Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

«Ο σκύλος μας αδιαφορεί για μένα, κι ας είναι συνέχεια μαζί μου.»

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.
shutterstock_46960255 www
Ερώτηση: «Έχω ένα μαύρο Λαμπραντόρ, είναι 2 ετών και ονομάζεται Σιμόν. Όλη μέρα τον έχω μαζί μου, εκτός από τις ώρες που εργάζομαι.
α) Στη βόλτα, όταν τον φωνάζω, κάνει σαν να μη με γνωρίζει. Ούτε το όνομά του δεν ακούει, μέχρι να τον πιάσω. Τον μαλώνω, αλλά μετά νιώθω τύψεις που τον στενοχώρησα. β) Εκεί που κοιμάται τον αγκαλιάζω, ξυπνάει και φεύγει ενοχλημένος (ευτυχώς, όχι όλες τις φορές). γ) Αν κάποιος περνάει έξω από το σπίτι μας, αγριεύει και πηδάει τη μάντρα για να πάει κατά πάνω του, γαβγίζοντας, χωρίς να δαγκώσει.
Τι να κάνω για να με ακούει; Μήπως έχει αγριέψει επειδή πηγαίνει με τον σύζυγό μου για κυνήγι;»

Η Jean Glover, ειδική σε θέματα συμπεριφοράς, απαντά:

Κατ’ αρχάς, το να παίρνουμε ένα Λαμπραντόρ μαζί μας στο κυνήγι δεν θα φέρει στην επιφάνεια την επιθετικότητα του σκύλου. Το αντίθετο μάλιστα, η συγκεκριμένη δραστηριότητα εκπληρώνει ένα από τα βασικά ένστικτα της συγκεκριμένης φυλής και μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ισορροπημένου σκύλου.
Στο κυνήγι είναι σημαντικό, για την ασφάλεια όλων, τα κυνηγόσκυλα, όπως τα Λαμπραντόρ, να είναι εξαιρετικά υπάκουα και πάντοτε υπό έλεγχο. Εάν ο σύζυγός σας ασκεί αυτό το επίπεδο ελέγχου πάνω στον Σιμόν και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όταν τον φωνάζει κοντά του, τότε νομίζω ότι το θέμα έγκειται στο γεγονός ότι ο σκύλος δεν σας παίρνει στα σοβαρά ως το «άλλο του αφεντικό».
Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ξανακερδίσετε τη θέση σας ως «αφεντικό», χρησιμοποιώντας πάντοτε θετικές μεθόδους, γιατί η επιθετικότητα μόνο χειρότερα θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα. Σε αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει ένας καλός εκπαιδευτής.
α) «Έλα»: Για να σας ακούει και να έρχεται, πρέπει να διδάξετε την εντολή «έλα», ανεβάζοντας σταδιακά το επίπεδο δυσκολίας.
  • Ξεκινήστε μέσα στο σπίτι, σε έναν μικρό χώρο χωρίς άλλα σκυλιά και βαθμιαία προχωρήστε σε μεγαλύτερους χώρους με την παρουσία άλλων σκύλων. Δεδομένου ότι ο σκύλος σας έχει μάθει να μην υπακούει στο «έλα», θα επέλεγα ένα νέο όνομα για την εντολή, π.χ. «εδώ», και θα ξεκινούσα την εκπαίδευση γι’ αυτή την εντολή από την αρχή.
  • Επειδή δεν θέλουμε να δίνουμε εντολές που παρακούονται, μπορείτε να αγοράσετε ένα λουρί ιχνηλασίας μήκους 15 μέτρων για χρήση σε ανοιχτούς χώρους. Έτσι, ο σκύλος θα έχει τη δυνατότητα να τρέχει ελεύθερος, αλλά μόλις δώσετε την εντολή «Σιμόν, εδώ!» μπορείτε να το τραβήξετε «ρυμουλκώντας» ελαφρώς το σκύλο, για να τον ενθαρρύνετε να έρθει κοντά σας.
  • Όταν πλέον έχει φτάσει μπροστά σας, επαινέστε τον και ανταμείψτε τον με μια μικρή λιχουδιά, ανεξαρτήτως του χρόνου που του πήρε για να επιστρέψει.
  • Σταδιακά, θα τον επιβραβεύετε μόνο όταν επιστρέφει γρήγορα. Ποτέ, μα ποτέ μη φωνάζετε στο σκύλο σας όταν επιστρέφει σ’ εσάς, ακόμα κι αν έχει καθυστερήσει πολύ, γιατί με αυτόν τον τρόπο τού διδάσκετε ότι δεν είναι ευχάριστο να επιστρέφει σ’ εσάς.

β) Ύπνος: Στους περισσότερους σκύλους -το ίδιο και στους ανθρώπους- δεν αρέσει να τους ενοχλούν όταν κοιμούνται. Κάποια σκυλιά μπορεί ακόμα και να δαγκώσουν εάν τα αιφνιδιάσετε στον ύπνο. Καλύτερα είναι να τον αγκαλιάζετε κάποια άλλη στιγμή.
γ) Περαστικοί: Τα Λαμπραντόρ είναι ενθουσιώδη σκυλιά και ο Σιμόν είναι ακόμα μικρός σε ηλικία. Εάν δεν είναι επιθετικός με τους ανθρώπους που περνούν, θα δοκίμαζα να του στερήσω την οπτική επαφή με τους περαστικούς, κλείνοντας το φράχτη με μια επιφάνεια που δεν θα του επιτρέπει να βλέπει έξω. Επίσης, μπορείτε να τον εκπαιδεύσετε να εκδηλώνει εναλλακτικές συμπεριφορές με τη βοήθεια εκπαιδευτή.

 trihes

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.