Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Το να ζεις υγιεινά είναι απόφαση!





 


Η νέα χρονιά είναι πια εδώ! Οι γιορτές καταλάγιασαν και οι ρυθμοί επανήλθαν στα φυσιολογικά. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε κατά τα γνωστά ή θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε αυτή την περίοδο του χρόνου και να πάρουμε αποφάσεις, να κάνουμε μικρές αλλαγές στον τρόπο που ζούμε και συμπεριφερόμαστε. Για να γίνουμε πιο χαρούμενοι, πιο δυνατοί, πιο χρήσιμοι.
Εγώ, φέτος, ας πούμε, αποφάσισα να ζω πιο υγιεινά. Αυτό σημαίνει προφανώς πολλά (άρα είναι μεγάλη απόφαση και να δω τι θα καταφέρω). Μεταξύ αυτών που σημαίνει λοιπόν είναι και το να είμαι πιο προσεκτική σχετικά με το τι καταναλώνω, τι περιέχουν τα προϊόντα που χρησιμοποιώ και πως αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία μου και το περιβάλλον (το οποίο με τη σειρά του ξαναεπηρεάζει την υγεία μου).

tumblr_mh2ii8aXlm1s48a1io1_500 Σε έναν κόσμο πλημμυρισμένο από τοξικές ουσίες το να προσπαθεί κανείς να περιορίσει την έκθεσή του σε αυτές δεν είναι και εύκολο. Ωστόσο καινούρια χρονιά έχουμε, μπορούμε να ελπίσουμε πως κάπως, με κάποιο τρόπο, θα πετάξουμε καθετί καρκινογόνο από το σπίτι μας. Για να το πετύχουμε πρώτα πρέπει να μάθουμε ποιες είναι οι ουσίες αυτές που τρυπώνουν ύπουλα στο σπίτι μας, με ποιον τρόπο και πως μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτές.

Τελευταία έχω διαβάσει άρθρα και μελέτες για ύποπτες χημικές ενώσεις σχεδόν σε κάθε προϊόν ή αντικείμενο που χρησιμοποιώ. Από πού να αρχίσω: τρόφιμα (φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά, υλικά συσκευασίας τροφίμων), καλλυντικά, παιδικά παιχνίδια, κινητά τηλέφωνα, υφάσματα, σκεύη μαγειρικής. Για καθένα από αυτά και για πολλά άλλα θα μπορούσα να γράφω σελίδες (το οποίο δεν είναι κακή ιδέα για τη νέα χρονία). Για αρχή σκέφτηκα πως δυο πράγματα θα μπορούσαμε να κάνουμε κυρίως για να προφυλαχτούμε από τη ‘’χημική καταιγίδα’’: να είμαστε πιο προσεκτικοί στο τι και πως τρώμε και δεύτερον να διαβάζουμε τις ετικέτες με τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζουμε. Θα μπορούμε έτσι να διαλέγουμε είδη πιο ασφαλή και περισσότερο περιβαλλοντικά φιλικά, προστατεύοντας τους εαυτούς μας και το περιβάλλον μας.


EC
Θρέψου υγιεινά…

Κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και το περιβάλλον. Αν και εννοείται λοιπόν πως φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι η καλύτερη διατροφική επιλογή, δεν πρέπει να ξεχνάμε τι μπορεί να αυτά να κουβαλάνε, εκτός από βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Πλήθος φυτοφαρμάκων, στην συντριπτική πλειοψηφία τους καρκινογόνα ή επιβλαβή με κάποιον τρόπο για τον οργανισμό μας, ταξιδεύουν πάνω ή μέσα στα μήλα, τα κουνουπίδια και τα καρότα σας. Άρα όποιος, όσο και όποτε μπορεί ας διαλέγει προϊόντα βιολογικά.

Ενισχύοντας τη βιολογική γεωργία κάνουμε τεράστια χάρη στα ποτάμια, τις λίμνες και τις θάλασσες αλλά και σε ψάρια, πουλιά και άλλα ζώα στα οποία καταλήγουν τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των πρώτων και απειλώντας τη ζωή των δεύτερων. Τουλάχιστον θεωρητικά αλλά και πρακτικά, αν τηρούνται οι ενδεδειγμένοι κανόνες βιολογικής γεωργίας, τα βιολογικά προϊόντα είναι εντελώς απαλλαγμένα από παρασιτοκτόνα αλλά και πιο θρεπτικά.

Η ειδική σήμανση θα πρέπει να αναζητείται, αφού εξασφαλίζει πως το προϊόν είναι πιστοποιημένο, δηλαδή ο παραγωγός έχει ελεγχθεί από κατάλληλο φορέα και βρέθηκε πως πληρεί τις προϋποθέσεις που έχουν θεσπιστεί για να χαρακτηρίσει την παραγωγή του βιολογική.

