Σάββατο 2 Απριλίου 2016

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΝΤ, ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ «ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.-ΤΟ ΔΝΤ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

του Julian Assange 2 Απριλίου 2016 - Μετάφραση: Μάρη Λιώκη
Σήμερα, 2, Απριλίου, 2016, το WikiLeaks δημοσιεύει τα αρχεία της από 19ης Μαρτίου 2016 τηλεδιάσκεψης, μεταξύ των δύο κορυφαίων αξιωματούχων του ΔΝΤ που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση της κρίσης του ελληνικού χρέους – τον Poul Thomsen, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, και την Delia Velkouleskou, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ προβλέπει μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία που συμπίπτει με το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το αν αυτό θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση («Brexit»). (Πέμπτη 23 Ιουνίου, 2016)
«Αυτό θα είναι μια καταστροφή», παρατηρεί η Velkouleskou στη διάσκεψη.
Σύμφωνα με την εσωτερική διάσκεψη, το ΔΝΤ σχεδιάζει να πει στη Γερμανία ότι θα εγκαταλείψει την τρόικα (που αποτελείται από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) αν το ΔΝΤ και η Επιτροπή δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Thomsen: "Κοιτάξτε , κα Μέρκελ, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε ένα ερώτημα: έχετε να σκεφτείτε τι θα στοιχίσει περισσότερο: Να προχωρήσετε χωρίς το ΔΝΤ - όταν το Bundestag (ομοσπονδιακό κοινοβούλιο) πει: «Το ΔΝΤ δεν είναι επί του σκάφους», ή να επιλέξετε την ελάφρυνση του χρέους που πιστεύουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται, για να «παραμείνουμε στο πλοίο;»
Παραμένοντας στην τρόικα, φαίνεται ολοένα και δυσκολότερο για το ΔΝΤ να μπορεί να έχει εσωτερική πειθώ, διότι το κομμάτι του ΔΝΤ που πιστώνει μη ευρωπαϊκές χώρες, θεωρεί την στάση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ως μία παράβαση των κανόνων του, που υπαγορεύουν για άλλα μέρη, να μη δανείζει χώρες χωρίς βιώσιμα χρέη.
Τον Αύγουστο το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην ελληνική διάσωση που αφορούσε στο περασμένο έτος, ύψους 86 δις € , η οποία καλύφθηκε από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Εκείνη την χρονική στιγμή, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει πως η μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ, εξαρτιόταν από το αν η Ελλάδα θα λάμβανε «σημαντική ελάφρυνση του χρέους» από τους πιστωτές. Η Lagarde είχε ανακοινώσει ότι θα έπρεπε να αποσταλεί μια ομάδα στην Ελλάδα, με επικεφαλής τη Velkouleskou.
Ο Thomsen είπε εσωτερικά, ότι η απειλή μιας επικείμενης οικονομικής καταστροφής είναι απαραίτητη για να αναγκαστούν οι άλλοι παίκτες να πάρουν μία απόφαση. Για τη Γερμανία, σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και σχετικά με την περίπτωση της Ελλάδας, είπε, να αποδεχθεί τα «μέτρα» λιτότητας του ΔΝΤ - συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των φόρων και της μείωσης των ελληνικών συντάξεων και των συνθηκών εργασίας. Ωστόσο το δημοψήφισμα του Ην. Βασιλείου για ενδεχόμενο Brexit στα τέλη Ιουνίου, θα παραλύσει την ευρωπαϊκή απόφαση που είναι στα σκαριά.
«Δεν θα δεχθώ μία δέσμη ασήμαντων μέτρων. Δεν πρόκειται…», δήλωσε ο Thomsen. «Πόσο θα επηρεάσει αυτό μια κάποια απόφαση; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μία φορά, όταν η απόφαση είχε ληφθεί και ήταν τότε που οι Έλληνες ήταν στα πρόθυρα του να ξεμείνουν από μετρητά στα σοβαρά και να βρεθούν σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμής […] Και προφανώς αυτό θα συμβεί και πάλι. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα τρεναριστεί μέχρι τον Ιούλιο και σαφώς οι Ευρωπαίοι δεν θα μπουν στη διαδικασία διαλόγου ένα μήνα πριν το Brexit.»
