Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Πως μπορούμε ν' αντιμετωπίσουμε την Ανηδονία;



    Κατά τη διάρκεια της συμβίωσης τους, πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιες σεξουαλικές δυσλειτουργίες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ανηδονία. Σύμφωνα με έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι πολλές φορές η κατάθλιψη σχετίζεται με το φαινόμενο της σεξουαλικής ανηδονίας.

      Η ανηδονία είναι η κατάσταση που βιώνει ένα άτομο, όπου τίποτα δεν το ευχαριστεί, ούτε του προκαλεί ψυχική ευφορία και ικανοποίηση. Στην σεξουαλική του ζωή το άτομο αυτό σχεδόν πάντα βιώνει σεξουαλική ανηδονία. Δηλ. δεν μπορεί να βιώσει ευχαρίστηση κατά την σεξουαλική πράξη σε επίπεδο ψυχολογικό ή σωματικό ή και τα δυο.


       Συνήθως σε μια τέτοια κατάσταση, το ζευγάρι επικεντρώνεται κυρίως στη σεξουαλική δυσλειτουργία, μη λαμβάνοντας υπόψιν το ψυχολογικό κομμάτι.

   Από θεραπευτικής προσέγγισης θεωρείται ως αποτελεσματικότερο ν' αντιμετωπιστεί πρωταρχικά η κατάθλιψη και σε δεύτερη φάση να εστιασθούμε στην σεξουαλική ανηδονία. Οι λόγοι είναι οι εξής:

     -Πιο συχνά η κατάθλιψη οδηγεί σε σεξουαλική ανηδονία παρά η σεξουαλική ανηδονια σε κατάθλιψη 

     - Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ατόμων που θεραπεύοντας πρώτα την σεξουαλική ανηδονια να θεραπευτεί και η κατάθλιψη. Συνήθως όταν αντιμετωπίσουμε τα καταθλιπτικά συναισθήματα εμφανίζεται και η σεξουαλική ενεργητικότητα.

  - Με έρευνες έχει αποδειχτεί ότι κάποια αντικαταθλιπτικά σκευάσματα σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την απώλεια σεξουαλικής ευχαρίστησης. Μια αλλαγή της φαρμακευτική αγωγής, ίσως ν' άλλάξει τη διάθεση .

  - Τέλος ειδικά για τη γυναίκα που βρίσκεται σε κατάσταση λοχείας, υπάρχει περίπτωση να εμφανίζει μαζί κατάθλιψη και σεξουαλική ανηδονια. Καλό είναι να περιμένει να περάσουν τουλάχιστον 6 μήνες, πριν θεωρηθεί πρόβλημα. 

 Ο/Η σύντροφος σαφώς και μπορεί να βοηθήσει, όπως παρακάτω:

Ενισχύοντας τη συντροφικότητα

     Επειδή είναι και για τους δύο (ζευγάρι) μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση, είναι απαραίτητο ο/η σύζυγος που δεν έχει το ''πρόβλημα'' να προσπαθήσει να ελέγξει το θυμό του/της και να αποφεύγει οποιαδήποτε παρόρμηση για επίκριση και παράπονα. Είναι πολύ άσχημο να χαρακτηρίζει το ταίρι του 'προβληματικό'. Πάντα βοηθάει να αναφέρεται στην κατάσταση αυτή ως 'το πρόβλημα μας'
    Με αυτό τον τρόπο τονίζει και ενισχύει την συντροφικότητα στη σχέση τους και βοηθά το σύντροφο του/της να κατανοήσει ότι είναι ''σύμμαχοι'' και ''συνοδοιπόροι'' σε αυτή τη δύσκολη - και για τους δύο τους- στιγμή. 
   Η αποφυγή λεκτικών αντιπαραθέσεων βοηθάει ούτως ώστε το πρόβλημα να μη διαιωνίζεται. Σαφώς και χρειάζεται βοήθεια από ειδικό για υποστήριξη που όμως η παρουσία στη θεραπεία ή η συνεργασία και του άλλου συντρόφου με τον ειδικό, θεωρείται επιβεβλημένη και άκρως βοηθητική. Να θυμόμαστε ότι ποτέ δεν αφήνουμε το/τη σύντροφό μας μόνο/η σε μια τέτοια κατάσταση. 

