Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Πώς και γιατί χωρίστηκε η Κορέα σε Βόρεια και Νότια;

Πώς και γιατί χωρίστηκε η Κορέα σε Βόρεια και Νότια;


Στην κορεατική χερσόνησο, τα τύμπανα του πολέμου δεν έχουν πάψει να ηχούν εδώ και 65 χρόνια. Μια σπίθα είναι αρκετή για να αναφλεγεί μια σύρραξη η οποία θα έχει αντίκτυπο σε όλο τον πλανήτη, καθώς δεν πρόκειται μόνο για μια διαμάχη ανάμεσα σε Βόρειο και Νότιο Κορέα, αλλά για μια σύγκρουση γιγάντων οι οποίοι έχουν γεωπολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντα στην περιοχή. Ας δούμε όμως πώς ξεκίνησαν όλα και για ποιο λόγο έχει χωριστεί η περιοχή στα δύο.
Πώς και γιατί χωρίστηκε η Κορέα σε Βόρεια και Νότια;
Όλα λοιπόν ξεκινούν με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 6 Αυγούστου 1945, η Σοβιετική Ένωση κύρηξε τον πόλεμο στην Ιαπωνία. Η χερσόνησος της Κορέας τελούσε υπό ιαπωνική κυριαρχία από το 1910. Οι Σοβιετικοί προώθησαν στρατεύματά τους στο βόρειο μέρος της χερσονήσου. Από την άλλη πλευρά, μετά τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ, οι τελευταίες διεκδικούσαν και αυτές κυριαρχικά δικαιώματα στην Κορέα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να οριοθετήσουν οι δύο υπερδυνάμεις τις σφαίρες επιρροής τους και να χωρίσουν τη χώρα στα δύο. Τα σύνορα ορίστικαν στον 38ο παράλληλο.

1akorea1
Φυσικά ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, ενώ υποσχέθηκαν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των κατοίκων των 2 νέων κρατών, εγκατέστησαν πολιτικούς της επιρροής τους για τον έλεγχο των περιοχών τους. Στο βόρειο μέρος τοποθετήθηκε ο Κομμουνιστής Κιμ Ιλ Σουνγκ και στο νότιο ο φιλοαμερικάνος Σήνγκμαν-Ρή. Το 1948, οι δύο ηγέτες ανακύρηξαν ως ανεξάρτητα κράτη τη Βόρειο και τη Νότιο Κορέα με πρωτεύουσες την Πνιονγιάνγκ και τη Σεούλ αντίστοιχα.

Ο πόλεμος της Κορέας

Ο πόλεμος αυτός, ήταν ουσιαστικά η μεταφορά του «ψυχρού πολέμου» από την ευρωπαϊκή ήπειρο στην ασιατική. Έτσι, στις 25 Ιουνίου 1950, ο στρατός της Βορείου Κορέας, με μια αιφνιδιαστική επίθεση, πέρασε τον 38ο παράλληλο με το πρόσχημα της επανένωσης των 2 χωρών σε μια. Η αριθμητική υπεροχή και ο εξοπλισμός έναντι των νοτιοκορεατών αλλά και των αμερικανών, είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη του 90% της νοτίου Κορέας από τους βόρειους.
1akorea2
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρυ Τρούμαν, δεν ήθελε άμεση εμπλοκή της χώρας του σε πόλεμο. Αυτή έγινε υπό τον μανδύα του ΟΗΕ και ονομάστηκε «αστυνομική επιχείρηση». Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους (ανάμεσα τους και 1286 Έλληνες) αντεπιτέθηκαν και στις 8 Οκτωβρίου 1950 ήταν η σειρά τους να περάσουν τον 38ο παράλληλο και να καταλάβουν σχεδόν όλο τη Βόρειο Κορέα, φτάνοντας μέχρι τα σύνορα της Κίνας. 
1akorea3

Ο ξεχασμένος πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

Μέχρι τότε, η Κίνα παρακολουθούσε δικριτικά τα τεκταινόμενα. Η ανάπτυξη όμως αμερικανικών στρατευμάτων στα σύνορά της, θεωρήθηκε ως ευθεία απειλή χρείζουσα απάντησης. Την 1η Νοεμβρίου 1950, δύναμη 500.000 κινέζων στρατιωτών με την υποστήριξη σοβιετικών μαχητικών αεροσκαφών, εξαπολύουν επίθεση διαρκείας η οποία 2 μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 1951, είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο την απελευθέρωση της Βόρειας Κορέας αλλά και την κατάληψη της πρωτεύουσας της νότιας τη Σεούλ. 
1akorea4
Τον επόμενο χρόνο, συνεχίστηκαν οι εχθροπραξίες που είχαν σαν αποτέλεσμα την ανακατάληψη της Σεούλ από τις δυνάμεις του ΟΗΕ (ΗΠΑ) και τραγικό απολογισμό πάνω από 1 εκατομμύριο νεκρούς στρατιώτες και από τις 2 πλευρές και ανυπολόγιστο αριθμό αμάχων. Στις 29 Νοεμβρίου 1952, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ ‘Αιζενχάουερ πρότεινε ανακωχή η οποία έγινε δεκτή και τα σύνορα οριοθετήθηκαν ξανά στον 38ο παράλληλο και παραμένουν μέχρι σήμερα.

Επίλογος

Η προσπάθεια εγκαθίδρυσης της παγκόσμιας ηγεμονίας εκ μέρους των 2 μεγάλων υπερδυνάμεων ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, με την ευθεία ανάμιξη όπως είδαμε και της Κίνας, διαίρεσαν μια χώρα και έθεσαν μια ακόμη ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του πλανήτη, μαζί με αυτή της Μέσης Ανατολής. Σήμερα, μια λάθος κίνηση είναι αρκετή για να πυροδοτήσει αυτή τη βόμβα, η οποία σε συνδυασμό με την πολιτική και οικονομική κρίση που μαστίζει τον κόσμο, θα έχει συνέπειες που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει.
(Το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες που μπορεί να ενοχλήσουν)
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.