Άσχημα νέα για τους χορτοφάγους: έρευνα δείχνει ότι τα φυτά «ακούνε» καθώς τα τρώμε!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι ισχυρίζονται ότι τα φυτά αντιδρούν στις απόπειρες επίθεσης εναντίον τους
Παραδείγματος χάρη, ανακάλυψαν ότι ο ήχος μιας κάμπιας που τρώει τα έκανε πιο αμυντικά. Σε αντίθεση, ο ήχος του ανέμου, παρότι έχει παρόμοια ακουστική, δεν τα κινητοποιούσε και άρα δεν ενεργοποιούσαν τις όποιες άμυνες τους.
Από αυτό συμπεραίνουμε ότι και τα φυτά έχουν την ικανότητα να διακρίνουν τους ήχους στο περιβάλλον. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα φυτά αντιδρούν στον ήχο της μουσικής. Αρκετοί καλλιεργητές, άλλωστε, μιλούν με αγάπη στα φυτά τους και/ή τους βάζουν χαλαρή μουσική για να μεγαλώνουν καλύτερα. Ωστόσο, με τη συγκεκριμένη έρευνα αποδείχθηκε κάτι διαφορετικό: ότι ολόκληρος ο μεταβολισμός των φυτών αλλάζει στους ήχους κάποιου που τρώει.
Επίσης, ερευνητές από τη Βόνη ανακάλυψαν ότι τα φυτά εκκρίνουν ένα αέριο όταν κάποιος τους επιτίθεται. Υπερ-ευαίσθητα μικρόφωνα έπιασαν έναν βόμβο που βγάζει οποιοδήποτε υγιές φυτό. Ωστόσο, όταν κάποιος τους επιτίθεται, αυτός ο βόμβος γίνεται πραγματικό ουρλιαχτό!
Ίσως θα κοιτάξουμε διαφορετικά τη σαλάτα που τρώμε, μετά από αυτές τις ανακαλύψεις.
πηγή: Mail Online
Αυτά όσον αφορά τους φανατικούς ανόητους χορτοφάγους, που κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα κράζουν «το καημένοοο το ζωάκιιι!»
Καιρός να σκεφτούν και… το καημένοοο το αγγουράκιιικαι να αρχίσουν να διαλογίζονται, ώστε να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα πνευματικής υπόστασης και να θρέφονται μόνο με πράνα.
Την Μονσάντο και τον ΟΗΕ μου μέσα, που προωθούν τέτοια ανόητα κινήματα σε επίπεδο υστερικού φανατισμού. Κατά τα άλλα, οι στερημένοι, φτιάχνουν γαλοπούλες από λαχανικά για να βγάλουν τα απωθημένα τους!
Παν μέτρον άριστον, έλεγαν οι σοφοί πρόγονοί μας και Μεσογειακή διατροφή φωνάζει όλος ο πλανήτης, που είναι αιώνες η καλύτερη κι πιο ισορροπημένη όλων χωρίς στερήσεις.
Και τα φυτά έχουν νοημοσύνη
Τα φυτά δεν έχουν εγκέφαλο ή νευρώνες. Μπορούν, ωστόσο, να έχουν νοημοσύνη; Ηχεί «κουφό», αλλά είναι πολλοί οι επιστήμονες διεθνώς που πλέον απαντούν θετικά στο συγκεκριμένο ερώτημα
Τα φυτά μπορούν να «πιάνουν» ήχους και οσμές. Μπορούν να «αισθάνονται», να «θυμούνται», να αντιδρούν σε ερεθίσματα («σε 15 με 20 περιβαλλοντικές μεταβλητές»), αλλά και να «μαθαίνουν» από τις αντιδράσεις τους.
«Νιώθουν» τη βαρύτητα, εντοπίζουν την υγρασία, «αισθάνονται» τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και «βλέπουν» τα εμπόδια στο έδαφος, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε οι ρίζες τους να αλλάζουν κατεύθυνση πριν τα αγγίξουν. Κοινώς, κάνουν όλα όσα κάνουμε εμείς οι άνθρωποι με τις πέντε αισθήσεις μας… και ακόμη περισσότερα. Και όλα αυτά χωρίς εγκέφαλο, μάτια, μύτη ή αυτιά.
«Αυτό είναι που μας φαίνεται απίστευτο, καθώς εμείς οι άνθρωποι υποθέτουμε αυτομάτως ότι χρειάζεσαι εγκέφαλο για να επεξεργάζεσαι πληροφορίες», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μάικλ Πόλαν, πολυβραβευμένος Αμερικανός συγγραφέας με πολλά best-sellers στο ενεργητικό του, που αρθρογραφεί κατά καιρούς και σε περιοδικά όπως το έγκυρο «The New Yorker».
