Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Μύκητες στα νύχια, αιτίες και αντιμετώπιση

Αποτελούν το 15-40% του συνόλου των παθήσεων των νυχιών. Η πάθηση οφείλεται συνήθως στην υγρασία που «παγιδεύεται» σε θερμό περιβάλλον, όπως το εσωτερικό των παπουτσιών, γι’ αυτό και είναι συνηθέστερη στα πόδια αντί για τα χέρια. Οι μύκητες εμφανίζονται με την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα.
mykhtes-sta-nyxia-aities-kai-antimetvpish-ingolden.gr
Συμπτώματα
Η μυκητίαση των νυχιών αρχίζει συνήθως με κηλίδες άσπρου ή κίτρινου χρώματοςπου εμφανίζονται στην άκρη του νυχιού. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η μόλυνση προχωρά πιο βαθιά και καταλαμβάνει όλο το νύχι, το κάνει πιο χοντρό-παχύ και οι άκρες θρυμματίζονται. Η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα νύχια. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση του νυχιού, δυσοσμία και πόνο.
Που οφείλονται
Ηλικία: Οι μυκητιάσεις των νυχιών είναι συχνότερες στους ενήλικες. Με την αύξηση της ηλικίας η συχνότητα των μολύνσεων αυτών αυξάνεται. Ο λόγος είναι διότι με την αύξηση της ηλικίας τα νύχια μεγαλώνουν πιο αργά και γίνονται πιο χοντρά γεγονός που τα καθιστά περισσότερο ευάλωτα στις μολύνσεις
Φύλο: Οι μυκητιάσεις των νυχιών είναι συχνότερες στους άνδρες παρά στις γυναίκες
Οικογενειακό ιστορικό: Τα μέλη οικογενειών με ιστορικό μυκητιάσεων των νυχιών,έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τις εν λόγω μολύνσεις
Κάπνισμα: Οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο από τους μη καπνιστές από μυκητιάσεις των νυχιών  

Παπούτσια και κάλτσες που εμποδίζουν τον αερισμό και δεν απορροφούν τον ιδρώτα
Πισίνες, γυμναστήρια, ντους, δημόσια χώροι με βρεγμένα δάπεδα: Το περπάτημα με γυμνά πόδια στους χώρους αυτούς, διευκολύνει τη μόλυνση των νυχιών από μύκητες.
Ασθένειες: Άτομα που πάσχουν από διαβήτη, παθήσεις που χαρακτηρίζονται απόμείωση της άμυνας του οργανισμού, αγγειακά προβλήματα που χειροτερεύουν την κυκλοφορία του αίματος, είναι πιο ευάλωτα στις μολύνσεις των νυχιών από μύκητες
Πληγές: Οι πληγές του δέρματος, οι βλάβες των νυχιών, η ύπαρξη μιας άλλης μόλυνσης, διευκολύνουν τη μόλυνση από μύκητες.

