Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Το αλάτι αυξάνει τη δίψα σου; Η επιστήμη απαντά

Το αλάτι αυξάνει τη δίψα σου; Η επιστήμη απαντάΣύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα, η κατανάλωση αλμυρών τροφίμων δεν αυξάνει απαραίτητα το αίσθημα της δίψας. «Με βάση την αντίληψη ότι η κατανάλωση αλατιού αυξάνει το αίσθημα της δίψας, υπήρξε ανησυχία μήπως οδηγεί επίσης στην αύξηση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών. Ωστόσο, η μελέτη μας διαπιστώνει ότι το αλάτι δεν αυξάνει την κατανάλωση ποτών» δήλωσε ο καθηγητής Micah Leshem του Τμήματος Ψυχολογίας, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα.
Η συμβατική αντίληψη υποστηρίζει ότι η κατανάλωση αλατιού μας κάνει να διψάμε και ως εκ τούτου οδηγεί στην αύξηση κατανάλωσης ποτών για την αποκατάσταση της ισορροπίας των μετάλλων στον οργανισμό. Ο Leshem σχολίασε ότι, επειδή πολλοί από εμάς καταναλώνουν ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες -αλκοολούχα ή ζαχαρούχα - υπάρχουν ενδείξεις ότι η αυξημένη κατανάλωση αλμυρών τροφίμων οδηγεί σε συνολική αύξηση της κατανάλωσης θερμίδων με αποτέλεσμα την παχυσαρκία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Leshem, παρά την απόλυτη πεποίθησή μας ότι το αλάτι αυξάνει την κατανάλωση υγρών, η σχέση αυτή δεν είχε μελετηθεί σε συνθήκες προσομοίωσης αλατιού με τροφές όπως τα αλμυρά ορεκτικά. Ως εκ τούτου, στην παρούσα μελέτη στην οποία συμμετείχαν 58 άτομα, ο Leshem επιδίωξε να διερευνήσει τη σχέση της κατανάλωσης του αλατιού στα στερεά τρόφιμα με την κατανάλωση υγρών.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι συμμετέχοντες επισκέπτονταν το εργαστήριο κάθε λίγες ημέρες χωρίς να έχουν φάει ή πιει τίποτα εκτός από νερό και χωρίς να έχουν καπνίσει για δύο ώρες. Εκεί τους ζητήθηκε να φάνε καρύδια, την πρώτη ημέρα ζαχαρούχα καρύδια, την επόμενη αλμυρά καρύδια και την τρίτη καρύδια χωρίς πρόσθετα. Αξιολόγησαν το επίπεδο της δίψας τους και κατά τη διάρκεια 2 ωρών απάντησαν σε ορισμένες ερωτήσεις έχοντας μαζί τους μπουκάλια με νερό. Κάθε εθελοντής θα μπορούσε να πιει όσο νερό επιθυμούσε.
Το αλάτι αυξάνει τη δίψα σου; Η επιστήμη απαντάΤο κύριο εύρημα ήταν ότι το επίπεδο της δίψας και η πραγματική ποσότητα του νερού που έπιναν οι συμμετέχοντες μετά τους αλμυρούς καρπούς δεν ήταν διαφορετικό από ό, τι μετά από την κατανάλωση ζαχαρούχων καρυδιών ή καρπών χωρίς πρόσθετα. Για την εξέταση μιας πιο βαθιάς και πιθανής συσχέτισης, οι ερευνητές επέλεξαν τα 10 αγόρια και τα 10 κορίτσια που είχαν καταναλώσει τις μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού (κατά μέσο όρο 4,4 γραμμαρίων και 3,7 γραμμαρίων αντίστοιχα) και φρόντισαν να διαπιστώσουν αν μέσα σε αυτή την υποομάδα υπήρχε μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ δίψας και κατανάλωσης υγρών, αλλά και εδώ τέτοια συσχέτιση δεν βρέθηκε. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εκείνα τα άτομα που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού δεν έπιναν περισσότερο.
Εκτός από τις επιστημονικές επιπτώσεις όσον αφορά την ισορροπία των αλάτων και των υγρών στο σώμα και τη διατροφή μας, ο Leshem πρότεινε ότι «με βάση τα ευρήματα, οι ιδιοκτήτες μπαρ μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του αλατιού στα σνακ τους, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τις πωλήσεις τους ή την υγεία των πελατών.»
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.