Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Φοινικικό αλφάβητο πως γεννήθηκε...Μέρος Τρίτο


Μια ακόμη προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η λέξη ΝΑΜΑ= το νερό που τρέχει. 
Μια και το Ν με το Μ στα ελληνικά αλφάβητα και κύρια τα παλαιότερα είναι πολύ κοντινά όπως μπορείτε να δείτε στα προηγούμενα αλφάβητα που παρατέθηκαν.

Το Νούν. Εδώ μας λένε ότι η έννοια του είναι το φίδι. Βέβαια όπως είπα κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, αν υποθέταμε ότι ήταν πρωτότυπο, γιατί δημιουργήθηκαν δυο γράμματα τόσο κοντινά όπως το Μ και το Ν αλλά και γιατί αυτό ονομάστηκε φίδι και όχι άλλα όπως το Ζ ή το Μ ή το Γ ή το Σ ή το Τσαντε (Σαμπί). Όμως ας το αφήσουμε αφού δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν απαντήσεις μια και κανείς δεν μπορεί και ας δούμε την συνέχεια. Το Νουν λοιπόν που παρουσιάζεται σαν φίδι θα μπορούσε είτε το όνομά του να είναι παραφθορά της λέξεως Νι είτε για παράδειγμα της λέξεως Ναϊάς που ήταν το όνομα νεράιδων αλλά βλέποντας ότι σήμερα είναι το επίσημο όνομα του φιδιού κόμπρα να είχε σαν σύμβολο για τις Νεράιδες αυτές το φίδι. Βέβαια ακόμη και η έννοια του φιδιού δεν είναι επίσημα αποδεχτεί κάτι που μας δείχνει αν μη τι άλλο το ότι οι κατασκευαστές του δεν ήξεραν τι να αποφασίσουν μια και το εύρημα ήταν ελλειπές.

Το Σαμεχ ή Σαμεξ. Για το σύμβολο που αντιπροσωπεύει το γράμμα Ξ του ελληνικού αλφαβήτου δεν έχουμε τίποτε άλλο πέρα από ένα περίεργο αρχικά όνομα μια και δεν σώθηκε η έννοια-εικόνα του. Άλλωστε είναι ένα όντως δύσκολο και στα ελληνικά γράμμα. Αν θα έπρεπε να κάνω μια υπόθεση θα έλεγα ότι μάλλον είχαν τον ήχο του ξ ή πιο συγκεκριμένα του εξ, όπως και στα Ευρωπαϊκά αλφάβητα και το γράμμα αυτό ονομάστηκε ίσως ΣΑΝ ΕΞ.

Το Αγιν. Εδώ υπάρχει συνοδευτικά και ένα μάτι που όμως γίνεται τέλειος κύκλος κάτι που δεν είναι τόσο λογικό. Μάλιστα αν θέλεις να σκαλίσεις το γράμμα αυτό είναι ευκολότερο να κάνεις παραβολικές καμπύλες απ’ ότι κύκλους γιατί ο κύκλος κρύβει μια τελειότητα που είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Έτσι φρονώ, όπως έχω ξαναπεί, ότι βρίσκοντας το γράμμα και την εικόνα-ήχο δεν ήξεραν πιο να αφήσουν και πιο να κρατήσουν και έτσι κράτησαν και τα δύο ως μνημείο για να ανακαλυφθούν μια μέρα. Το Αγιν είναι μια ακόμη απόδειξη ότι το αλφάβητο αυτό είναι ελληνικό.
Το μάτι όπως φαίνεται και από το σχήμα είναι στην Ιταλική και Αγγλική αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες Eye ενώ Γερμανικά είναι augeκαι Γοτθικά είναι augo και βέβαια έχει μια παρόμοια προφορά μια και προέρχονται όλα από το ίδιο ρήμα το αυγάζω= παρατηρώ, ατενίζω. Από το ρήμα αυτό προήρθε λόγω του σχήματος η πολυταλαιπωρημένη λέξη του αυγού. Έτσι λοιπόν το μάτι που χαρακτηρίζει το γράμμα ήταν καλώς στο Ο (όμικρον) μια και η λέξη Όμμα= μάτι ήταν η πιο χαρακτηριστική για τους μαθητές που φτιάχτηκε ο πίνακας.

Το λεγόμενο Πε δεν έχει πολλές ενδείξεις για το πώς προέκυψε αλλά κοιτάζοντας την γραφή του Π φαίνεται σαν αντικατοπτρισμός του. Ίσως αυτό εξηγεί πολλά για τον τρόπο της πρώτης αντιγραφής του.

Το Τζάντε. Εδώ υπήρξε η πλήρη σύγχυση μια και λόγω του ειδικού του ρόλου το Σαμπί όπως και το Στίγμα και το Κόπα προφανώς γράφονταν και δεν συνοδεύονταν από εκόνα-ήχο παρά μόνο ίσως το όνομά του. Έτσι δεν μας έφτασε στις μέρες μας η έννοιά του.

Φυσικά αυτοί που σκέφτηκαν την «πρωτοπορία των Φοινίκων» δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι έπρεπε εκτός από τις πιέσεις να ξαναγράψουν το αλφάβητο από την αρχή. Ας πρόσεχαν. Για το γράμμα αυτό μπορούμε να πούμε ότι μάλλον μπέρδεψαν το Σαμπί και το Κόππα το κεραυνοφόρο και το μετέτρεψαν σε ένα καινούργιο γράμμα το Τζάντε. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι το κόππα ως Κοφ έπεται που σημαίνει ότι ήταν μαζί ή συνεχόμενα γραμμένα. Τώρα όσον αφορά την φιγούρα σαν οχτώ (8) μάλλον ήταν ίσως ένα σώμα ανθρώπινο, ο κορμός γι’ αυτό και χωρίς χέρια και πόδια.

Ρες Για το όνομα αυτό και λόγο της εικόνας θα έλεγα ότι είναι παραφθορά της λέξεως ρέθος που είναι ομηρική, σύμφωνα με το λεξικό του Ευστάθιου, και σημαίνει πρόσωπο.

Το Σιν που η έννοια του δοντιού δεν είναι και η πιο επίσημη ίσως είναι απλή παραφθορά του γράμματος Σίγμα που αντιπροσωπεύει.

Τέλος το Ταβ είναι ίσως το πιο αστείο από τα αναφερόμενα μια και μη βρίσκοντας προφανώς εικόνα φαντάστηκαν ότι το γράμμα αυτό ονομάστηκε έτσι επειδή αντιπροσώπευε το «σημείο» με το οποίο μαρκάρει κάποιος έναν τόπο.

Αυτή λοιπόν είναι η περισπούδαστη αλφαβήτα των Φοινίκων.


Το ελληνικό αλφάβητο.Πρώτη Παγκόσμια ανάρτηση για την δημιουργία των αλφαβήτων



Σχήμα1

Σχήμα 2



Τα δυο σχήματα που προηγούνται είναι μια πρώτη προσέγγιση στο θέμα της Ελληνικής Αλφαβήτου τουλάχιστον από την πλευρά των σχημάτων.

Από τα δύο αυτά σχήματα προκύπτουν όλα τα ελληνικά γράμματα. 

Από το δεύτερο μάλιστα προκύπτουν στην αρχαϊκή τους μορφή.

Αυτό μάλλον δεν είναι τυχαίο.




Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.