Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

ΠΙΣ: Το φετινό εμβόλιο δεν καλύπτει το στέλεχος της γρίπης που "χτυπάει" συχνότερα

belona
Εμβολιασμό, έστω και την ύστατη ώρα, αλλά και "ευλαβική" τήρηση των κανόνων υγιεινής συνιστά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προς όλους τους πολίτες, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η χώρα φαίνεται πως μπήκε ήδη στην επιδημική περίοδο έξαρσης της γρίπης.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) στο τέλος Δεκεμβρίου καταγραφόταν 10% αύξηση των κρουσμάτων συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα, ενώ στη χώρα μας ήδη έχουν καταγραφεί τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης, που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, και άλλοι δύο θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών του ιού. 
Η θνησιμότητα δεν θεωρείται υψηλότερη σε σχέση με άλλες χρονιές. Αυτό ωστόσο που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι ότι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη το κυρίαρχο στέλεχος που ευθύνεται φέτος για την υψηλή νοσηρότητα της γρίπης είναι ο υπότυπος H3N2, ο οποίος όμως δε συμπεριλήφθηκε στους υποτύπους του αντιγριπικού εμβολίου 2014-2015.

Αυτό συνέβη, όπως εξηγούν τα μέλη του ΠΙΣ, "διότι σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ, το εμβόλιο περιείχε τους πιο επικίνδυνους και τους πιο ύποπτους για το βόρειο ημισφαίριο υποτύπους και όχι τον H3N2 που τελικά χτύπησε".
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως εξαιτίας αυτού, ο υπότυπος H3N2 απομονώθηκε μέχρι στιγμής σχεδόν στα μισά επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης ανά την Ευρώπη", ενώ αντίθετα στην κοινότητα δεν έχουν καταγραφεί άλλα επικίνδυνα στελέχη της γρίπης, καθώς περιλαμβάνονταν στο εμβόλιο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα H5N1 στην Ελλάδα, ενώ το στέλεχος της γρίπης Α H5N1 - το οποίο βάσει των πρώτων απολογιστικών στοιχείων του ECDC-  είναι θανατηφόρο φέτος στο 60% των προσβληθέντων, έχει όμως σποραδική εμφάνιση και κυρίως στην Αφρική και στην Ασία.
Έκκληση ΠΙΣ
Δεδομένων των παραπάνω, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλους τους γιατρούς και τους ιατρικούς φορείς να βρίσκονται σε επιφυλακή, προειδοποιώντας παράλληλα πως το αντιγριπικό εμβόλιο είναι πολύ σημαντικό για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, γι' αυτό και όσοι δεν το έχουν κάνει πρέπει να σπεύσουν μιας και το εμβόλιο θα αρχίσει να παρέχει προστασία, παρέχεται ένα χρονικό διάστημα 3 εβδομάδων περίπου.
"Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο" αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, ο οποίος διευκρινίζει επίσης πως η ισχύς του αντιγριπικού εμβολίου είναι 3μηνη, οπότε σε άτομα υψηλού κινδύνου μπορεί να χρειαστεί επανάληψη, κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα γιατρό τους.  
Ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες θεωρούνται οι επαγγελματίες υγείας, ενώ καλό θα ήταν να εμβολιαστούν και όσοι εκτίθενται σε κοινωνικό συγχρωτισμό με πληθυσμούς που δυνητικά φέρουν τον ιο, σε περιβάλλον νεογέννητων ή ηλικιωμένων. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζεται, ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος, χαρακτηρίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, έγκυες και θηλάζουσες, παχύσαρκα άτομα (ΔΜΣ> 40kg/m2.) και όλοι οι κλειστοί πληθυσμοί (φυλακές, ιδρύματα σχολές, ειδικά σχολεία).
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.