Αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters περιγράφει το Colpo Grosso με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες επιχειρούν να ξεφορτωθούν τα «θαλασσοδάνεια» τάξης 10 δισ. δολαρίων που οι ίδιες έδωσαν σε Έλληνες εφοπλιστές.
Το Reuters περιγράφει όλες αυτές τις υπόγειες συναλλαγές μεταξύ των ισχυρών λόμπι που ρυθμίζουν τα δικά τους προβλήματα ρευστότητας, αλλά στερούνται “εθνικής υπερηφάνειας” και κοινωνικής ευαισθησίας για τα χρέη και τις οφειλές των μισθωτών και συνταξιούχων που συνεχώς βάζουν πλάτη, χωρίς φυσικά να τους ρωτήσει και κανείς.
Κι ενώ η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως ζεστό χρήμα για τα κρατικά ταμεία, είναι απορίας άξιον για ποιο λόγο δεν στρέφεται εκεί που θα το βρει και δίκαια μάλιστα.
Το αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν ρευστό που αυτή τη στιγμή τους λείπει σκέφτονται να πουλήσουν χαρτοφυλάκια ναυτιλιακών δανείων σε hedge funds ή απευθείας στους πλοιοκτήτες.
Το Reuters επικαλείται πηγές από τον τραπεζικό τομέα, αλλά και από εκείνον της ναυτιλίας σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει σκέψη στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες να ξεφορτωθούν μέρος των χαρτοφυλακίων ναυτιλιακών δανείων, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.
Όπως αναφέρει το άρθρο: «Η Αθήνα εξασφάλισε παράταση του προγράμματος, αλλά ο κίνδυνος να ακυρωθεί και η χώρα να εξωθηθεί εκτός ευρώ είναι υπαρκτός, αυξάνοντας το ρίσκο μεγάλων εκροών καταθέσεων για τις τράπεζες, επιπλέον των ήδη υφιστάμενων υψηλών εκροών».
Η τραπεζική πηγή, από τη μεριά της, σημειώνει: «Υπάρχουν διάφορα χαρτοφυλάκια που αγοράζονται στην παρούσα φάση. Κάποια από αυτά αφορούν σε ναυτιλιακά δάνεια. Έχει νόημα για τις ελληνικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, να μεταφέρουν τα δάνεια σε τρίτα μέρη, καθώς δεν έχουν εγκατεστημένες δομές για συλλογή κόκκινων δανείων».
Ο τραπεζίτης αλλά και μια ναυτιλιακή πηγή του πρακτορείου αναφέρουν ότι τέτοια δάνεια είναι ελκυστικά για εταιρίες private equity που «σκουπίζουν» πιεσμένα στοιχεία ενεργητικού στη ναυτιλία.
«Εάν μπορούν να βρουν αγοραστές, σίγουρα ένας τρόπος να αντλήσουν ρευστότητα είναι μέσω distressed deals. Εάν η αποτίμηση είναι αρκετά ελκυστική, οι εταιρείες private equity και τα hedge funds θα σπεύσουν».
Το πρακτορείο επικαλείται και μια δεύτερη πηγή που τονίζει ότι οι τράπεζες προσεγγίζουν άμεσα και τους πλοιοκτήτες, δίνοντας προσφορές να τους πουλήσουν εξυπηρετούμενα δάνεια με έκπτωση.
«Ακόμη και σε ένα μικρό discount, αυτό θα βοηθήσει τις τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους και να αγοράσουν ”ανάσες”. Επίσης, είναι ένας καλός τρόπος να μειώσουν τα δάνεια στα βιβλία τους. Για τους πλοιοκτήτες που έχουν ρευστό, είναι μια καλή επιλογή», σημείωσε ο τραπεζίτης.
Οι Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank εκτιμάται ότι έχουν ναυτιλιακά δάνεια τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.
Η Eurobank δεν σχολίασε το δημοσίευμα. Στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε ότι θα εξέταζαν την πώληση δανείων εάν τους προσέγγιζαν ενδιαφερόμενοι, προσθέτοντας ότι τίποτα δεν εξετάζεται άμεσα.
Στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοια απόφαση» για τη ναυτιλία.
Με λίγα λόγια, οι απλοί πολίτες πληρώνουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι εφοπλιστές απλά κάνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων τους.
Νέα ποινική δίωξη για «θαλασσοδάνεια» της Proton Bank
Ποινική δίωξη για απιστία κατ’ εξακολούθηση με ζημία άνω των 30 χιλιάδων ευρώ σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε βάρος μελών της Επιτροπής Εγκρίσεων Πιστοδοτήσεων της Proton Bank, για «θαλασσοδάνεια» που αγγίζουν τα 38 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ενέκριναν και στη συνέχεια χάθηκαν.
Η δίωξη στρέφεται και κατά δύο επιχειρηματιών, συνεταίρων και πρώην μετόχων της ΩΜΕΓΑ Bank για ηθική αυτουργία στην απιστία, καθώς η Εισαγγελία θεωρεί πως εισήλθαν στο δ.σ. της Proton Bank μετά την απορρόφηση της τράπεζάς τους από τη δεύτερη κι έπεισαν τα μέλη της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων να τους χορηγήσει τα «θαλασσοδάνεια».
Να σημειωθεί ότι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε δεν αφορά την ήδη κατηγορούμενο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τα επισφαλή δάνεια των 701 εκατομμυρίων ευρώ.
Το κατηγορητήριο
Σύμφωνα με την Εισαγγελία, φέρεται ότι επήλθε ζημία μη επανορθώσιμη στα ταμειακά διαθέσιμα της τράπεζας άνω των 24 εκατ. ευρώ, από παράνομη ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων αντισυμβαλλομένου (ήδη κατηγορουμένου) μέλους της τράπεζας, ο οποίος υπήρξε μέτοχος (κύριος 2.031.160 κοινών ονομαστικών μετοχών) της ΩΜΕΓΑ bank ΑΕ, η οποία απορροφήθηκε από την Proton.
O ίδιος αντισυμβαλλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο δ.σ. τόσο της ΩΜΕΓΑ Bank, όσο και της Proton. Παύθηκε απο μέλος του δ.σ. της Proton κατ’ απαίτηση της εποπτικής αρχής με το σκεπτικό ότι δεν επιτρέπεται να είναι μέλος του δ.σ. τη στιγμή που η ίδια τράπεζα δανειοδοτεί τις επιχειρήσεις του.
Παράλληλα, φέρεται ότι επήλθε ζημία άνω των 14 εκατομμυρίων ευρώ, μη επανορθώσιμη, από σύμβαση χρεολυτικού δανείου και παράνομη ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων αντισυμβαλλόμενου (ήδη κατηγορουμένου) της τράπεζας, ο οποίος υπήρχε μέτοχος (κύριος 1.575.007 κοινών ονομαστικών μετοχών) της ΩΜΕΓΑ bank, η οποία απορροφήθηκε από την Proton. Ο ίδιος αντισυμβαλλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο δ.σ., τόσο την ΩΜΕΓΑ όσο και στην Proton και δραστηριοποιούνταν σε επιχειρηματικό σχήμα με το δανειολήπτη της πρώτης περίπτωσης.
Τράπεζα της Ελλάδος
Όπως αναφέρουν οι εισαγγελικές πηγές και στις δυο περιπτώσεις οι ενέργειες των κατηγορουμένων έλαβαν χώρα, ενώ είχε προηγηθεί ήδη από τον Φεβρουάριο – Ιούνιο 2011 ο επιτόπιος έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος στα πεπραγμένα της Proton, ενώ είχε δοθεί από το τέλος του έτους 2010 και επαλείφθηκε την 1/7/2011 γραπτώς εντολή από την ΤτΕ προς την Proton να ακολουθήσει «πολιτική σημαντικής πιστωτικής συρρίκνωσης μείωσης του δανειακού χαρτοφυλακίου».
naftemporiki
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.