Ίσως το παρεξηγημένο λαχανικό που αποφεύγουν οι διαβητικοί ή οι περισσότεροι άνθρωποι όταν κάνουν δίαιτα, ακριβώς επειδή θεωρείται παχυντικό, γλυκό και ζαχαρωμένο. Στην πραγματικότητα το παντζάρι είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό με λίγες θερμίδες, λίγες περισσότερες από τα πιο πολλά λαχανικά, χωρίς περιεκτικότητα ζάχαρης και με μεγάλη ανοσοενισχυτική δράση.
Τα παντζάρια του Μάη
Απόγονος του αγριοσέσκουλου που φύεται στις ακτές της Μεσογείου, το παντζάρι έχει νοστιμιά αλλά και φαρμακευτικές ιδιότητες. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε στους Ρωμαϊκούς χρόνους, οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν κατά κόρον ως φαρμακευτικό φυτό και το πρόσφεραν ως δωρεά στους θεούς. Στις αρχές του 18ου αιώνα ενώ οι Γάλλοι σεφ το ενέταξαν στην κουζίνα τους και έκτοτε χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές και σαλάτες. Στην σημερινή εποχή δεν το προτιμούμε ιδιαίτερα γιατί θεωρούμε λανθασμένα ότι μας παχαίνει και ότι αυξάνει το ζάχαρο του αίματος. Μπορούμε να το βρούμε τους χειμερινούς μήνες, αλλά τα μαγιάτικα παντζάρια είναι όντως τα πιο γλυκά!