηγαίνουν στο γιατρό κι αυτό μπορεί να επιτρέψει σε μια ασθένεια να εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που να τους δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα απ’ ό,τι αν είχαν πάει νωρίτερα» λέει ο Martin Antony, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Ryerson και συγγραφέας του The Anti-Anxiety Workbook. Οσο δυσάρεστη κι αν είναι η ιατρική εξέταση, σίγουρα θα σε ταλαιπωρήσει λιγότερο από την πιθανή επιδείνωση μιας νόσου.
Ανάλαβε δράση
Ο φόβος του άγνωστου είναι μέρος του προβλήματος, λέει ο Antony. Ζήτα τη λίστα με τις εξετάσεις που πρέπει να κάνεις. Μετά εντόπισε τι είναι αυτό που σε ανησυχεί από τη λευκή μπλούζα, λέει ο Antony. Φοβάσαι ότι θα σε κατσαδιάσει ο γιατρός; Σκέψου ότι έχει εξετάσει πολλούς άλλους με μεγαλύτερες τιμές τριγλυκεριδίων από τις δικές σου. Φοβάσαι τη διάγνωση; Εστίασε στο γεγονός ότι η ιγμορίτιδα είναι πολύ πιο συχνή από τη γρίπη των πτηνών. Πριν φύγεις, κλείσε ραντεβού για επανεξέταση. «Οσο πιο συχνά επισκέπτεσαι το γιατρό τόσο ευκολότερο θα γίνεται» λέει ο Antony.
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ
Μπορεί να νομίζεις ότι ανακουφίζεσαι ξεσπώντας στους άλλους οδηγούς, αλλά καλύτερα να μάθεις να συγκρατείς τα νεύρα σου. Οσο πιο γρήγορα χάνεις την ψυχραιμία σου τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που διατρέχεις για καρδιακή νόσο, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. «Μερικοί έχουν χαμηλό κατώφλι θυμού και κορνάρουν όταν ο μπροστινός δεν πατάει αρκετά το γκάζι» λέει ο Redford Williams, διευθυντής στο Behavioral Medicine Research Center του πανεπιστημίου Ντιουκ. «Το χαμηλό κατώφλι πυροδότησης, όμως, σημαίνει ότι οι ορμόνες του στρες, δηλαδή τα επίπεδα αδρεναλίνης και κορτιζόλης, ανεβαίνουν, συνεπώς έχεις μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρά ιατρικά προβλήματα». Μήπως έχεις ήδη τύψεις για τις φορές που άφησες τον εαυτό σου να εκραγεί από θυμό; Τώρα που ξέρεις τι παίζει, τσέκαρε πώς θα ελέγχεις στο μέλλον τη συμπεριφορά σου, όταν μάλιστα βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι, όπου οι λόγοι εκνευρισμού δείχνουν να πολλαπλασιάζονται με το λεπτό.
Με το μαλακό στο τιμόνι
Την επόμενη φορά που θα αρχίσεις να φουντώνεις στο δρόμο, ενεργοποίησε το παρακάτω «χειρόφρενο»: κάνε στην άκρη σε ασφαλές σημείο, σβήσε τη μηχανή, πάρε βαθιά ανάσα και πες στον εαυτό σου: «Ηρέμησε. Δεν υπάρχει λόγος να ταράζεσαι». Βγάλε τον αέρα και ξαναπές το. Επανάλαβε αυτήν τη διαδικασία άλλες δύο φορές. Αν νιώθεις ακόμη εκνευρισμένος, πάρε βαθιά ανάσα σφίγγοντας το τιμόνι κι εκπνέοντας χαλάρωσε τα χέρια σου. Επανάλαβέ το τρεις φορές. Μιμούμενος τις φυσικές αντιδράσεις χαλάρωσης του σώματός σου κι απελευθερώνοντας την ένταση από τους μυς σου, θα περάσεις το μήνυμα και στον εγκέφαλό σου να ηρεμήσει, λέει ο Williams. Το βασικό που πρέπει να θυμάσαι κάθε φορά που εκνευρίζεσαι και ξεσπάς σε κάποιον είναι το πόσο πολύ βλάπτεις την υγεία σου όταν ρισκάρεις την ομαλή λειτουργία της καρδιάς σου.
ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΥ
Το άγχος στη δουλειά δεν είναι κακό - χωρίς αυτό δεν θα ήσουν όσο αποτελεσματικός είσαι. «Το μέτριο άγχος σου δίνει πολύτιμη ενέργεια, αλλά όταν ξεπεράσει ένα όριο, επηρεάζει τη συγκέντρωση και τη συναισθηματική σου κατάσταση» λέει ο Posen, συγγραφέας του βιβλίου Is Work Killing You? Αν δεν επιβραδύνεις, ο εγκέφαλός σου μπορεί να υποφέρει. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη από τη Σουηδία έδειξε ότι όσοι βρίσκονταν σε χρόνιο εργασιακό άγχος είχαν λιγότερη φαιά ουσία σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου τους σε σχέση με όσους είχαν λιγότερες επαγγελματικές ανησυχίες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η υπερβολική ποσότητα ορμονών του στρες μπορεί να βλάπτει ή και να σκοτώνει τα νευρικά κύτταρα. Αν μάλιστα σκεφτείς ότι η μισή σου μέρα περνάει στο γραφείο, μπορείς να καταλάβεις πόσο σημαντική θα σου φανεί η παρακάτω συμβουλή.
