Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Ανακάλυψαν το «χημικό ημερολόγιο» του οργανισμού που αντιλαμβάνεται την αλλαγή των εποχών



Ο τρόπος που το σώμα μπορεί να παρακολουθεί την αλλαγή των εποχών, οφείλεται σε ένα μοναδικό του μηχανισμό, ο οποίος ονομάστηκε «χημικό ημερολόγιο», σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.
Οι ερευνητές εντόπισαν ένα σύμπλεγμα από χιλιάδες κύτταρα που μπορούν να υπάρχουν είτε σε “κατάσταση καλοκαιριού”, είτε σε “κατάσταση χειμώνα”. Τα κύτταρα αυτά έχουν τη μοναδική ιδιότητα να μεταλλάσσονται ελαφρώς ανάλογα με τη διάρκεια της ημέρας.
 
Αυτό το εσωτερικό χημικό “ρολόι”, στα ζώα ελέγχει το πότε είναι εποχή αναπαραγωγής και πότε περίοδος χειμερίας νάρκης. Στον άνθρωπο μπορεί να μεταβάλλουν το ανοσοποιητικό του σύστημα, ώστε να προσαρμόζεται καλύτερα στις ανάγκες της κάθε εποχής του χρόνου.
 
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μάντσεστερ και του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τους καθηγητές 'Αντριου Λάουντον και Ντέιβ Μπαρτ αντιστοιχα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν τους εγκεφάλους προβάτων σε διαφορετικές εποχές του έτους.
   
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν περίπου 17.000 κύτταρα στον αδένα της υπόφυσης, στη βάση του εγκεφάλου, τα οποία παίζουν το ρόλο του «ημερολογίου» και απελευθερώνουν ορμόνες ανάλογα με την εποχή. Σε μια σύντομη περίοδο, στη μέση του καλοκαιριού και του χειμώνα, όλα αυτά τα κύτταρα βρίσκονται στην αντίστοιχη εποχική κατάσταση.
   
Την άνοιξη ή το φθινόπωρο όμως αυτό ισχύει όχι κατά 100%, αλλά για ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο ποσοστό των κυττάρων. Παραμένει πάντως άγνωστο πώς το σώμα ξέρει ότι είναι άνοιξη ή φθινόπωρο, αφού το κυτταρικό «ημερολόγιό» του περιλαμβάνει ένα μίγμα τόσο «θερινών» όσο και «χειμερινών» κυττάρων.
         
Οι βρετανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι αν και η έρευνά τους έγινε σε πρόβατα, κάτι ανάλογο πρέπει να συμβαίνει σε όλα τα σπονδυλωτά ζώα - και στον άνθρωπο. Όπως είπε ο Λάουντον, «το επόμενο βήμα θα είναι να κατανοήσουμε πώς τα κύτταρά μας καταγράφουν το πέρασμα του χρόνου».
         
Αν και οι άνθρωποι δεν έχουν μια ειδική εποχή για ζευγάρωμα, υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως ο ανθρώπινος οργανισμός συνεχίζει να επηρεάζεται από την αλλαγή των εποχών με διάφορους τρόπους, που επηρεάζουν και την υγεία του. Για παράδειγμα, τα ανθρώπινα γονίδια που εμπλέκονται στην ανοσία, γίνονται πιο ενεργά, όταν κανει κρύο. Αυτό μπορεί να βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του χειμώνα, όμως μπορεί επίσης να επιδεινώσει παθήσεις όπως η αρθρίτιδα.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και από το www.bbc.com
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.