Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Η επανάσταση της «5ης γενιάς»

Η επανάσταση της «5ης γενιάς»

«Κατέβασμα» μιας ταινίας υψηλής ευκρίνειας σε μόλις 6 δευτερόλεπτα, επικοινωνία μέσω ήχου και εικόνας με «κρυστάλλινη» ποιότητα χωρίς την παραμικρή διακοπή, καμία υποβάθμιση των ιντερνετικών υπηρεσιών ακόμη και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Αυτά είναι λίγα μόνο από όσα «επαναστατικά» θα φέρουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G), τα οποία θα αποτελέσουν το επόμενο «κεφάλαιο» στην ιστορία του mobile internet, εξασφαλίζοντας αστραπιαία και αξιόπιστη δικτύωση πάντα και παντού.
Από τεχνολογικής πλευράς, αναμένεται να είναι έτοιμα για εγκατάσταση από το 2020, καθώς τεχνολογικοί κολοσσοί στον τομέα του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού έχουν ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη του απαραίτητου λογισμικού και hardware, σε συνεργασία με χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στα αφιερώματα που αναφέρονται στα δίκτυα 5G, τους τίτλους κατά κανόνα «κερδίζει» η εντυπωσιακή ταχύτητα που θα μπορούν να πετύχουν. Και όχι τυχαία, αφού τον Μάιο του 2013 η Samsung στο εργαστηριακό μίνι δίκτυό της κατέγραψε ταχύτητα 10 Gbps ενώ, μόλις πριν από λίγες ημέρες, «ζωντανή» δοκιμή της Ericsson στη Στοκχόλμη έφτασε τα 5 Gbps.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ulf Ewaldsson, αντιπροέδρου της σουηδικής εταιρείας, το «πλαφόν» του mobile internet της επόμενης γενιάς είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 20 Gbps, ενώ η Nokia με τη Huawei μιλούν για 100πλάσια ταχύτητα σε σχέση με τις υπάρχουσες υποδομές.
Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό τι σημαίνουν τα παραπάνω νούμερα, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως η υπάρχουσα 4G τεχνολογία μπορεί να αγγίξει στην καλύτερη περίπτωση τα 150 Mbps, ενώ μελλοντικές αναβαθμίσεις της να ανεβάζουν αυτή την ταχύτητα στο 1 Gbps.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ένα φυλλάδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μια σύνδεση 5G θα μπορεί κανείς να «κατεβάσει» μια ταινία HD σε 6 δευτερόλεπτα, τη στιγμή που με την καλύτερη 4G σύνδεση θέλει σήμερα 6 λεπτά.
Πάντως, περισσότερο από μια απλή μετεξέλιξη των δικτύων τέταρτης γενιάς, η επόμενη ιντερνετική υποδομή mobile internet θα έχει διαφορετική και πιο «ευέλικτη» αρχιτεκτονική, με αρκετά ακόμη οφέλη.
Έτσι, θα βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο οποιαδήποτε φορητή συσκευή διατηρείται σε σύνδεση με τους σέρβερ από τους οποίους αντλεί δεδομένα. Κάτι που θα έχει αντίκρισμα στις ιντερνετικές βιντεοκλήσεις, αλλά και στην αναπαραγωγή βίντεο απευθείας από το Ιντερνετ, που θα πραγματοποιούνται χωρίς να «παγώνει» ποτέ η εικόνα.
Ακόμη βασικότερο πλεονέκτημά της, το οποίο θα ικανοποιήσει άλλες αναγκαιότητες, είναι το γεγονός ότι θα έχει 1.000 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα από τα σημερινά δίκτυα.
Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στην περίπτωση των πυκνοκατοικημένων περιοχών, όπου συχνά παρέχεται πρόσβαση στο Ιντερνέτ σε πολλούς χρήστες ταυτόχρονα, με συνέπεια τα σημερινά δίκτυα να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν, με την περιορισμένη τους χωρητικότητα. Ενα πρόβλημα που θα γίνεται ολοένα μεγαλύτερο με το κύμα αστικοποίησης που παρατηρείται παγκοσμίως και το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα έχει συνέπεια το 2050 το 70% του πληθυσμού του πλανήτη να κατοικεί σε πόλεις.
