Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Η ανθρώπινη ευφυΐα εξελίχθηκε εξ αιτίας της παροχής βοήθειας προς τα απροστάτευτα μωρά;

20160524_Infant-photography300x340Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη μπορεί να αναπτύχθηκε ως απάντηση της αναζήτησης προστασίας για τα βρέφη. Σε μια μετα-ανάλυση, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Εγκεφάλου και Γνωστικών Επιστημών (BCS) στοΠανεπιστήμιο του Rochester, Steven Piantadosi και η επίκουρη καθηγήτρια στο ίδιο τμήμα Celeste Kidd, ανέπτυξαν ένα νέο εξελικτικό μοντέλο σύμφωνα με το οποίο η εξέλιξη των υψηλών επιπέδων της νοημοσύνης μπορεί να καθορίζεται από το αίτημα για αυξημένο αριθμό απογόνων. H μελέτη δημοσιεύθηκε στο πρόσφατο Proceedings of the National Academy of Sciences of USA (PNAS).
Τα βρέφη των ανθρώπων γεννιούνται τελείως ανώριμα, σε αντιδιαστολή με τα βρέφη άλλων ειδών. Για παράδειγμα – αναφέρουν οι επιστήμονες – τα μικρά της καμηλοπάρδαλης είναι ικανά να στέκονται, να περπατάνε, ακόμη και να ξεφεύγουν από τα αρπακτικά λίγες ώρες μετά τη γέννησή τους. Σε σύγκριση με αυτά τα βρέφη του ανθρώπου δεν μπορούν να υποστηρίξουν ακόμη και το κεφάλι τους. «Η θεωρία μας είναι ότι υπάρχει ένα είδος αυτοτροφοδοτούμενου κύκλου, κατά τον οποίο μεγάλοι εγκέφαλοι οδήγησαν σε πολύ πρώιμους απογόνους και πολύ πρόωροι απόγονοι οδήγησαν τους γονείς να χρειάζεται να έχουν μεγάλους εγκεφάλους», είπε ο Piantadosi. «Αυτό που δείχνει η τυπική λειτουργία του μοντέλου μας, είναι ότι αυτές οι δυναμικές μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη πίεση για εξαιρετικά ευφυείς γονείς και εξαιρετικά πρόωρους απογόνους».
Με άλλα λόγια, επειδή οι άνθρωποι έχουν μεγάλους εγκεφάλους, τα βρέφη τους πρέπει να γεννιούνται νωρίς ως προς την ανάπτυξή τους, ενώ τα κεφάλια τους είναι ακόμη αρκετά μικρά, για να επιτευχθεί μια ασφαλής γέννηση. Γέννηση νωρίτερα, ωστόσο, σημαίνει ότι τα νεογέννητα του ανθρώπου είναι αβοήθητα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι άλλα πρωτεύοντα και τέτοια ευάλωτα βρέφη χρειάζονται ευφυείς γονείς. Ως αποτέλεσμα, οι επιλεκτικές πιέσεις για μεγάλους εγκεφάλους και πρόωρη γέννηση μπορεί να αυτο-τροφοδοτούνται – δυνητικά δημιουργώντας είδη, όπως οι άνθρωποι, με ποιοτικά διαφορετικές γνωστικές ικανότητες από τα άλλα είδη.

Συσχετισμός μεταξύ του χρόνου απογαλακτισμού και της ευφυΐας για τα πρωτεύοντα είδη (Από την εργασία)
Συσχετισμός μεταξύ του χρόνου απογαλακτισμού και της ευφυΐας για τα πρωτεύοντα είδη (Από την εργασία)
Ο Piantadosi και η Kidd έλεγξαν μια καινοτόμο πρόβλεψη του μοντέλου τους, ότι η ανωριμότητα των νεογέννητων θα συσχετίζεται ισχυρά με τη γενική ευφυΐα. «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι ο χρόνος απογαλακτισμού – ο οποίος χρησιμοποιείται ως μέτρο της προωρότητας των βρεφών – ήταν ένα πολύ καλύτερο μέσο πρόβλεψης της ευφυΐας ενός πρωτεύοντος, από ότι οποιοδήποτε άλλο από τα μέτρα με τα οποία την κοιτάζαμε, συμπεριλαμβανομένου και του μεγέθους του εγκεφάλου, που ευρέως συσχετίζεται με την ευφυΐα», είπε ο Piantadosi.
«Η θεωρία μας, επίσης, είναι σε θέση να εξηγήσει την προέλευση των γνωστικών ικανοτήτων που καθιστούν τους ανθρώπους ειδικούς. Οι άνθρωποι έχουμε ένα μοναδικό είδος ευφυΐας», είπε η Kidd. «Είμαστε καλοί στο κοινωνικό συλλογίζεσθαι και σε κάτι που ονομάζεται θεωρία του νου – την ικανότητα να προβλέπουμε τις ανάγκες των άλλων και να αναγνωρίζουμε ότι οι ανάγκες αυτές μπορεί να μην είναι ίδιες με τις δικές μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν έχουμε να κάνουμε με τη φροντίδα ενός βρέφους που δεν είναι σε θέση μιλάει για ένα με δύο χρόνια».
Δείτε το video: Ερευνητές και μωρά σε δράση στο Rochester Baby Lab
Περισσότερα στην μελέτηExtraordinary intelligence and the care of infants, Proceedings of the National Academy of Sciences of USA (PNAS)
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.