Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Η Ψυχή είναι η έδρα των ιδεών και της ανώτερης αντίληψης των πραγμάτων

Η Ψυχή είναι η έδρα των ιδεών και της ανώτερης αντίληψης των πραγμάτων
Στον χώρο της ψυχής κατοικούν πολλά και διάφορα Στοιχεία, όλα απαραίτητα για την επαύξησή της ώστε όλοι οι άνθρωποι που χρειάζονται ψυχή, να έχουν ικανές ποσότητες από αυτήν.
Μέσα στο πλήθος όλων αυτών των Στοιχείων, υπάρχουν και εκείνα που ζωογονούν την διάνοια και είναι όλα αυτά που της επιτρέπουν να επεξεργάζεται δεδομένα της πραγματικής ζωής, να τα ανάγει σε αρχετυπικές σχέσεις, να τα επεξεργάζεται ταξινομητικά και εν τέλει να γίνεται ικανή να σκέπτεται επ’ αυτών αποστασιοποιημένα, σαν να ήταν οι θεμέλιοι λίθοι του οικοδομήματος της ζωής.
Την διάνοια, ως την ψυχική ιδιότητα που αντιλαμβάνεται έργα και δια των έργων ενεργεί, δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε ούτε μπορούμε να την αντιληφθούμε και πολύ περισσότερο δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε εξ αρχής τα έργα της. Μπορούμε όμως εξ αρχής να αναγνωρίσουμε την ύπαρξή της, άλλοτε ως φευγαλέα έμπνευση, άλλοτε ως όνειρο, άλλοτε ως ακαταμάχητη διάθεση για αλλαγή, άλλοτε ως ενάργεια, άλλοτε ως μια σειρά πράξεων που ο εσωτερικός τους ειρμός μας διαφεύγει και άλλοτε ως ασύλληπτη βεβαιότητα ότι η δημιουργία είναι εκεί και μας περιμένει.
Όλα αυτά δεν μοιάζουν και πολύ ψυχικά και όμως είναι αμιγώς ψυχικά. Γιατί η ψυχή δεν είναι η έδρα των συναισθημάτων, όπως ατυχώς μάθαμε να πιστεύουμε και να την καταφρονούμε, ως αδαή και περίπου ηλίθια, αλλά είναι η έδρα των ιδεών, της ανώτερης αντίληψης των πραγμάτων, της διαρκούς έμπνευσης, της συνειρμικής σύλληψης των ιδεών και της διαρκούς παραγωγής έργου της διανοίας.
Και αυτό είναι μόνο το κομμάτι της που σχετίζεται με την διάνοια.

Η ψυχή ουδέποτε λειτουργεί αποτρεπτικά, δεν ανέχεται να της υποδείξουμε τι να κάνει και τι όχι, πώς να ενεργήσει στην μία ή στην άλλη κατεύθυνση. Ενεργεί πάντοτε αυθορμήτως και κατά την ελευθέρα της βούληση, με μόνο σκοπό να προσδιορίσει αυτό που χρειάζεται, να το μορφοποιήσει, να το εντοπίσει και να το επιδιώξει.
Μόνο τότε είναι ευτυχής και πλήρης. Και όταν η ψυχή είναι πλήρης έχει την τάση να διογκώνεται, να μεγεθύνεται, να φθάνει στα όριά της και καμιά φορά να τα υπερβαίνει κυρίως όμως να είναι υγιής και απρόσβλητη από οτιδήποτε, προφανώς και από την κατάθλιψη.

Για την επιμέλεια
Παναγιώτης Αναστασάκος
Εταιρεία Γνώσης ΛΟΓΟΣ
16 Ιουνίου 2016

Με ιδέες που προέρχονται από το Βιβλίο-Δίαυλο «Τα Στοιχεία που
ζωογονούν την Διάνοια» που συνέγραψε η Βιργινία Φατσή
και εξέδωσε η Εταιρεία Γνώσης ΛΟΓΟΣ

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.