Στο ξεκίνημα της σχέσης, κάθε τι μοιάζει ιδανικό και ρόδινο. Ωστόσο, βλέπετε σιγά-σιγά τους εαυτούς σας να γίνεται εκείνο το ζευγάρι που καβγαδίζει και κάνει ο ένας πίσω από την πλάτη του άλλου υπαινικτικές παρατηρήσεις.
Στην πραγματικότητα και αν τα περιστατικά αυτά συμβαίνουν χωρίς να υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης της σχέσης, είστε πιθανότατα στο όριο να διαλύσετε τη σχέση σας και να χωρίσετε. Ευτυχώς, η ελπίδα δεν είναι χαμένη αφού κάποιοι ειδικοί για τις σχέσεις μοιράζονται ορισμένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στις προβληματικές σχέσεις και προτείνουν πώς να τα διαχειριστείτε, αν τα έχετε κάνει.
1. Η συνεχής σύγκριση:
Οι σύντροφοι σε μία προβληματική σχέση, βρίσκουν συνεχώς τους εαυτούς τους να συγκρίνουν τις συμπεριφορές τους στο παρόν, με τις συμπεριφορές τους όταν πρωτογνωρίστηκαν. Η ψυχολόγος Anne Crowley λέει:
«Ένας σύζυγος σε ένα δυστυχισμένο γάμο μπορεί να παραπονιέται: ‘Συνήθιζες να είσαι τόσο ρομαντικός/η!’. Δυστυχώς η απάντηση από την άλλη μεριά είναι συχνά αμυντική: «Ναι αλλά αυτό ήταν πριν αποκτήσουμε 3 παιδιά!»
Η λύση στη συνεχή σύγκριση είναι να ανακαλύψετε τι συμβαίνει όταν λέτε στο σύντροφό σας ότι σας λείπει. Η Anne λέει: «Πολλές φορές αυτό που αναζητάμε με τον/την σύντροφό μας είναι η στενή σχέση και ο θυμός το μόνο που εξυπηρετεί είναι να τον διώξει μακριά. Η επικοινωνία είναι η γέφυρα για μια στενή σχέση. Όταν νιώθουμε ενωμένοι με το ταίρι μας, νιώθουμε αγαπημένοι και πολύτιμοι».
2. Η παθητική επιθετικότητα:
Η παθητική επιθετικότητα μπορεί να οδηγήσει σε διαζύγιο. Αν ο σύντροφός σας επιδεικνύει περιφρονητική συμπεριφορά, πιθανότατα θα δέχεστε αρνητικά συναισθήματα και το ζήτημα θα κλιμακώνεται. Και οι δύο θα αποχωρείτε σιωπηλά, αναθεματίζοντας ο ένας τον άλλο.
Η συμβουλή είναι: «Να είστε πιο ευγενικοί στον τρόπο διαφωνίας σας, προσέξτε το πώς του ενός η στάση είναι μεταδοτική. Αντί να έχετε μια ανταγωνιστική στάση, σταματήστε να αναπαράγετε αυτή την κακή συμπεριφορά. Ακούστε με σεβασμό και προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι ακριβώς προσπαθεί να πει ο σύντροφός σας».
3. Θέλοντας να έχετε πάντα τον τελευταίο λόγο:
Η σχέση με κάποιον που θέλει συνέχεια να έχει δίκαιο ή να έχει κάθε φορά τον τελευταίο λόγο είναι πολύ κουραστικό, ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να σας οδηγήσει στο χωρισμό. Η συμπεριφορά αυτή εξηγείται ως εξής: «Προσπαθούν να υποτιμήσουν τον άλλο με το να τον ντροπιάζουν, να τον εκφοβίζουν, με το να τον ξεπερνούν σε εξυπνάδα ή αποκλείοντάς τον. Αν είστε ο σύντροφος, ο οποίος συνεχώς προσπαθεί να είναι σωστός, αναρωτηθείτε: ‘Τι είναι πιο σημαντικό για το έταιρο ήμισυ μου σχετικά με αυτό το θέμα; Τι γίνεται με αυτό που εγώ δεν βλέπω;’. Αυτό θα αλλάξει τη δυναμική της σχέσης από ανταγωνιστική σε συμμαχική και η αυθεντική περιέργεια σε μία σχέση είναι αφοπλιστική και δημιουργεί οικειότητα. Θα σας φέρει πίσω στην ίδια ομάδα».
