Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

«Εφεύρεση» των Αρχαίων Ελλήνων η μεσογειακή διατροφή


Mediterranean-Diet-featured
Ο χαρακτηριστικός τρόπος μαγειρικής, που ακολουθείται για τη δημιουργία των πλούσιων γεύσεων που χαρακτηρίζουν τη μεσογειακή διατροφή, υποστηρίζεται ότι μάλλον αναπτύχθηκε πρώτα από τους Αρχαίους Έλληνες γιατρούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν τρόπους για τη θεραπεία των ασθενών.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύει το περιοδικό JournalofEthnopharmacology, όπως αναφέρει η Mai lOnline, αρχαία κείμενα που είχαν γραφτεί από γιατρούς και φιλοσόφους της αρχαιότητας αποκαλύπτουν πως η γεύση αποτελούσε ένα βασικό δείκτη υγείας και θρεπτικής αξίας και δύναμης των τροφών.
Οι ειδικοί που έκαναν την έρευνα αναφέρουν, ότι οι Αρχαίοι Έλληνες έβλεπαν το φαγητό ως «κλειδί» για την ισορροπία της υγείας του ανθρώπινου σώματος. Πίστευαν ότι η γεύση δεν προσδίδει μόνο ευχαρίστηση, αλλά είναι και σημαντική για τη βελτίωση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των τροφίμων.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, John Wilkins, οι Αρχαίοι Έλληνες γιατροί «θεωρούσαν τη γεύση μέτρο για την αξία των τροφών, καθώς πίστευαν πως η δριμύτητα ενός άγουρου μήλου ή ενός κρεμμυδιού αντανακλά την πιθανή επίδραση που θα έχει η συγκεκριμένη τροφή στον οργανισμό».
«Η διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων έμοιαζε με αυτό που ονομάζουμε σήμερα μεσογειακή διατροφή, χωρίς όμως να περιλαμβάνει πορτοκάλια και λεμόνια από την Κίνα ή ντομάτες από τη Λατινική Αμερική. Η διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων βασιζόταν κατά κύριο λόγο σε φυτικά προϊόντα της περιοχής, τα οποία και προτιμούσαν οι γιατροί έναντι εισαγόμενων προϊόντων πολυτελείας», καταλήγει ο Wilkins.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.