Η ομαλή στυτική λειτουργία προϋποθέτει άψογη κυκλοφορία αίματος, άριστα νευρολογικά αντανακλαστικά, επάρκεια καρδιοαναπνευστικού συστήματος, σωστά επίπεδα ορμονών και καλή φυσική κατάσταση. Όπως επισημαίνει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη: «Εάν θέλεις να διατηρήσεις ανέπαφη τη στύση σου, πρέπει να αποφεύγεις κάθε παράγοντα που ασκεί βλαπτικές επιδράσεις σε μία ή περισσότερες από τις παραπάνω συνιστώσες της σωστής στύσης».
Η γιατρός συμβουλεύει:
Να κάνεις διατροφή ισορροπημένη σε θερμίδες και χαμηλή σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, τα οποία βρίσκονται στο βούτυρο, τα ζωικά λίπη, τις μαργαρίνες αλλά και στα φυτικά έλαια των τυποποιημένων προϊόντων και των εστιατορίων. Πρέπει να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου – σε καθημερινή βάση – με φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ντομάτα ή χυμό ντομάτας, κακάο (όχι πάνω από ένα φλιτζάνι ημερησίως), καρότα, άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης καλό είναι να καταναλώνεις μικρά ψάρια τουλάχιστον δύο φορές εβδομαδιαίως και να αποφεύγεις την κατάχρηση αλκοόλ και γλυκών. Η μεσογειακή διατροφή, που χαρακτηρίζεται από συστηματική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, παρθένου ελαιόλαδου και ψωμιού ολικής άλεσης, είναι το συνιστώμενο διατροφικό μοντέλο. Μελέτες καταδεικνύουν τα οφέλη των παραπάνω διατροφικών παρεμβάσεων στη διατήρηση της επάρκειας της στυτικής ικανότητας σε μεγάλη ηλικία.
Να περπατάς καθημερινά τουλάχιστον επί μισή ώρα. Η αποφυγή της καθιστικής ζωής ασκεί τονωτική επίδραση στο κυκλοφορικό σύστημα και στον μεταβολισμό, ενώ συμβάλλει στην ομαλή έκκριση των ανδρικών γεννητικών ορμονών.
Να αποφεύγεις τα στενά ρούχα και, αν είσαι ποδηλάτης, την πολύωρη καθημερινή ποδηλασία, η οποία μπορεί να συμπιέσει τα νεύρα και να επηρεάσει τη ροή αίματος στο πέος.
Να διατηρείς την αρτηριακή σου πίεση, το σάκχαρο και τη χοληστερίνη στα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα. Η περιφέρεια μέσης σου πρέπει να είναι κάτω από 102 εκ. Σχετικές έρευνες καταδεικνύουν ότι οι άνδρες με αρτηριακή πίεση, σάκχαρο και χοληστερίνη στα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα έχουν μικρότερα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας και ανικανότητας. Η παχυσαρκία και η κατανομή του υπερβάλλοντος βάρους στην κοιλιακή χώρα αυξάνει τους κινδύνους για αγγειακή νόσο του γεννητικού συστήματος και μειώνει την καρδιοαναπνευστική εφεδρεία.
Να μην καπνίζεις και να αποφεύγεις τους κλειστούς χώρους καπνιζόντων, όπου εκτίθεσαι παθητικά στον καπνό πολλαπλών τσιγάρων. Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες – σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες – πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα τη διατάραξη της βιοχημικής ισορροπίας στο γεννητικό σύστημα, την απώλεια ελαστικότητας των αγγείων και την ανάπτυξη δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου. Ανάλογες μακροπρόθεσμες δυσμενείς επιδράσεις στη στυτική λειτουργία έχουν και άλλες τοξικές ουσίες (π.χ. χασίς, κοκαΐνη).
Να μην αμελείς τη σωστή ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση για πρώιμο εντοπισμό και αποκατάσταση τυχόν βλαβών».
* Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος
bimag
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.