Πέρυσι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος κατηγόρησε το ΔΝΤ για την επιβολή «δρακόντειων μέτρων», συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ενώ η Velkouleskou παραδέχεται στη διάσκεψη ότι: «Αυτό που είναι ενδιαφέρον όμως είναι ότι [η Ελλάδα] ενέδωσε στο (...) ενέδωσαν κάπως και στα δύο και όσον αφορά στη φορολογική μεταρρύθμιση και σε (...) τόσο στην έκπτωση φόρου όσο και στις συμπληρωματικές συντάξεις*. "(σημ. μτφρ.: προφανώς εννοεί τις επικουρικές)
Αλλά ο Thomsen θεωρεί πως: «οι Έλληνες δεν βρίσκονται καν κοντά στο ενδεχόμενο να αποδεχθούν τις απόψεις μας.» Η Velkouleskou υποστηρίζει ότι «εάν [η ελληνική κυβέρνηση] πιεστεί αρκετά, θα μπορούσε… Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, κι αυτό είναι το πρόβλημα.»
Velkouleskou:. «Πήγαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση με λανθασμένη στρατηγική, επειδή διαπραγματευθήκαμε με την Κομισιόν μία ελάχιστη θέση μας και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε περισσότερο [ενώ] η Κομισιόν αρχίζει ακριβώς από αυτό το σημείο και είναι πρόθυμη να προχωρήσει πολύ περισσότερο . Αυτό λοιπόν είναι το πρόβλημα. Δεν είχαμε διαπραγματευτεί με την Επιτροπή και στη συνέχεια να θέσουμε κάτι πολύ χειρότερο στους Έλληνες. Θέσαμε στους Έλληνες το ελάχιστο που ήμασταν πρόθυμοι να υπολογίσουμε και τώρα οι Έλληνες λένε [ότι] δεν διαπραγματεύονται».
Ενώ η Κομισιόν εμμένει σε ένα Πρωτογενές Πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό (συνολική φορολογία εξαιρουμένων των κρατικών δαπανών που αφορούν στην αποπληρωμή του χρέους) ύψους 3,5%, το ΔΝΤ θεωρεί ότι αυτός ο στόχος θα πρέπει να καθοριστεί στο 1,5% του ΑΕΠ. Όπως το θέτει ο Thomsen: «αν η Ελλάδα πεισθεί να μας δώσει ένα 2,5% του ΑΕΠ (από φορολογικές αυξήσεις και περικοπές σε συντάξεις, μισθούς και επιδόματα), θα πρέπει να είμαστε πίσω από όλα αυτά», εννοεί, το ΔΝΤ σε αντάλλαγμα γι’ αυτή τη νέα δέσμη μέτρων λιτότητας, να υποστηρίξει τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει θέσει η Κομισιόν, από το 3,5% στο 1,5%
Αυτοί οι στόχοι περιγράφονται ως «πολύ σημαντικοί» για το ΔΝΤ. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ζητούν από τον Thomsen, «να ενισχύσει το μήνυμα για συμφωνία στο 2,5% διότι αυτό θα οδηγήσει σε αποτροπή ναυαγίου των συνομιλιών με την Κομισιόν.»
Σε ένα σημείο, η Velkouleskou αναφέρεται σε μια ασυνήθιστη λύση: να χωρίσει το ζήτημα σε δύο προγράμματα με δύο διαφορετικούς στόχους: «Το ερώτημα είναι αν [οι Ευρωπαίοι] θα μπορούσαν να δεχθούν τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Κομισιόν, για τους σκοπούς του προγράμματος και τους στόχους μας για τους σκοπούς της μείωσης του χρέους. Ο Thomsen εξηγεί περαιτέρω ότι « Ουσιαστικά πρέπει να συμφωνήσουν να εφαρμοστούν οι στόχοι μας ως βασικές γραμμές, και επιπλέον αυτών, (να προστεθεί) κάτι που να έχουν να ελπίζουν πως θα πετύχουν παραπάνω. Αλλά αν δεν τα καταφέρουν, θα συνεχίσουν τις εκταμιεύσεις.»
Το EWG [Ομάδα Εργασίας του Ευρώ] πρέπει να «λάβει θέση σχετικά με το αν πιστεύει τις δικές μας προβλέψεις ή αυτές της Κομισιόν.» Οι προβλέψεις του ΔΝΤ σχετικά με την ανάπτυξη είναι ακριβώς αντίθετες με αυτές της Κομισιόν. Η Κομισιόν προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%, και το ΔΝΤ μια μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% (ακόμα και αν η Ελλάδα αποδεχθεί όλα τα μέτρα που επιβλήθηκαν από το ΔΝΤ).
***ΣΗΜ. ΜΤΦΡ: Όλα τα κενά και τα σημεία στίξης που υπάρχουν στο αρχικό αυθεντικό κείμενο έχουν αναπαραχθεί με ακρίβεια και δεν αποτελούν παρέμβαση της μεταφράστριας.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.