Η πολλαπλάσια χωρητικότητα θα «απαντήσει» επίσης στην ολοένα μεγαλύτερη διακίνηση δεδομένων μέσω mobile internet που, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2020 θα έχει 30πλασιασθεί συγκριτικά με το 2010.
Ο όγκος των δεδομένων θα συνεχίσει να αυξάνεται, λόγω του «Ιντερνετ των πραγμάτων»: καθώς τα αυτοκίνητα, οι αισθητήρες και διάφορα αξεσουάρ (όπως ρολόγια) θα αποκτήσουν «έξυπνες» λειτουργίες, επικοινωνώντας ασύρματα μεταξύ τους και με τους χρήστες, τα δίκτυα θα πρέπει να μπορούν να λειτουργήσουν ως «γέφυρες» σύνδεσής τους.
Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν τα αυτοκίνητα θα «συνομιλούν» μεταξύ τους για να προλάβουν τυχόν ατύχημα, τα δίκτυα θα πρέπει να αντιδρούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Μια παράμετρος που επίσης θα βελτιώσει η τεχνολογία 5G, περιορίζοντας παράλληλα την ενεργειακή κατανάλωση των συσκευών με σύνδεση στο Ιντερνετ, αλλά και των ίδιων των δικτύων.
Εν κατακλείδι, ο στόχος του mobile internet 5ης γενιάς είναι να δώσει τη δυνατότητα στον χρήστη να έχει πρόσβαση στο web και στις διασυνδεδεμένες συσκευές του από οποιοδήποτε τερματικό και οπουδήποτε κι αν βρίσκεται – ακόμη και σε υπόγεια ή σε απομακρυσμένες περιοχές. Χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει πως οι ενσύρματες συνδέσεις θα σταματήσουν να παίζουν κι αυτές σημαντικό ρόλο στη δικτύωση.
Η Ευρώπη θα επενδύσει 700 εκατ.
Μέσω πρωτοβουλιών της Κομισιόν, η Ευρώπη θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επερχόμενη «εποχή του 5G». Έτσι, τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοίνωσε τη συνεργασία της με μερικές από τις μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες των κρατών-μελών, για την ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνολογιών. Γι’ αυτό τον σκοπό, η Ευρώπη θα επενδύσει 700 εκατ. ευρώ, με τη βιομηχανία να συμβάλει από την πλευρά της με περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια. Ανάλογες πρωτοβουλίες, είτε αποκλειστικά από επιχειρήσεις είτε σε συνεργασία με την πολιτεία, έχουν ήδη ξεκινήσει και στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ.
Ακόμη πιο φιλόδοξη είναι η Νότια Κορέα, η οποία στις αρχές της χρονιάς ανακοίνωσε ένα χρονοδιάγραμμα, με βάση το οποίο οι πολίτες της χώρας θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν εμπορικές συνδέσεις 5G ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020. Μάλιστα, για να επιταχυνθεί η διαδικασία, η νοτιοκορεατική κυβέρνηση θα συνεργασθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε κοινά ερευνητικά προγράμματα τη διετία 2016-2017, ενώ θα πάρουν κοινή πρωτοβουλία για τη θέσπιση παγκόσμιων προτύπων για την τεχνολογία 5G.
Αν και όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν πως από τεχνολογικής πλευράς τα δίκτυα 5ης γενιάς θα είναι έτοιμα το 2020, οι αρκετά μεγάλες επενδύσεις που θα χρειασθούν για την εγκατάστασή τους, κάνει πιο επισφαλείς τις εκτιμήσεις για το ποιες άλλες χώρες πέρα από τη Νότια Κορέα, και ποιοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι σε αυτές, θα προχωρήσουν στο ίδιο βήμα. Σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών από τα εργαστήρια Bell, η χρήση τους αναμένεται να διαδοθεί από το 2015, αρχικά στη Βόρεια Αμερική και στην Ιαπωνία.
***
ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.