Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Υπόταση σε περίοδο καύσωνα και πρόληψη

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Η υπόταση,  είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ειδικός παθολόγος κατά τις ημέρες καύσωνα.
Στην υπόταση, η συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία ευρέως είναι γνωστή ως «μεγάλη» πίεση είναι κάτω από τα 100 mmHg ή η διαστολική πίεση (είναι ευρέως γνωστή ως «μικρή» πίεση), ευρίσκεται σε επίπεδα κάτω από τα 70 mmHg.
Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος ελέγχεται από τονυποθάλαμο του εγκεφάλου στον οποίο βρίσκονται τα θερμορυθμιστικά κέντρα.
ypotash555Το θερμορυθμιστικό κέντρο στο φυσιολογικό άτομο, διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος σταθερή, παρά τις περιβαλλοντικές αλλαγές, διότι εξισορροπεί τις διαταραχές θερμοκρασίας που μπορεί να προκύψουν από την μεταβολική δραστηριότητα του σώματος και την διακύμανση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Η ομοιοστατική αυτή λειτουργία του σώματος είναι πολύ σημαντική και η εφίδρωση, η περιφερική αγγειοδιαστολή, η δίψα είναι σημαντικοί συντελεστές του συστήματος ομοιόστασης του οργανισμού.
Κοινή αιτία της υπότασης κατά τις ημέρες καύσωνα είναι ηαφυδάτωση. Στην αφυδάτωση, οι απώλειες ύδατος λόγω εφίδρωσης υπερβαίνουν την ποσότητα που απαιτείται για την ομαλή αναπλήρωση.
Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως: αδυναμία, ζάλη και υπόταση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, προκαλείται υποογκαιμικό σοκ, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες.
Η κατάσταση επιπλέκεται όταν υπάρχει αδυναμία του σώματος να αποβάλλει την πλεονάζουσα θερμότητα κατά την διάρκεια υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών, λόγω  ανεπάρκειας των ομοιοστατικού μηχανισμού του οργανισμού, οπότε προκαλούνται συμπτώματα τύπου θερμοπληξίας -εξάντληση από θερμότητα με  ατονία, ζάλη, αδυναμία, κράμπες, εγκεφαλική δυσλειτουργία, διαταραχές ούρων, βλάβες στην λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, του εγκεφάλου, του ήπατος και των νεφρών, της ανατομικής επάρκειας των αγγείων.
Σημαντικά για την αποφυγή της υπότασης κατά τις ημέρες καύσωνα εκτός από τη σωστή λειτουργία της εφίδρωσης είναι η σωστή λειτουργία του μηχανισμού της δίψας, της ούρησης, των νευροφυτικών αντανακλαστικών και της αφόδευσης που δεν λειτουργούν σωστά σε πολλά άτομα.
Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι πάσχοντες από γενικευμένες δερματικές νόσους, οι νεφροπαθείς, οι καρδιοπαθείς, οι πάσχοντες από ελάττωση της αιματικής ροής του σώματος, τα άτομα που κάνουν κακή διατροφή, οι πάσχοντες από υπόταση, οι πάσχοντες από υπερκόπωση,  οι πάσχοντες από νοσήματα που διαταράσσουν τους μηχανισμούς της δίψας και τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς του σώματος, τα μωρά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, οι αθλητές.
Συνήθη φάρμακα και ουσίες που επηρεάζουν τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς του σώματος είναι:
  •     Τα  αντιχολινεργικά φάρμακα
  •     Τα ανιισταμινικά  φάρμακα
  •     Οι φαινοθειαζίνες
  •     Τα αντικαταθλιπτικά
  •     Τα αγγειοσυσπαστικά
  •     Οι β αδρενεργικοί αναστολείς
  •     Τα ναρκωτικά
  •     Το αλκοόλ
Οι γυναίκες κατά την διάρκεια της εμμήνου ρήσεως είναι ιδιαίτερα ευάλωτες λόγω των επιπρόσθετων απωλειών ύδατος με το αίμα της περιόδου.
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΣΗΣ
Κατά την διάρκεια των ζεστών ημερών, αναγκαίο είναι να αποφεύγονται η έκθεση στον ήλιο, οι μετακινήσεις, η επίπονη άσκηση, το αλκοόλ, τα βαριά γεύματα. Οι καλύτερες ώρες για περπάτημα, άσκηση ή έκθεση στον ήλιο, είναι το πρωί πριν τις 10.30 και μετά τις 18.00.
Συνιστώνται:
  • Επαρκής λήψη νερού
  • Δροσερά μπάνια κατά την διάρκεια της ημέρας
  • Ανοιχτόχρωμα ρούχα
Οι χρονίως πάσχοντες ενδέχεται να χρειάζονται τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε υπερτασικά άτομα που λαμβάνουν αγωγή για υπέρταση, η οποία συχνά απαιτεί μείωση δοσολογίας.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου καλό είναι να παραμένουν μόνιμα σε καλά κλιματιζόμενα δωμάτια.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.