Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση θερμοπληξίας;



Οι πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα κυρίως σε ευπαθή άτομα. Η ιατρός-παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη μας ενημερώνει για το πώς θα αποφύγουμε τη θερμοπληξία, αλλά και πώς θα βοηθήσουμε κάποιον σε περίπτωση που χρειαστεί.

Τι είναι η θερμοπληξία και πώς εκδηλώνεται

«Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος ελέγχεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, στον οποίο βρίσκεται το θερμορυθμιστικό κέντρο. Σε ένα φυσιολογικό άτομο το κέντρο αυτό διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή, παρά τις περιβαλλοντικές αλλαγές, διότι εξισορροπεί τις διαφορές θερμοκρασίας που μπορεί να προκύψουν από τη μεταβολική δραστηριότητα του σώματος και τη διακύμανση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Η ομοιοστατική αυτή λειτουργία του σώματος είναι πολύ σημαντική και η εφίδρωση, η περιφερική αγγειοδιαστολή και η δίψα είναι σημαντικοί συντελεστές του συστήματος ομοιόστασης του οργανισμού.

Η παθολογική αδυναμία του σώματος να αποβάλλει την πλεονάζουσα θερμότητα κατά τη διάρκεια υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών – λόγω ανεπάρκειας του ομοιοστατικού μηχανισμού του οργανισμού – προκαλεί μια σειρά από συμπτώματα: Ατονία, ζάλη, αδυναμία, κράμπες, σύγχυση, ναυτία, εμετό, λιποθυμία, πονοκέφαλο, εγκεφαλική δυσλειτουργία, διαταραχές ούρων. Όταν η ομοιοστατική λειτουργία διαταράσσεται σε μεγάλο βαθμό, εμφανίζεται θερμοπληξία με πυρετό, σοβαρές βλάβες στη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, του εγκεφάλου, του ήπατος και των νεφρών, κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον πάσχοντα χωρίς νοσοκομειακή νοσηλεία.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Τα άτομα υψηλού κινδύνου για βλάβες από τις υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να βρίσκονται σε στενή ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια των ημερών καύσωνα. Άτομα υψηλού κινδύνου, εκτός από τα μικρά παιδιά, είναι οι παχύσαρκοι, οι υποτασικοί, όσοι υποσιτίζονται ή βρίσκονται γενικότερα σε κακή φυσική κατάσταση, αυτοί που λαμβάνουν χρονίως ορισμένου τύπου φάρμακα, όπως αντιχολινεργικά, αντιισταμινικά, β-αναστολείς κ.ά., οι ηλικιωμένοι, οι ασκούμενοι και οι πάσχοντες από ορισμένα νοσήματα (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτης, εγκεφαλικά νοσήματα).

Κατ΄ αρχάς πρόληψη

Την περίοδο των ζεστών ημερών είναι αναγκαίο να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, καθώς και τις άσκοπες μετακινήσεις. Επίσης να αποφεύγουμε το αλκοόλ και τα βαριά φαγητά, να πίνουμε πολύ νερό και να κάνουμε δροσερά μπάνια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπό αυτές τις συνθήκες πολλές φορές πρέπει να γίνονται ορισμένες τροποποιήσεις στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι χρονίως πάσχοντες. Ακόμα, η επίπονη και παρατεταμένη άσκηση κατά τη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών δεν συνιστάται. Οι καλύτερες ώρες για άσκηση είναι νωρίς το πρωί και το απόγευμα μετά τις 18.00.

Πρώτες βοήθειες σε θύμα θερμοπληξίας:

Πρέπει να μεταφέρεις τον πάσχοντα σε δροσερό μέρος, να του κάνεις ένα δροσερό μπάνιο ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, να τον δροσίσεις με βρεγμένα πανιά.
Να χαλαρώσεις τη ζώνη του (αν φορά) και να αφαιρέσεις, εφόσον γίνεται, τα ρούχα του.
Να διαλύσεις ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι σε ένα κιλό νερό και να δώσεις στον ασθενή να το πιει αργά-αργά. Μη δώσεις υγρά, εάν κάνει εμετό ή εάν έχει υπνηλία ή μειωμένα αντανακλαστικά.
Η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη».
* Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός – Ειδική Παθολόγος
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.