Οι άνθρωποι από τη φύση τους σε αντίθεση με τα ζώα δεν είναι αυτάρκεις. Αυτή η έμφυτη επιθυμία που έχουν τους ωθεί να αποκτούν συνέχεια υλικά αγαθά. Η λανθασμένη αυτή πεποίθηση που έχουν ότι αποκτώντας μια υλική ασφάλεια εκεί θα βρούν και το κλειδί της ευτυχίας, τους κάνει να είναι περισσότερο επιρρεπείς και μανιακoί στην κατανάλωση.
Ασυνείδητα έχουμε μεταμορφωθεί σε σκλάβους των δικών μας επιθυμιών και πόθων. Η ευτυχία όμως δεν είναι ένα φτηνό ρούχο το οποίο μπορεί να αγοραστεί σε μία προσιτή τιμή. Με το πέρασμα των χρόνων διαπιστώνεται ότι το φαινόμενο αυτό έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και οι άνθρωποι αποκτούν μια συναισθηματική εξάρτηση στην απόκτηση όλο και περισσοτέρων υλικών αγαθών.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να σκέφτονται κι αυτή είναι η πηγή του προβλήματος. Είναι η σκέψη για το τι θέλουμε η οποία μας έχει οδηγήσει εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με μία στατιστική που έγινε στις 4 Αυγούστου του 2010, στο Συνέδριο Techonomy στο Lake Tahoe της Καλιφόρνια, ο Eric Schmidt - CEO της Google ανέφερε:
«Κάθε δυο μέρες δημιουργούμε τόσες πληροφορίες όσες κάναμε απο την αυγή του πολιτισμού μέχρι το 2003». Σύμφωνα με τον Schmidt, αυτό είναι κάτι σαν 5 exabytes δεδομένων.