Πρόληψη
Σημαντικότερο και από την θεραπεία, είναι η πρόληψη. Καλό θα ήταν να προσέχουμε ιδιαίτερα τα εξής:
–  Συχνό έλεγχο των ποδιών.
–  Συχνό πλύσιμο των ποδιών, σε καθημερινή βάση. Σκουπίζουμε πολύ καλά τα πόδια μας μετά το μπάνιο, με ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές μεταξύ των δακτύλων. Εάν χρειαστεί, χρησιμοποιούμε ακόμα και σεσουάρ. Αποφεύγουμε τα κλειστά παπούτσια για να μην ιδρώνουν τα πόδια μας.
–  Χρησιμοποιούμε αντιιδρωτικά προϊόντα και πούδρες αν έχουμε έντονη εφίδρωση.
–  Δεν περπατάμε ξυπόλητοι σε κοινόχρηστους χώρους όπως γυμναστήρια, πισίνες, ντους, αποδυτήρια, σάουνες κλπ. Αποφεύγουμε να περπατάμε ξυπόλητοι ακόμα και στο σπίτι μας, εκτός κι αν είμαστε απόλυτα σίγουροι για την καθαριότητά του.
–  Αλλάζουμε συχνά κάλτσες. Ο κανόνας λέει ότι μια κάλτσα που βγαίνει από το πόδι δεν ξαναμπαίνει μέχρι να πλυθεί.
–  Αλλάζουμε συχνά πετσέτες.
–  Δεν αφήνουμε μακριά νύχια, αλλά ούτε και τα κόβουμε βαθιά.
–  Απολυμαίνουμε τα παπούτσια μας. Ο κανόνας κανονικά λέει ότι για κάθε μέρα που φοράμε ένα παπούτσι πρέπει να αερίζεται για 4 έως 7 συνεχόμενες ημέρες. Επειδή όμως αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, τότε προσπαθούμε να τα απολυμαίνουμε συχνά.
Όσο πιο σύντομα αντιληφθούμε τα συμπτώματα και απευθυνθούμε σε δερματολόγο και ποδολόγο, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγούμε από την μυκητίαση.
mykhtes-sta-nyxia-aities-kai-antimetvpish2-ingolden.gr
Αντιμετώπιση
Φαρμακευτική αντιμετώπιση
Ο γιατρός μπορεί να προτείνει από του στόματος θεραπεία με τερβιναφίνη και ιτρακοναζόλη. Οι δραστικές αυτές βοηθούν ώστε να αναπτυχθεί το νέο νύχι και να αντικαταστήσει το μολυσμένο τμήμα.
Επίσης, μπορεί να χορηγήσει ειδικό διάλυμα με κυκλοπιροξολαμίνη, το οποίο επαλείφεται επάνω στο μολυσμένο νύχι και στο δέρμα γύρω από αυτό.
Χειρουργείο και λέιζερ
Σπανιότερα, το νύχι αφαιρείται χειρουργικά, εάν η λοίμωξη είναι προχωρημένη και ο μύκητας προκαλεί ισχυρό πόνο. Μετά την επέμβαση, το νέο νύχι αναπτύσσεται κανονικά στη θέση του παλιού. Επίσης, η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μύκητα, σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή.
Αντιμετώπιση με φυσικές θεραπείες
Πέρα από την από του στόματος αγωγή, το ειδικό διάλυμα για επάλειψη του νυχιού ή την κρέμα που θα προτείνει ο γιατρός μας, μπορούμε να δοκιμάσουμε κάποια από τις παρακάτω φυσικές συνταγές για ταχύτερη αντιμετώπιση.

Έλαιο τεϊόδεντρου – Tea tree
Το έλαιο αυτό έχει αντισηπτικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες και βοηθά ιδιαίτερα στην θεραπεία της ονυχομυκητίασης καθώς και άλλων μολύνσεων των δέρματος.
–  Εάν υποφέρουμε από μυκητίαση χρησιμοποιούμε ένα βαμβάκι με το έλαιο για να τρίψουμε ελαφρά το μολυσμένο νύχι. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε μια παλιά οδοντόβουρτσα ή ένα μικρό βουρτσάκι για να καθαρίσουμε την περιοχή. Πριν την διαδικασία αυτή, είναι σημαντικό να αναμείξουμε το έλαιο ισομερώς με ελαιόλαδο ή έλαιο θυμαριού. Η θεραπεία θα δώσει λύση εάν η μόλυνση είναι νέα.Επαναλαμβάνουμε πρωί και βράδυ.
–  Κάνουμε ποδόλουτρο 2 φορές την ημέρα βάζοντας 8 σταγόνες tea tree στη λεκάνη με το νερό.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται:
–  Πάνω σε ανοιχτές πληγές
–  Από έγκυες γυναίκες ή από γυναίκες που θηλάζουν.
mykhtes-sta-nyxia-aities-kai-antimetvpish3-ingolden.gr

