Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Φλόμος για φλεγμονές αναπνευστικού, όπως βρογχίτιδα, πυρετό, καταρροή του αναπνευστικού, επίμονο βήχα και κρυολόγημα, φλέγματα, άσθμα, βράχνιασμα, αιμοπτύσεις, φλεγμονές του γαστρεντερικού, όπως γαστρίτιδα, δυσεντερία, ηπατικές και ικτερικές παθήσεις, σκουλήκια στα έντερα, αιμορροϊδες και κιρσούς...και όχι μόνο



ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΦΥΤΟ-ΒΟΤΑΝΟ ΠΟΥ ΑΝΘΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟ...ΣΑΣ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΜΑΖΕΥΕΤΕ .....................
ΦΛΟΜΟΣ (Verbascum sinuatum L.) ή μελισσαντρό ή βερμπάσκο ή φλόμος ο κολπώδης ή φλομόχορτο ή κλαμούρα ή τσούνα ανήκει στην οικογένεια των Σκροφουλαριδών.
Ανθίζει από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούνη(ανάλογα με την περιοχή που φυτρώνει πολλές φορές στις ορεινές περιοχές ανθίζει Ιούλιο η Αύγουστο)
ΧΡΗΣΙΜΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΦΛΟΜΟΥ:Τα άνθη, τα φύλλα και οι ρίζες του.
ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ :Περιέχουν γλίσχρασμα, κόμμι ,βλέννα, σάκχαρα, σαπωνίνες, φλαβονοειδή (εσπεριδίνη, βερβασκοσίδη), γλυκοσίδια (οκουμπίνη ), χρωστικές ουσίες, ταννίνη, κερί, ελάχιστο αιθέριο έλαιο, κουμαρίνη, θείο, μαγνήσιο και σίδηρο,κιτρινόχρωμο πτητικό έλαιο, οξύ όμοιο με το ελαϊκό, μαλικό και φωσφορικό ασβέστιο, οξικό κάλιο,χλωροφύλλη, κίτρινη χρωστική (κροζετίνη, ξανθοφύλλη), ρητινώδη ύλη, μεταλλικά στοιχεία.
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ :

Τα άνθη του φλόμου έχουν ιδιότητες μαλακτικές, αντιφλεγμονώδεις, αποχρεμπτικές, εφιδρωτικές, αντισπασμωδικές, ηρεμιστικές και καταπραϋντικές. Μερικοί λένε ότι έχουν και διουρητικές ιδιότητες.
1)Χρησιμοποιείται σε φλεγμονές αναπνευστικού, όπως βρογχίτιδα, πυρετό, καταρροή του αναπνευστικού, επίμονο βήχα και κρυολόγημα, φλέγματα, άσθμα, βράχνιασμα, αιμοπτύσεις, φλεγμονές του γαστρεντερικού, όπως γαστρίτιδα, δυσεντερία, ηπατικές και ικτερικές παθήσεις, σκουλήκια στα έντερα, αιμορροϊδες και κιρσούς.
2)Εξωτερικά χρησιμοποιείται με πλύσεις, καταπλάσματα και εντριβές σε αρθριτικά, σε πονεμένα μάτια και για τη βελτίωση της όρασης, σε δερματικά προβλήματα, όπως χιονίστρες, λειχήνες, αιμορροϊδες, εγκαύματα, ελκώδεις πληγές, κιρσούς, αποστήματα, αιματώματα και ψωρίαση.
3)Είναι πολύ καλό για το αναπνευστικό, αλλά και για το λαχάνιασμα στα άλογα.
4)Θεραπεύει την αρθρίτιδα και τις αιμορροϊδες.
5)Οι ρίζες τεμαχισμένες και ξεραμένες γίνονται πολύ καλό διουρητικό αφέψημα, το οποίο είναι εξ ίσου αποτελεσματικό κατά των παθήσεων του στήθους, κατά του βήχα και κατά της υπερβολικής βλέννας, των φλεγμονών του στόματος και του λάρυγγα.

Φωτογραφία του χρήστη ΒΟΤΑΝΟ-Γνωσία & Beauty Secrets.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ:

1)ΕΓΧΥΜΑΆνθη και φύλλα σε μια φλυτζάνα τσαγιού νερό χρησιμοποιείται σε γαργάρες όχι μόνο για το βήχα, τη γριπώδη κυνάγχη και τις αμυγδαλές, αλλά και για την αϋπνία, την αιμόπτυση, τις εντερικές και ουρολογικές παθήσεις ή αφήνετε μια κουταλιά της σούπας ξηρά φύλλα και ξηρά άνθη σε τρία ποτήρια καυτό νερό για δέκα περίπου λεπτά, σουρώνετε, αφού βάλετε στο σουρωτήρι λίγο βαμβάκι για να συγκρατήσει το χνούδι του που είναι ερεθιστικό για το λαιμό, και πίνετε ένα ποτηράκι του λικέρ 3 φορές την ημέρα.
2)ΑΦΕΨΗΜΑ Βράζετε φρέσκα φύλλα και άνθη φλόμου σε 1 λίτρο γάλα για 5 λεπτά, σουρώνετε με τον ίδιο τρόπο και το πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι πολύ καλό για τη φυματίωση. Χρησιμοποιείται και για εξωτερική χρήση, σαν κατάπλασμα σε καλόγερους, αιματώματα, έλκη, αποστήματα, αιμορροϊδες και χιονίστρες, αλλά είναι και καθαρτικό. Το ίδιο αφέψημα σε νερό και όχι σε γάλα είναι καλό σε δερματικά προβλήματα με πλύσεις και καταπλάσματα και με κλίσματα για την ευκοιλιότητα. Σε γαργάρες, χρησιμοποιείται σε βραχνάδα.
3)ΛΑΔΙΒάζετε ένα μέρος άνθη φλόμου σε δύο μέρη ελαιόλαδο,αε βάζο για 30 μέρες στον ήλιο ,σουρώνετε πιέζοντας ελαφρά τα άνθη και με αυτό το λάδι κάνετε εντριβές στα αρθριτικά και επαλείψεις σε δερματικά προβλήματα, όπως χιονίστρες και αιμορροϊδες.
4)ΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑΤα ξηρά φύλλα συστήνονται σε ασθματικούς, να τα καπνίζουν σαν τσιγάρο ή να τα καίνε στα κάρβουνα και να εισπνέουν τον καπνό τους.
(Από το βιβλίο μου ''Herbs and the special Botanical '' )


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.