Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ

lifehub-votana-52

ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ, ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το όνομα της αρμπαρόριζας προέρχεται από το erba + roza, που σημαίνει στα ιταλικά χόρτο ρόδινου χρώματος. Οι πολλές τοπικές ονομασίες της, όπως πελαργόνιο (βοτανική ονομασία – Pelargonium graveolens), μοσχομολόχα (την αναφέρουν σε περιοχές της Χαλκιδικής), λουκουμόχορτο, αλμπαρόζα, αρμανέλα, αρμπακανέλα, μπαρμπαρούσα, ίσως και άλλα, δείχνουν τη συχνή και ποικίλη χρήση της σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος.
Φυτό αρωματικό … και καλλωπιστικό. 
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο ως εδαφοκαλυπτικό ή κρεμοκλαδές. Ζει πολύ καλά σε γλάστρα, αρκεί να το τοποθετήσουμε σε απάνεμο και θερμό σημείο του μπαλκονιού μας. Είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και αν πέσει το θερμόμετρο κάτω από το μηδέν χρήσιμο είναι να μεταφέρουμε τη γλάστρα σε πιο προστατευμένο μέρος. Είναι σκληρός θάμνος, με ύψος 0,30-0,70 εκ., προερχόμενος από τη νότια Αφρική (καλλιεργείται σε Αλγερία, Αίγυπτο, Κένυα, Μαρόκο). Στη μαγειρική… δίνει το άρωμά της στις μαρμελάδες, σε κομπόστες, κυδώνι και σταφύλι, και σε γλυκά του κουταλιού. Επίσης, σε λουκούμια, παγωτά και ποτά.

Φυτό χρήσιμο… ακόμη και στη λογοτεχνία. 
Έχει αναφερθεί από τον Νίκο Καζαντζάκη στο έργο «Καπετάν Μιχάλης» για τη μυρωδιά της και ο συγγραφέας Ν. Μαρίνος έχει γράψει το βιβλίο με τίτλο «Λουΐζα και αρμπαρόριζα», στο οποίο την περιγράφει ως ένα από τα δύο συστατικά του έρωτα.
Αν παίξουμε το ρόλο του κηπουρού καλά, τότε η αρμπαρόριζα θα μας ανταμείψει με το άρωμά της, την ομορφιά και τη γλυκύτητά της.
Πώς θα φτιάξουμε αφέψημα
Μπορούμε να φτιάξουμε το αφέψημα με φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα, όπως φτιάχνουμε όλα τα αφεψήματα. Θα βάλουμε τα φύλλα σε καυτό νερό και θα το αφήσουμε μέχρι να αφήσει τα αρώματά του. Μπορούμε να το πιούμε σκέτο ή να προσθέσουμε και άλλα αρωματικά όπως κανέλα, γαρίφαλα κλπ. Προσωπικά δεν βάζω ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό, αλλά μπορείτε να βάλετε στέβια, ζάχαρη, μέλι ή ακόμη και λίγη από τη σπιτική σας μαρμελάδα για επιπρόσθετη γεύση και άρωμα, π.χ αρμπαρόριζα και φράουλα ή βερίκοκο ή βύσσινο κλπ.
Φαρμακευτική Χρήση
Θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες ως βότανο. Έτσι, το αφέψημα από αρμπαρόριζα θεωρείται ότι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, βοηθάει στην ανακούφιση από τη ναυτία και τις ημικρανίες. Μακροχρόνιες έρευνες έδειξαν ότι το αφέψημα από αρμπαρόριζα έχει χαλαρωτικές ιδιότητες όπως και το χαμομήλι και βοηθά ενάντια στο στρες και δρα σαν ηρεμιστικό, ανακουφίζει από τους πόνους της αρθρίτιδας, δρα ενάντια στη ναυτία και μειώνει τη χοληστερόλη. Επίσης λόγω της αντιβακτηριακής του δράσης βοηθά στην ακμή, όπως πλένουμε το πρόσωπο με το χαμομήλι. Τα αιθέρια έλαιο της αρμπαρόριζας χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία, αρωματοθεραπεία και σαν εντομοαπωθητικά.
Τέλος, η αρμπαρόριζα μπορεί να λειτουργήσει κι ως ένα εξαιρετικό φυσικό εντομοαπωθητικό.
Για να το παρασκευάσουμε, βάζουμε 50 γραμμάρια αρμπαρόριζας σε μισό λίτρο οινόπνευμα 40° και το αφήνουμε σ’ ένα σκοτεινό μέρος για 10-12 ημέρες – μέχρι να λιώσουν τα φύλλα. Στη συνέχεια σουρώνουμε μ’ ένα σουρωτήρι και σε περίπτωση που το άρωμά του είναι πολύ έντονο προσθέτουμε απλά λίγο αποσταγμένο νερό. Όταν πλέον το φυσικό εντομοαπωθητικό μας είναι έτοιμο, ρίχνουμε λίγες σταγόνες του, σε παράθυρα, περβάζια αλλά και σε λάμπες – πριν τις ανάψουμε.
photo bostanistas

Χρίστος Καψάλης
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.