Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

ΥΠΟ (ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ) ΠΙΕΣΗ

Πώς η υπέρταση βλάπτει τον εγκέφαλό σου.
Τα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων στις μικρές ηλικίες αυξάνονται συνεχώς. Ο Daniel Lackland, καθηγητής νευρολογίας στο Medical University of South Carolina, εξηγεί πώς η υπέρταση βλάπτει τον εγκέφαλό σου.
1 / Η ΠΙΕΣΗ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ
Με τον ίδιο τρόπο που μεγάλη ποσότητα νερού περνάει μέσα από έναν λεπτό σωλήνα, έτσι και η υψηλή πίεση του αίματος (από 140/90 mmHg και πάνω) αναγκάζει τις αρτηρίες σου να διασταλούν περισσότερο απ’ όσο πρέπει.
2 / ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΡΗΓΜΑΤΩΝ
Κάτω από αυτήν την πίεση δημιουργούνται μικροσκοπικές αμυχές στο ενδότερο στρώμα των αρτηριών. Το σώμα σου προσπαθεί να διορθώσει τη βλάβη στέλνοντας αιμοπετάλια, τα οποία σχηματίζουν θρόμβους. Παράλληλα, κάποια άλλα μόρια, όπως η κακή LDL χοληστερόλη μαζί με διάφορα κυτταρικά υπολείμματα και ασβέστιο, παγιδεύονται στα αρτηριακά τοιχώματα σχηματίζοντας πλάκα.
3 / ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΩΝ ΤΟΙΧΩΜΑΤΩΝ
Το ανοσοποιητικό σου σύστημα αναθέτει σε ειδικά λευκοκύτταρα να διασπάσουν την πλάκα, αλλά δεν αρκούν. Αντίθετα, συνδυάζονται και σχηματίζουν «αφρώδη κύτταρα» που προκαλούν λοίμωξη. Τα λεία μυϊκά κύτταρα των αρτηριών δημιουργούν μια σκληρή επικάλυψη σε αυτόν το συνδυασμό, κάνοντας τα αρτηριακά τοιχώματα να σκληρύνουν. Αυτό κάνει την πίεσή σου να ανέβει ακόμα περισσότερο.
4 / ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΘΡΟΜΒΟΣ

Ενώ το αίμα περνάει από τη στένωση, κομμάτια πλάκας αποσπώνται και μεταφέρονται μέσω του κυκλοφορικού συστήματος στον εγκέφαλο, όπου ένας θρόμβος μπορεί να σφηνώσει σε κάποια μικροσκοπική εγκεφαλική αρτηρία. Το αίμα και το πολύτιμο φορτίο του, το οξυγόνο, δεν φτάνουν στα εγκεφαλικά κύτταρα, που τρέφονται από την αρτηρία, προκαλώντας έτσι ισχαιμικό επεισόδιο.
5 / ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΝ
Χωρίς οξυγόνο, τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν. Ανάλογα με την περιοχή και τον αριθμό των κυττάρων που πλήττονται, τα συμπτώματα κυμαίνονται από ζαλάδα και πονοκεφάλους μέχρι παράλυση, κώμα ή και θάνατο.
Αναδημοσίευση από menshealth
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.