Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Η σημασία της σεξουαλικής επαφής στο γάμο

o-COUPLE-SLEEPING-SEPARATE-facebook

Η ερωτική επαφή σε ένα ζευγάρι αποτελεί μια από τις σημαντικές πτυχές της σχέσης που αναπτύσσουν. Η ερωτική συνεύρεση σηματοδοτεί την οικειότητα που υπάρχει ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, την επιθυμία του ενός για τον άλλο και την ικανοποίηση που λαμβάνουν και οι δύο από τη σχέση. Η σεξουαλική επιθυμία και η συχνότητα της πράξης διαφέρουν ανάλογα με τη φάση ζωής κατά την οποία βρίσκεται ένα ζευγάρι. Μολονότι δεν είναι απόλυτη αυτή η εκδοχή, έχει φανεί από έρευνες ότι τα παντρεμένα ζευγάρια τείνουν να έχουν λιγότερες ερωτικές επαφές συγκριτικά με τα ζευγάρια που ξεκινούν μια σχέση ή σε εκείνα που συζούν.
Συγκεκριμένα υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι ένα παντρεμένο ζευγάρι κάποιες φορές μπορεί να έχει σεξουαλική επαφή περίπου μία ή δύο φορές την εβδομάδα ή περίπου επτά φορές το μήνα (Christopher and Sprecher 2003). Η συχνότητα αυτή και πάλι ποικίλλει ανάλογα με τον κύκλο ζωής του κάθε ζευγαριού. Στα πρώτα χρόνια του γάμου μπορεί να αυξάνεται αλλά όταν το ζευγάρι αποκτά παιδιά συνήθως οι δυνατότητες περιορίζονται για διάφορους λόγους που θα αναλυθούν στη συνέχεια. Υπάρχουν επίσης και οι περιπτώσεις που τα ζευγάρια αναφέρουν ότι μετά από χρόνια σχέσης έχουν φτάσει να συνηθίζουν ο ένας τον άλλο και η ερωτική επιθυμία μειώνεται.

Μερικές από τις συνηθέστερες δυσκολίες για την ερωτική συνεύρεση των παντρεμένων ζευγαριών μπορεί να είναι οι υπερβολικές απαιτήσεις μέσα στην καθημερινότητα, ειδικά όταν και οι δύο σύζυγοι εργάζονται, ενώ παράλληλα πρέπει να φροντίζουν τα παιδιά. Επίσης, ο χρόνος που ένα ζευγάρι μπορεί να είναι μόνο του μειώνεται και περιορίζεται συνήθως τις νυχτερινές ώρες που τα παιδιά κοιμούνται αλλά, ενώ την ίδια στιγμή ακόμα και τότε θα πρέπει να υπάρχει σχετική προσοχή για να μην ξυπνήσουν.
Τι γίνεται λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις που η σεξουαλική δραστηριότητα ανάμεσα σε ένα παντρεμένο ζευγάρι φθίνει και μειώνεται; Έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιες από τις πιθανές συνέπειες αυτού του γεγονότος μπορεί να είναι η απειλή της ποιότητας ή της σταθερότητας της σχέσης του (Donnelly and Burgess 2008). Συγκεκριμένα, έχουν παρατηρηθούν αναφορές από το ζευγάρι για μειωμένη ικανοποίηση ή ευχαρίστηση από το γάμο. Συχνά υπάρχει ένταση κι εκνευρισμός μεταξύ των συζύγων, ενώ συχνά μπορεί να είναι και τα περιστατικά απιστίας. Οι περιπτώσεις εξωσυζυγικών σχέσεων μπορεί να περιλαμβάνουν πολλά χαρακτηριστικά, καθώς κάποιες μπορεί να είναι καθαρά σεξουαλικές, άλλες συναισθηματικές και σεξουαλικές και άλλες συναισθηματικές αλλά όχι σεξουαλικές. Ανάλογα με το φύλο, την προσωπικότητα και το αίσθημα ικανοποίησης του εκάστοτε μέλους από το γάμο του σε άλλα επίπεδα εκτός της ερωτικής επιθυμίας, οι διάφοροι συνδυασμοί είναι εφικτοί.
Η απουσία ερωτικής επιθυμίας μπορεί να εξεταστεί μόνο λαμβάνοντας υπόψη και άλλες παραμέτρους όπως τα συναισθήματα του ενός και του άλλου αλλά και της γενικότερης ικανοποίησης από την ίδια τη σχέση. υπάρχουν περιπτώσεις που η σχέση στο σύνολό της μπορεί να μην είναι ικανοποιητική, οπότε η επιθυμία να μειώνεται ή άλλες φορές που η σχέση θεωρείται καλή αλλά η ερωτική επαφή χρειάζεται ενίσχυση. Ένα ζευγάρι που γνωρίζει τις σεξουαλικές του ανάγκες έχει αρκετές πιθανότητες να ενισχύσει την ερωτική του ζωή. Για να μπορέσει να γίνει αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τα πράγματα που τον κάνουν να νιώθει πιο χαλαρός, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πιο ανοιχτό στις σεξουαλικές του εμπειρίες (Bernie Zilbergeld, 1993).
Προκειμένου τα ζευγάρια να μπορέσουν να ανακτήσουν τη χαμένη τους σεξουαλική διάθεση είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι χρειάζεται να ξαναβρούν κίνητρο απέναντι στο/στη σύντροφό τους. Ένας από τους τρόπους για να γίνει αυτό είναι να καταφέρουν να ξανανιώσουν οικειότητα, εμπιστοσύνη και σε σωματική και πνευματική εγρήγορση. Είναι σημαντικό να νιώσουν ξανά ικανοί να το κάνουν, με το να περιορίσουν τα άγχη και τους προβληματισμούς της καθημερινότητας, ενώ παράλληλα να επιδιώκουν την επαγρύπνηση της σεξουαλικής διάθεσης (StrongB., DeVaultC., & CohenT. F., 2011).
Συνοψίζοντας μπορεί κανείς να τονίσει ότι η μη υγιής σεξουαλική ζωή ενός παντρεμένου ζευγαριού μπορεί να φέρει μεγάλες δυσκολίες και σε άλλους τομείς της κοινής τους ζωής και άρα χρειάζεται να βρεθούν τρόποι αύξησης της ερωτικής διάθεσης. Η δημιουργικότητα, η φαντασία και το ερωτικό παιχνίδι παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

                                                                                         Στουραΐτου Σοφία
   Ψυχολόγος, Θεραπεία Οικογένειας – Ζεύγους
Βιβλιογραφία

  • Strong B., DeVault C., & Cohen T. F., (2011). The Marriage and Family Experience. Intimate Relationships in a Changing Society. Wadsworth Cengage Learning. USA.
  •  Donnelly, D., and E. Burgess (2008). The Decision to Remainin an Involuntarily Celibate Relationship. Journal of Marriage and Family 70, 2, 519–535.Cited in: Strong B., DeVault C., & Cohen T. F., (2011). The Marriage and Family Experience. Intimate Relationships in a Changing Society. Wadsworth Cengage Learning. USA.
  • Zilbergeld, B. (1992) . The New Male Sexuality. New York:Bantam Books. Cited in: Strong B., DeVault C., & Cohen T. F., (2011). The Marriage and Family Experience. Intimate Relationships in a Changing Society. Wadsworth Cengage Learning. USA.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.