Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ


Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Προφητικός, αλλά αδιόρθωτος ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το 1987 προέβλεψε την κατάρρευση της Οικονομίας, αλλά το 1989 έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έπρεπε, με το σύνθημα Τσοβόλα δώστα όλα. Το πόσο δολοφονική ήταν η συνταγή αποδείχθηκε το 2009, όταν ένας θαυμαστής του, όπως λέγεται, ο Κ. Καραμανλής εφάρμοσε παραλλαγή του δόγματος Τσοβόλα δώστα όλα, για την οποία ο Α. Παπανδρέου είχε γράψει το 1987 ένα άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό New Perspectives Quaterly.
Ο Κέινς, έγραφε τότε ο πρώην πρωθυπουργός, «...ανέπτυξε τη θεωρία της “ενεργού ζήτησης” ... μέσα στα εθνικά σύνορα... Ο διεθνής καταμερισμός της εργασίας σήμερα τα άλλαξε όλα. Αν τονώσουμε την καταναλωτική δύναμη εδώ στην Ελλάδα, δημιουργούμε θέσεις εργασίας στην Ιταλία και τη Γερμανία... Οι καταναλωτές μας αγοράζουν ιταλικά παπούτσια ή τα καλύτερα γερμανικά αυτοκίνητα και δημιουργούν πρόβλημα στο ελληνικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Σήμερα ένας οπαδός του Κέινς θα είχε οδηγήσει την Ελλάδα στην πτώχευση μέσα σε δύο χρόνια!».
Μήπως αυτό δεν συνέβη την περίοδο 2007-2009. Το λένε οι αριθμοί. Και ιδού τα αποτελέσματα όπως τα είχε προφητέψει από τότε ο Ανδρέας. «Εάν η Ελλάδα», έγραφε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, «θέλει ένα κράτος πρόνοιας με υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και ασφαλείς συντάξεις, πρέπει ταυτόχρονα να έχουμε υπόψη μας τη μάχη για την αύξηση της παραγωγικότητας. Εάν πρέπει να επιζήσουμε σε αυτόν τον νέο διεθνή καταμερισμό της εργασίας και της παραγωγής, όπου οι συνθήκες ανταγωνισμού έχουν γίνει πολύ σκληρές, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αν αυτή η στάση δεν υιοθετηθεί από την εργατική και τη μεσαία τάξη, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές...
«Η Ελλάδα έχει έναν υπερτροφικό δημόσιο τομέα που καταπνίγει την ιδιωτική επιχείρηση...», συνέχιζε το ίνδαλμα πολλών σημερινών κρατιστών. «Στην Ελλάδα οι οικονομικοί πόροι για επενδύσεις συνθλίβονται από τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα... Το θέμα είναι το κέρδος και είναι θέμα επιβίωσης για την ελληνική οικονομία... Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις για να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή της στην τεχνολογική επανάσταση, τότε είναι καταδικασμένη να παραμείνει μια τουριστική χώρα. Οι νέοι μας θα μεταναστεύσουν και θα έχουμε έναν πληθυσμό γερόντων που θα φροντίζει τα ξενοδοχεία...».
Εδώ ακριβώς είμαστε τώρα.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.