Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Η δύναμη της “εστίασης”

thinking-man
Έχετε παρατηρήσει πως όταν κάτι το θέλουμε πολύ, το έχουμε βάλει στο μυαλό μας και το σκεφτόμαστε συνέχεια, τελικά το συναντούμε ή πέφτουμε πάνω του; Π.χ. ένα αυτοκίνητο της χ μάρκας με το ψ συγκεκριμένο χρώμα, μία ωραία τσάντα που θέλει πολύ μία γυναίκα και τη βλέπει συνέχεια.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Είμαι σίγουρος πως όλοι ξέρουμε την απάντηση. Προφανώς και πριν περνούσε από μπροστά μας το Χ αυτοκίνητο ή μία κοπέλα με τη συγκεκριμένη τσάντα, απλώς επειδή δεν μας ενδιέφερε δεν δίναμε καμία σημασία.
Τα παραπάνω παραδείγματα μας δίνουν ένα δείγμα για το γνωστό φαινόμενο της “εστίασης”.
Ένα από τα ζητούμενα είναι πως θα επιβληθούμε στο μυαλό μας ώστε να “εστιάζει” και να μην ξεχνιέται για όλα αυτά που θέλουμε. Γιατί βλέπουμε κάποιες φορές στις πράξεις μας αυτή τη δυσαρμονία; Όταν δηλαδή οι πράξεις μας δε συμβαδίζουν με τα θέλω μας;
Ας δούμε μερικά tips για να ελέγχετε και να μη χάνετε την εστίασή σας.



1) Μία ωραία ερώτηση προς τον εαυτό μας: εδώ που είμαι και αυτό που κάνω τώρα έχει καμία άμεση ή έμμεση σχέση με τα όνειρά μου και τους στόχους μου; Αποκομίζω κάτι από αυτό;

2) Ο Νώε δεν έμεινε στην ιστορία επειδή προέβλεψε τον κατακλυσμό,αλλά επειδή έφτιαξε την κιβωτό. Κοινώς η θεωρία είναι πολύ καλή αλλά η εφαρμογή και η δράση κάνουν τη διαφορά.

3) Να προσέχετε τους Γ.Κ.Μ. – τους ανθρώπους που συνεχώς Γκρινιάζουν, Κλαψουρίζουν και Μοιρολατρούν. Είναι αυτοί που εύκολα σας βγάζουν από την εστίασή σας. Μακριά και αγαπημένοι.

4) Εστίαση στη Διαδικασία. Δεν θα αλλάξετε ποτέ τη ζωή σας, αν δεν αλλάξετε κάτι που κάνετε καθημερινά.

5) Η αυταπάτη της δράσης και του εφησυχασμού. Κάποιοι μοιάζουν να είναι μόνιμα απασχολημένοι. Χρησιμοποιούν την έλλειψη χρόνου ως δικαιολογία. Εφησυχάζω για τη δουλειά μου, για τη συντροφό μου, για τα οικονομικά μου, μέχρι μια ωραία μέρα όλα αυτά που είχα ως δεδομένα να είναι πια μακριά μου.

6) Μην προσαρμόζετε τους στόχους σας για να τους φέρετε στα μέτρα της ζωής σας. Προσαρμόστε τη ζωή σας στα μέτρα των στόχων σας.

7) Δεσμεύσου και κοινοποίησε αυτό στο οποίο θέλεις να εστιάσεις. Αν μη τι άλλο όσο και να ξεχνιέσαι θα στο θυμίζουν και όλοι αυτοί που το κοινοποίησες.

8) Η “παγίδα του ταλέντου”. Θα το πετύχω με ελάχιστο κόπο αφού είμαι ικανός… ποτεεεεέ. Ένα ηλιακό ρολόι στη σκιά, απλώς δε θα δείχνει την ώρα.

9) Οι αποφάσεις μας βοηθούν στο να αρχίσουμε ένα έργο. Η πειθαρχία μας βοηθά να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο. Δεν αναφέρομαι στη στρατιωτική πειθαρχία ή στην τυπολατρεία. Ο αντίπαλος της πειθαρχίας είναι η φυγοπονία. Υπάρχει ο πόνος της αυτοπειθαρχίας και ο πόνος των τύψεων. Προτιμήστε τον πόνο της αυτοπειθαρχίας για ότι κάνετε. Γιατί ότι κάνουμε πάντα έχει και ένα τίμημα. Ο πόνος των τύψεων για ότι δεν κάνουμε είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερος και πιο μακροχρόνιος!

10) Θέλουμε “Γερές Άγκυρες”. Και ο πιο δυνατός θα πέσει, θα ξεχαστεί. Θα αποσυντονιστεί, γιατί πολύ απλά είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές. Εκεί μας βοηθά αυτό που ονομάζω “Γερές Άγκυρες”. Είναι αυτός ο ξεχωριστός προσωπικός λόγος (κίνητρο) για τον καθένα μας που μας παρακινεί και εκεί που είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε,  αυτή η άγκυρα – η γερή άγκυρα θα μας κρατήσει εντός πλάνου και στόχου και δεν θα παρασυρθούμε από όλες τις αμφιβολίες, άγχη, φόβους, ενοχές.

Κλείνοντας θα ήθελα να μοιραστώ μία γρήγορη ιστορία.
Ο Ντέηλ Κάρνεγκι ήταν αυθεντία στην αναγνώριση υποψηφίων ταλέντων. Όταν κάποτε τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος πως είχε καταφέρει να προσλάβει 43 εκατομμυριούχους, ο Κάρνεγκι απάντησε ότι δεν ήταν εκατομμυριούχοι όταν ξεκίνησαν να δουλεύουν γι’αυτόν. Έγιναν εκατομμυριούχοι επειδή δούλεψαν γι’ αυτόν. Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος τον ρώτησε πως κατάφερε να εξελίξει αυτούς τους ανθρώπους ώστε να γίνουν τόσο αξιόλογοι.
Και ο Κάρνεγκι απάντησε: “ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΧΡΥΣΟΣ,  ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΚΑΨΕΙΣ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΧΩΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΛΙΓΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΧΡΥΣΟ. ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΧΩΜΑ. ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟ”
Ας υιοθετήσουμε αυτή τη στάση και ας εστιάσουμε στο χρυσό όχι στο χώμα, στο καλό όχι στο κακό. Άλλωστε ότι ψάχνουμε,  αυτό στο τέλος βρίσκουμε.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.