Δίνοντας ενσυναίσθηση

    Είναι λογικό και ανθρώπινο να μην αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι σε τι ψυχολογική κατάσταση μπορεί να βρίσκεται ένας άνθρωπος. Ακόμη και ο/η σύντροφό τους. Αν προσπαθήσουμε όμως, έχοντας ως  κυρίαρχο τοσυναίσθημα της Αγάπης, μπορούμε να ''νοιώσουμε'' σε ένα μεγάλο ποσοστό τον/την  σύντροφο μας στο τι αισθάνεται.

   Είναι δύσκολο, αλλά αν πραγματικά μας ενδιαφέρει ο/η σύντροφός μας, θα αισθανθεί ότι τον/την ''νιώθουμε 'και ότι αποδεχόμαστε με ευσπλαχνία και κατανόηση αυτή την κατάσταση. 

  Με αυτή τη στάση μας ενισχύουμε το κίνητρο που έχει ο/η σύντροφός μας, να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτό που βιώνει. Πάντα η επαφή με κάποιον ψυχολόγο ή ψυχίατρο, βοηθάει και τη δική μας ψυχολογία και μας ενισχύει στην συμπαράσταση του συντρόφου μας.



Μην ξεχνάμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας.

    Στην δύσκολη προσπάθεια να υποστηρίξουμε το σύντροφο μας, μην ξεχνάμε και τη φροντίδα προς τον εαυτό μας, γιατί αν δεν είμαστε εμείς ''καλά'', δεν θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε βοήθεια. 
    Να το έχουμε υπόψιν μας ότι θα χρειαστούμε κι εμείς κάποια ενίσχυση και υποστήριξη από κάποιον ειδικό, γιατί μια τέτοια κατάσταση απαιτεί ψυχικά αποθέματα και ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης του ατόμου που τις βιώνει και καλό θα είναι να μην στερήσουμε από τον εαυτό μας, μια οργανωμένη και επιστημονική βοήθεια.

Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους – αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα

     Οι καταστάσεις αυτές απαιτούν χρόνο και υπομονή. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σε ότι και να μας συμβαίνει. Με μια μοναδική συνάντηση με κάποιον ειδικό είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να εξαλειφθεί το πρόβλημα. 
    Από έρευνες που έχουν γίνει, σε πολλά ζευγάρια, διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο ''πρόβλημα´' είχε σταθεί ως αφορμή για την εμφάνιση και άλλων δυσλειτουργιών, μέσα στο ζευγάρι. (Δυσλειτουργικά σχήματα). 
     Και βεβαίως αντιμετωπίζοντας το ''πρόβλημα'', επεξεργάστηκαν και άλλα θέματα που τους απασχολούσαν, μέσα στη σχέση τους. (Θεραπεία Ζεύγους). 
   Πολλές φορές, - εκτιμώ πως το έχουμε διαπιστώσει πολλοί εξ ημών- μια άσχημη κατάσταση γίνεται αφορμή για να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, σε άλλες καταστάσεις που μάλλον τις είχαμε υποψιαστεί, αλλά ίσως δεν θέλαμε να τις παραδεχτούμε. 
   Αν είμαστε ρεαλιστές και ''ανοικτοί'' στις εμπειρίες της ζωής,και έχουμε την ταπεινότητα και το θάρρος να παραδεχόμαστε ότι μας αναλογεί (ειδικά τις άσχημες πλευρές του εαυτού μας και τις πράξεις μας),  όλα μπορούν να ξεπεραστούν.

Να είστε όλοι/ες πάντα υγιείς και χαρούμενοι!!!
Πηγή:www.google/ Σεξουλική δυσλειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.