Αξίζει να δείτε αυτό το πολύ σύντομο βιντεάκι The Organic Effect για το πείραμα που διεξήγαγε η σουηδική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Coop παρακολουθώντας μια οικογένεια και κάνοντας αναλύσεις ούρων σε όλα τα μέλη της με σκοπό να παρατηρήσουν την διαφορά αν η διατροφή τους αποτελείται αποκλειστικά από βιολογικά προϊόντα. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Αν και όταν δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή την επιλογή μια είναι λύση: σχολαστικό πλύσιμο. Σε μια λεκάνη για να μην σπαταλάμε νερό και μετά ξέπλυμα καλό. Τα φρούτα αν δεν είναι βιολογικά καλό είναι να ξεφλουδίζονται: χάνουμε σε θρεπτική αξία κερδίζουμε λιγότερα φυτοφάρμακα, καθώς μεγάλο ποσοστό επικάθεται εξωτερικά και δεν εισχωρεί βαθύτερα στη σάρκα του φρούτου (όχι όμως και όλο, μην χαίρεστε).

Σε τρόφιμα συσκευασμένα και επεξεργασμένα η ετικέτα με τα συστατικά έχει λόγο ύπαρξης. Για λόγους υγείας αλλά και περιβαλλοντικής συνείδησης θα πρέπει να αποφεύγονται τρόφιμα γενετικά τροποποιημένα ή μεταλλαγμένα GMΟ (genetically modified), τα οποία φέρουν ειδική σήμανση.

IMG_5674
Άλλα συστατικά που καλό είναι να αποφεύγονται ή τουλάχιστον να ελέγχονται:
– Υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά ή υδρογονωμένα έλαια, αναγράφονται ως κορεσμένα λιπαρά, (μερικώς) υδρογονωμένα (ή τρανς) λιπαρά.
– Κοινή ζάχαρη και άλλα σάκχαρα που αναφέρονται ως ιμβερτοσάκχαρο, μολάσσες ή μελάσσες, μερικώς υδρολυμένο άμυλο, φρουκτόζη, σιρόπι φρουκτόζης, γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης, δεξτρόζη, μαλτόζη.
– Αλάτι και οποιοδήποτε συστατικό περιέχει τη λέξη νάτριο πχ. Διττανθρακικό Νάτριο, η μαγειρική σόδα, Φωσφορικό Δινάτριο Άλας, Αλγινικό Νάτριο, Βενζοϊκό Νάτριο,).
– Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, πρόσθετα χρώματα και αρώματα, γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές κλπ. Πρόκειται για τα γνωστά Ε, από τα οποία δεν θα απαλλαγούμε όσο καταναλώνουμε τυποποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι ουσίες αυτές δεν είναι υποχρεωτικά ένοχες υπάρχουν όμως παραδείγματα ενώσεων που θεωρούνταν ασφαλείς και μετά από χρόνια απαγορεύτηκαν γατί νέες μελέτες απέδειξαν πως ήταν επιβλαβείς.

il
Αλλά και η συσκευασία μετράει 

Σε επίπεδο μείωσης των απορριμάτων θα πρέπει να προτιμάμε προϊόντα χωρίς υπερβολική συσκευασία. Σακουλάκι μέσα σε μεγάλη σακούλα που είναι μέσα σε κουτί και ούτω καθεξής. Επιπλέον υπάρχουν συσκευασίες περιβαλλοντικά φιλικές, ανακυκλώσιμες ή ανακυκλωμένες. όμως και ότι περιέχει η συσκευασία μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του τροφίμου.
Γίνεται μεγάλη προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο να ελεγχθούν τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, ώστε να περιέχουν λιγότερες βλαβερές χημικές ουσίες. Για παράδειγμα ξέρουμε πως είδη συσκευασίας fast food (πχ κουτιά πίτσας) και σακούλες ποπ κορν κατάλληλες για το φούρνο μικροκυμάτων περιέχουν φθοριωμένες ενώσεις, γνωστές για τις επιπτώσεις τους στην υγεία ακόμα και για καρκινογόνο δράση.
Μιας λοιπόν και μιλάμε για new year resolutions ας έχουμε στο μυαλό μας πως η αγορά είναι κινητήριος δύναμη και οι επιλογές του καταναλωτή είναι αυτές που καθορίζουν τη ζήτηση και σε μεγάλο βαθμό την προσφορά.
Συνειδητοποιημένοι καταναλωτές διαμορφώνουν μια αγορά που τους ακούει και τους σέβεται, αυτούς και τον πλανήτη τους.

 kl2real

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.