Με τον Πόλαν, ωστόσο, δείχνουν πλέον να συμφωνούν και πολλοί άλλοι, όπως για παράδειγμα ο Ιταλός νευροβιολόγος Στέφανο Μανκούζο, διευθυντής του Διεθνούς Εργαστηρίου για τη Νευροβιολογία των Φυτών στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας («International Laboratory of Plant Neurobiology») και συγγραφέας του βιβλίου «Brilliant Green: Τhe surprising history and science of plant intelligence», στο οποίο αφιέρωσε εκτενές δημοσίευμα ο βρετανικός «Guardian».«Η νοημοσύνη συνίσταται στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τα φυτά είναι εντυπωσιακά ικανά στο να λύνουν τα προβλήματά τους», σημειώνει ο Μανκούζο.
Οπως τα ζώα, έτσι και τα φυτά για να επιβιώσουν στη φύση πρέπει να μπορούν να βρίσκουν ενέργεια, να αναπαράγονται, καθώς και να προστατεύονται από εξωτερικούς εχθρούς. Για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια, στρέφονται στον ήλιο, σε πολλές περιπτώσεις κυριολεκτικά, γυρίζοντας τα φύλλα τους προς το φως ή «βγαίνοντας» από τη σκιά. Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι στη φύση υπάρχουν και περί τα 600 είδη «σαρκοφάγων» φυτών που παίρνουν ενέργεια παγιδεύοντας και εν συνεχεία τρώγοντας έντομα ή ακόμη και ζώα (ποντίκια, ακόμη και πουλιά). Το είδος Διωναία (Venus Flytrap) ίσως να είναι το πιο γνωστό της κατηγορίας.
Τα φυτά μπορούν επίσης να αναπαράγονται εκμεταλλευόμενα άλλους οργανισμούς (επικονιαστές), αλλά και να επιλέγουν τους «ικανότερους» μεταξύ των επικονιαστών για να μεταφέρουν τη γύρη τους. Τα φυτά είναι επίσης σε θέση να υπερασπίζονται τον εαυτό τους από εξωτερικούς εχθρούς (κάμπιες κ.ά.), κάνοντας χρήση ενός «οπλοστασίου» που αποτελείται από «απίστευτης ποικιλίας τοξικές ουσίες». Δεν είναι σπάνια, μάλιστα, η τοξική τους άμυνα να εκδηλώνεται όχι συνολικά, αλλά μόνο σε εκείνα τα φύλλα που απειλούνται.
Δαρβίνος – Ο πρώτος που υποστήριξε ότι τα φυτά έχουν «αισθήσεις»
Η θεωρία γύρω από τη «νοημοσύνη» των φυτών εξακολουθεί να θεωρείται ριζοσπαστική ακόμη και σήμερα, εν έτει 2015. Ωστόσο δεν είναι καινοφανής. Ο Δαρβίνος (1809-1882) μελέτησε τα φυτά επί δεκαετίες και ήταν ένας από τους πρώτους που υποστήριξαν ότι αυτά εκδηλώνουν «αισθήσεις» και ανταποκρίνονται σε ερεθίσματα.
Ο Δαρβίνος είχε μάλιστα προχωρήσει ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι ο «εγκέφαλος» των φυτών βρίσκεται στις ρίζες τους (στα ριζίδια-radicles).
Σχεδόν δύο αιώνες μετά οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, υπό τον νευροβιολόγο Στέφανο Μανκούζο, έρχονται να επιβεβαιώσουν τη θεωρία του Δαρβίνου περί ριζιδίων, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα μέρη των φυτών «εκπέμπουν» σήματα παρόμοια με εκείνα που στέλνουν και οι νευρώνες στους εγκεφάλους των ζώων.
Πειράματα
Παράλληλα, μέσα από πειράματα τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί η δυνατότητα των φυτών να αντιδρούν στον ήχο, για παράδειγμα, μιας κάμπιας που μασουλάει φύλλα (ακόμη κι όταν δεν μασουλάει τα φύλλα τους), καθώς και να «μαθαίνουν» από την εμπειρία (σύμφωνα με πειράματα που έγιναν σε μιμόζες, οι οποίες έχουν τη χαρακτηριστική ιδιότητα να κλείνουν και να γέρνουν προς τα κάτω τα φύλλα τους όταν κάτι τα αγγίζει).
«Με άλλα λόγια, τα φυτά δεν αντιδρούν απλώς στις όποιες απειλές ή ευκαιρίες, αλλά πρέπει να αποφασίσουν και σε ποιον βαθμό θα αντιδράσουν», σχολιάζει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Guardian».
Να σημειωθεί, επίσης, ότι τα φυτά έχουν και την ικανότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από πληθώρα τρόπων: αξιοποιώντας μια ευρεία γκάμα από μυρωδιές, ηλεκτρικά σήματα, ακόμη και δονήσεις. Γι’ αυτό και η έντονη ηλεκτρομαγνητική μόλυνση της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας είναι ο απόλυτος εχθρός τους…
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.