Πάγωσε το χρόνο
Το μυαλό σου δουλεύει καλύτερα σαν σπρίντερ παρά σαν μαραθωνοδρόμος. «Δεν μπορείς να είσαι παραγωγικός για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να αρχίσεις να χάνεις την προσοχή σου και να πέσει η ενέργειά σου» λέει ο Posen. Αυτό από μόνο του σου προσθέτει κι άλλο άγχος. Απομακρύνσου, λοιπόν, από το γραφείο σου τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα για να αυξήσεις την απόδοσή σου: στα μέσα του πρωινού ωραρίου αφιέρωσε 10 λεπτά για να συναναστραφείς με συναδέλφους (θυμήσου ότι πολλές φορές τα πηγαδάκια βοηθούν την καριέρα σου). Αργότερα παραχώρησε τουλάχιστον μισή ώρα από το χρόνο σου για μεσημεριανό - μην τρως δουλεύοντας παράλληλα. Μέχρι να ολοκληρωθεί η μέρα στο γραφείο, φρόντισε να κάνεις ένα τελευταίο διάλειμμα 10 λεπτών. Ετσι θα προσφέρεις στον εγκέφαλό σου την ξεκούραση που χρειάζεται από την πολύωρη νοητική καταπόνηση, ενώ το σώμα σου θα αρχίσει να ανακτά μέρος της ενέργειάς του, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της κοινωνικής σου ζωής.
ΣΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΣΟΥ
Δεν θα σου θυμίσουμε ότι είναι πιθανότερο να σκοτωθείς σε τροχαίο με το αυτοκίνητό σου παρά σε συντριβή αεροπλάνου. Κι όμως, η σκέψη αυτής της ιδιαίτερα σπάνιας συντριβής μπορεί να μην είναι αυτό που σε φοβίζει στους αιθέρες. «Υπάρχει ποικιλία στο άγχος που σχετίζεται με τις πτήσεις. Το πώς το αντιμετωπίζεις εξαρτάται από τον παράγοντα που το πυροδοτεί» λέει ο Antony. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι από κλειστοφοβία μέχρι το φόβο να κάτσει δίπλα σου κάποιος που βήχει ασταμάτητα. Φυσικά, υπάρχει πάντα ο φόβος πτώσης του αεροπλάνου.
Αποσυμπιέσου
Τι είναι αυτό που σε φοβίζει; Αν αισθάνεσαι τα τοιχώματα του αεροπλάνου να κλείνουν και να σε περιορίζουν, μάλλον περιμένεις να επιβιβαστείς την τελευταία στιγμή, για να γλιτώσεις όσο χρόνο μπορείς. Παρόλο που αυτή η τακτική σε ανακουφίζει για λίγο, με το να επιβιβαστείς νωρίτερα και να έχεις το χρόνο να εγκλιματιστείς, πιθανόν να έχεις καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, σου λέει ο Antony.
Αν σε ανησυχεί ότι ο τύπος που βήχει δίπλα σου θα προκαλέσει επίθεση στο ανοσοποιητικό σου σύστημα, μάθε ότι η πιθανότητα να κολλήσεις μια λοίμωξη κατά τη διάρκεια μιας πτήσης είναι μόνο 15%, σύμφωνα με εκτιμήσεις ερευνητών του πανεπιστημίου Purdue. Μείωσε ακόμα περισσότερο αυτές τις πιθανότητες, πλένοντας τα χέρια σου πριν φας ή πιεις. Αναφορά από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν συμπεραίνει ότι το πλύσιμο των χεριών μειώνει τον κίνδυνο να κολλήσεις μια λοίμωξη του αναπνευστικού κατά 21%.
Αν τελικά το άγχος σου πηγάζει από τον μηδαμινό κίνδυνο συντριβής, φρόντισε να μελετήσεις. Πριν φύγεις, μάζεψε πληροφορίες για το αεροσκάφος, ώστε να γίνει πιο προβλέψιμη η εμπειρία σου. Ψάξε στο Διαδίκτυο για κατασκευαστικά στοιχεία του αεροπλάνου, όπως το μέγεθος και ο αριθμός των θέσεων.  Η οικειότητα με το αντικείμενο θα μειώσει και το άγχος σου για την πτήση.
Αναδημοσίευση από menshealth
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.