Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Υπερφαγία, συναισθήματα, γιορτές, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Υπερφαγία συναισθηματική: Η μελέτη της συμπεριφοράς των αθρώπων που λόγω εσωτερικών ή εξωτερικών παραγόντων, οδηγούνται στην υπερφαγία, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.Η υπερφαγία με κίνδυνο πρόσληψης αχρείαστων και επικίνδυνων περιττών κιλών βάρους σώματος απσχολεί πολλούς, ιδιαίτερα στις γιορτές του τέλους του χρόνου, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Τώρα που είναι περίοδος γιορτών, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αναπόφευκτα έρχεται στο μυαλό πολλών ανθρώπων το γεγονός ότι τα πλούσια και νόστιμα εδέσματα της εποχής, δυνατόν να τους προσθέσουν πολλά, νέα και αχρείαστα κιλά.
Για αυτό είναι σημαντικό να εξετάσουμε μερικούς από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδηγούν στην υπερκατανάλωση φαγητών και κατά συνέπεια στην παχυσαρκία.
Σε πολλούς ανθρώπους, η κυριότερη αιτία παχυσαρκίας είναι η συναισθηματική υπερφαγία.Λόγω συναισθημάτων ή σκέψεων, αρχίζουν να τρώνε. Δεν είναι σε θέση να ελέγχουν τις ποσότητες που καταναλώνουν.
Το αποτέλεσμα είναι ότι σταδιακά αποκτούν σωρεία περιττών κιλών. Οι κίνδυνοι για τη σωματική τους υγεία είναι μεγάλοι. Επίσης οι περισσότεροι παχύσαρκοι και υπέρβαροι άνθρωποι, σε ψυχολογικό επίπεδο δεν αισθάνονται καλά για τη σωματική τους εικόνα.
Μερικά από τα συναισθήματα και σκέψεις που αναφέρουν ότι βιώνουν οι άνθρωποι με συναισθηματική υπερφαγία είναι "τρώγω όταν νιώθω μοναξιά" και "ανακουφίζω τον εαυτό μου τρώγοντας".
Όσο πιο σημαντικός είναι ο παράγοντας συναίσθημα στη γένεση της παχυσαρκίας, τόσο πιο δύσκολο είναι να επιτύχει μια δίαιτα για απώλεια βάρους με τη μέθοδο της συμπεριφορικής γνωσιακής θεραπείας.
Δυστυχώς ακόμη και μεταξύ των παχύσαρκων ή υπέρβαρων που έχουν επιτύχει να χάσουν ικανοποιητικό σωματικό βάρος, εκείνοι οι οποίοι παρουσιάζουν συναισθηματική υπερφαγία, κινδυνεύουν περισσότερο να αποκτήσουν ξανά τα βλαβερά περιττά κιλά της παχυσαρκίας.
Υπάρχει μια άλλη κατηγορία ανθρώπων που λόγω υπερβολικής κατανάλωσης, αποκτούν περιττά και βλαβερά κιλά. Ο λόγος της υπερφαγίας σε αυτούς είναι εξωγενείς.

Σε εκδηλώσεις, γιορτές, πάρτι, δεξιώσεις και άλλες κοινωνικές ευκαιρίες, λόγω του κλίματος που δημιουργείται δεν αντέχουν στους πειρασμούς βλέπουν άλλους που υπερκαταναλώνουν και παρασύρονται στην υπερφαγία. Οι άνθρωποι αυτοί αναφέρουν ότι βιώνουν αισθήματα όπως "όταν βρίσκομαι με κάποιον που τρώει υπερβολικά, παρασύρομαι και εγώ να κάνω το ίδιο" ή "συνήθως τρώγω υπερβολικά σε κοινωνικές εκδηλώσεις, πάρτι ή εκδρομές".
Η μελέτη της συμπεριφοράς των ανθρώπων, που λόγω εσωτερικών ή εξωτερικών παραγόντων, οδηγούνται στην υπερφαγία, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Κατανοώντας το τι πραγματικά συμβαίνει, είναι δυνατόν δια μέσου της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας να βοηθηθούν στο να αντιμετωπίζουν καλύτερα το πρόβλημα.
Η συμπεριφορική γνωσιακή θεραπεία, έχει ως στόχο με τη βοήθεια και καθοδήγηση του ψυχοθεραπευτή, να επιτρέψει στον πάσχοντα να καταλάβει τι συμβαίνει στον τρόπο σκέψης του και το οποίο τον οδηγεί στην υπερφαγία. Ο στόχος είναι σταδιακά ο ίδιος ο ασθενής να καταλαβαίνει τι του συμβαίνει και να επεμβαίνει κατασταλτικά στη διαδικασία υπερκατανάλωσης φαγητών.
Σε δύο έρευνες σε σχεδόν 3.700 εθελοντές εξετάστηκαν οι ρόλοι των εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων που οδηγούν στην υπερφαγία.
Όταν ο λόγος της παχυσαρκίας ήταν τα συναισθήματα που οδηγούσαν στην υπερκατανάλωση φαγητών (εσωτερικοί παράγοντες), τα αποτελέσματα ήσαν χειρότερα. Η πρόγνωση τόσο όσον αφορά στη δυνατότητα του ατόμου να χάσει βάρος αλλά και όταν το χάσει να διατηρήσει τη νέα κατάσταση μειωμένου σωματικού βάρους, δεν ήταν καλή.
Όσο σημαντικότερος ήταν ο παράγοντας συναίσθημα στην υπερφαγία τόσο πιο λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας και διατήρησης της υπήρχαν.
Το συμπέρασμα είναι ότι χρειάζεται να δίνεται περισσότερη προσοχή στην υπερφαγία, που πηγάζει από συναισθήματα ή σκέψεις, διότι έχουν καθοριστικό ρόλο στην πρόσληψη βάρους αλλά και στις προσπάθειες δίαιτας για αδυνάτισμα.
Είναι γεγονός ότι οι θεραπείες που προσφέρονται σήμερα για την παχυσαρκία, δεν δίνουν την απαιτούμενη βαρύτητα στη υπερκατανάλωση τροφίμων λόγω συναισθημάτων ή σκέψεων.
Είναι αναγκαίο, στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας να εξετάζεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι γίνεται συνήθως, ο τρόπος με τον οποίο η συμπεριφορά του ασθενούς θα μπορούσε να τροποποιηθεί για να αποφεύγει την υπερφαγία όταν έχει συναισθηματικές, ψυχολογικές ή κοινωνικές δυσκολίες.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.