Έλαιο λεβάντας.
Το έλαιο λεβάντας έχει πολλές αντιμυκητιιακές και αντισηπτικές ιδιότητες που μπορούν να καταπολεμήσουν κάθε είδους μόλυνση και να αποτρέψει τυχόν δερματικούς ερεθισμούς.
Παίρνουμε ίσες ποσότητες έλαιο λεβάντας και έλαιο tea tree, αναμειγνύουμε  και ζεσταίνουμε ελαφρώς. Με την βοήθεια βαμβακιού εφαρμόζουμε μικρή ποσότητα του διαλύματος γύρω από το νύχι, δύο με τρεις φορές την μέρα. Συνιστάται η εφαρμογή του διαλύματος πριν τον νυχτερινό ύπνο.

Λευκό ξύδι.
Το λευκό ξύδι είναι ένα από τα καλύτερα συστατικά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία της ονυχομυκητίασης.
Αναμειγνύουμε ένα μέρος λευκού ξυδιού με δύο μέρη ζεστού νερού. Μουλιάζουμε το μολυσμένο νύχι στο μείγμα για δέκα με δεκαπέντε λεπτά ημερησίως μέχρι να θεραπευτείτε πλήρως. Σε περίπτωση ερεθισμού, προσθέτουμε λίγο περισσότερο νερό και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ανά δύο μέρες. Είναι πολύ σημαντικό ναστεγνώσουμε καλά την περιοχή μετά το ξέβγαλμα, διαφορετικά υπάρχει πιθανότητα ο μύκητας να εξαπλωθεί.

Μηλόξυδο
–  Για την θεραπεία αυτή αναμειγνύουμε ίσα μέρη μηλόξυδου και νερού.Μουλιάζουμε το μολυσμένο νύχι για μισή ώρα ημερησίως στο διάλυμα. Μετά το πέρας της μισής ώρας, στεγνώνουμε το δάχτυλό μας καλά. Εάν η θεραπεία συνεχιστεί καθημερινά για μερικές εβδομάδες, θα παρατηρήσουμε άμεση βελτίωση.
–  Μια άλλη λύση είναι να φτιάξουμε ένα αντιμυκητιασιακό scrub απολέπισης,αναμιγνύοντας ρυζάλευρο και μηλόξυδο. Απλώνουμε την πάστα που δημιουργήθηκε από την ανάμειξη πάνω στην μολυσμένη περιοχή και τρίβουμε απαλά. Η θεραπεία αυτήθα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα νεκρά κύτταρα και θα κρατήσει το δέρμα μας απαλό.

Μαγειρική σόδα και ξύδι
Η μαγειρική σόδα δεν έχει αντιμυκητισιακή δράση, όμως προλαμβάνει την εξάπλωση του μύκητα. Αν και το ξύδι είναι όξινο –και ο μύκητας ευδοκιμεί σε όξινο περιβάλλον– η δράση του είναι πολύ ήπια, οπότε βοηθά στην αντιμετώπιση του μύκητα χωρίς να επηρεάζει δραστικά το Ph του δέρματος.
Θα χρειαστούμε 4-5 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα, ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι ή μηλόξυδο και νερό. Αρχικά, προσθέτουμε σε μια μικρή λεκάνη το ξύδι και όσο νερό χρειάζεται για να μπορούμε να βουτήξουμε τα πόδια μας.
Αφήνουμε τα πόδια στη λεκάνη για 15 περίπου λεπτά και μετά σκουπίζουμε με χαρτί – αποφεύγουμε την πετσέτα για να μην τη μολύνουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε μαγειρική σόδα σε καθαρό νερό και βουτάμε και πάλι τα πόδια μας για 15 περίπου λεπτά. Σκουπίζουμε και πάλι με χαρτί. Επαναλαμβάνουμε δύο φορές την ημέρα.

Η ονυχομυκητίαση είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, γι’ αυτό θα χρειαστεί να επιμείνουμε ακόμα και για 5-6 μήνες προκειμένου να εξαφανιστούν οι μύκητες εντελώς.

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Βεατρίκη Βίνος

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.