4. Η συνεχής ενασχόλησή σας με το τηλέφωνο:
Πολλοί από εμάς είναι ένοχοι για αυτό και παρόλο που ίσως μοιάζει αβλαβές, οι συνέπειες είναι επιβλαβείς στη σχέση σας. Η συνεχής ενασχόληση με το κινητό, στέλνει ένα ισχυρό μη λεκτικό μήνυμα στο έτερο ήμισυ σας: «Ο,τιδήποτε κάνω στο κινητό μου είναι πολύ πιο σημαντικό από εσένα». Είναι προτιμότερο να το απενεργοποιείτε και να το βάζετε σε σιωπηλή λειτουργία, ειδικά όταν βγαίνετε για φαγητό. Αυτό επιτρέπει στο σύντροφό σας να έχει την πλήρη προσοχή σας και στέλνει το μη λεκτικό μήνυμα ότι αυτή την ώρα το μαζί είναι σημαντικό.
5. Να αφήνετε τη σχέση σας να γίνει επίπεδη:
Προκειμένου να προστατεύσετε τους εαυτούς σας από το να γίνετε ένα δυστυχισμένο ζευγάρι, χρειάζεται να προσπαθείτε να μοιράζεστε νέες και συναρπαστικές εμπειρίες. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν: «Τόση πολλή παθητική, απομονωμένη δραστηριότητα, όπως το να παρακολουθείτε τηλεόραση, να σερφάρετε στο διαδίκτυο ή να διαβάζετε συνέχεια, μπορεί να διαβρώσει την αίσθηση της σύνδεσης της σχέσης και να δελεάσει τα ζευγάρια να μπουν σε ένα κύκλο αποδέσμευσης».
Η πρόταση των ειδικών είναι να δοκιμάσετε κάτι νέο μαζί ή να προγραμματίζετε μαζί τακτικά ραντεβού και εξόδους τα βράδια. «Η καινοτομία έχει αποδειχθεί ότι τονώνει τη σύνδεση στη σχέση μέσω του κυκλώματος ανταμοιβής στον εγκέφαλό μας που διεγείρει τα συναισθήματα της ευχαρίστησης, της επιθυμίας και των κινήτρων», εξηγούν οι ειδικοί.
6. Ξεχνώντας τη σχέση σας:
Η Anne υποστηρίζει: «Η ζωή μας αλλάζει όταν παντρευόμαστε ή δημιουργούμε μια σοβαρή σχέση. Ίσως το επίκεντρο της προσοχής της συζύγου να στρέφεται πλέον στα παιδιά και ο σύζυγος να αισθάνεται παραμελημένος ή ο σύζυγος να εργάζεται πολύ, μέχρι αργά και η σύζυγος να νιώθει μόνη. Αρχίζουμε να προσποιούμαστε και δεν νιώθουμε πια δεμένοι, ενωμένοι πια».
Προτείνει να δείχνετε την εκτίμησή σας στο σύντροφο ή τη σύντροφό σας. «Πείτε και δείξτε ότι νοιάζεστε. Κάντε παύση όταν ο/η σύντροφός σας έρχεται σπίτι για να τον καλωσορίσετε και να τον/την αγκαλιάσετε. Να είστε στοργικοί. Βοηθά στο να σφυρηλατήσετε τη σύνδεση και την εγγύτητα. Είναι μια υπενθύμιση ότι ο σύντροφός σας είναι ένας και μοναδικός».
7. Η έλλειψη αγγίγματος:
Η Alicia Clark λέει να μην υποτιμάμε ποτέ τη δύναμη του αγγίγματος, ακόμα και των τόσο απλών, όπως το παιχνιδιάρικο τσίμπημα και το κράτημα των χεριών σε δημόσιους χώρους. «Το ανθρώπινο άγγιγμα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του δεσίματος και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα της οξυτοκίνης στον εγκέφαλο – ή όπως αλλιώς λέγεται της ορμόνης ‘του αγκαλιάσματος’ - που με τη σειρά της διευκολύνει τη σύνδεση»,εξηγεί.
«Αν είστε σε μια σχέση, βεβαιωθείτε ότι κάνετε κάποια μικρά πράγματα: να φιλιέστε όταν αποχαιρετίζεστε, να αγκαλιάζεστε πιο συχνά ή απλά να κρατάτε έστω για λίγο το χέρι του συντρόφου σας όταν οδηγείτε ή παρακολουθείτε τηλεόραση. Θα δείτε ότι κάνει τη διαφορά».
---------------------------------------
Απόδοση – Επιμέλεια:
Χρυσούλα Καριεντίδου
Φοιτήτρια Ψυχολογίας, Μέλος ΑΚΠΣΑ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.