Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΘΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ

Τής Λίλα Μήτσουρα

Ξέρεις τι μου λείπει μέσα σε όλο αυτό το χάος που έχουμε βρεθεί? Η καθημερινότητα μου. Να ξυπνήσω το πρωί και να φτιάξω καφέ χωρίς να κοιτώ τον κουτάκι του καφέ να δω αν άδειασε και πως θα πάρω άλλο.

Μου λείπει το γέλιο για διάφορες καθημερινές κουταμάρες, εκείνο το αυθόρμητο το ξέγνοιαστο.

Μου λείπει η γκρίνια για τα καθημερινά πράγματα. Να βάλω τις φωνές στον άντρα μου γιατί παράτησε τα πράγματα του στη μέση και όλα από μένα τα περιμένει και άλλες τέτοιες γκρίνιες. Να φωνάξω γιατί τα παιδιά δεν άφησαν τα παπούτσια τους έξω από το σπίτι και μπήκαν μέσα με τις λάσπες τους. Και όχι να κάθομαι σκεπτική να ψάχνω τρόπους για να βρω χρήματα για να πάνε στην εκδρομή τους. Και όχι να τσακώνομαι γιατί πληρώσαμε όλη την ΔΕΗ και δεν έμεινε δεκάρα τσακιστή για να πάω στο Σούπερ μάρκετ.

Κατάλαβες τι μου λείπει? Η ΖΩΗ ΜΟΥ, μου λείπει, θέλω τη ζωή μου πίσω!!!!!! Πώς αλλιώς να το εξηγήσω? Θέλω πίσω τους φίλους μου. Θέλω πίσω τα γέλια μας, τα γλέντια μας το χαμόγελο τους, την ηρεμία πίσω θέλω γαμώτο!!!!! 

Η Νέα Εποχή Εξουσιασμού είναι εδώ...


Καθημερινό αντικείμενο συζήτησης αποτελεί η οικονομική κρίση και τα αίτια που μας οδήγησαν σε αυτή. Διαρκώς τα ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν με αναλύσεις επί αναλύσεων πάνω στο οικονομικό του πράγματος, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι γνωστό ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Στοιχείο όμως προβληματισμού θα έπρεπε να αποτελούν και κατά προτεραιότητα κιόλας η ηθική και αξιακή πλευρά της κρίσης.

Με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εγκαινιάστηκε μια νέα εποχή. Επί της ουσίας άρχισε να δημιουργείται με ταχείς ρυθμούς κυρίως στην Ευρώπη και την Β. Αμερική μια κοινωνία με εκφυλισμένους ανθρώπους - υπηκόους χωρίς αξίες και υψηλά ιδανικά. Ως μοναδική επιδίωξη κατέστη η μεγιστοποίηση του προσωπικού κέρδους ανεξαρτήτου κόστους. Το σύνθημα “τα κέρδη πάνω από τον (αναλώσιμο) άνθρωπο” αποτέλεσε το στίγμα μιας ολόκληρης εποχής που χαρακτηρίστηκε από έναν απόλυτο ολοκληρωτισμό και την παράλληλη ανάδειξη της καιροσκοπικής πολιτικής της “διαχειρισιμότητας” των πάντων.

Του Χάρου το Πηγάδι (Β')



Ξύπνησε μετά από ποιος ξέρει πόσες ώρες, νιώθοντας γύρω του δροσιά, πλυμένος και με φορεσιά καθαρή. Αισθανόταν να ‘χει ξανάβρει τις δυνάμεις του. Το αίμα κυλούσε δυνατά στις φλέβες του κι η αποθυμιά του για ζωή έβραζε μέσα του όσο ποτέ άλλοτε. Ανακάθισε και κοίταξε ολόγυρα. Βρισκόταν μπροστά στις ορθάνοιχτες ξύλινες πύλες ενός πανώριου κήπου, γεμάτου μ’ άνθια μυριόχρωμα και κάθε λογής δέντρα, που περιέκλειε ένας λιτός, αψηλός, λιθόχτιστος τοίχος. Απ’ την άλλη πλευρά, έξω απ’ τον κήπο, απλωνόταν ένα απέραντο λιβάδι, με σπαρτά κι άγρια λέλουδα, να λικνίζονται σα θάλασσα στην πνοή του καλόγνωμου καράγιαλη. Αντίκρυ του ανακλαδίζονταν ο Χάροντας.
  «Πού είμαστε κουμπάρε; Έχω πια ποθάνει; Δεν κράτησες τελικά την υπόσχεσή σου, με γέλασες…» άρχισε να παραπονιέται και ν’ απελπίζεται.
«Σύχασε Κωνσταντή. Αναμεταξύ μας, δεν είμαι εγώ αυτός που πατάει το λόγο του. Σου ‘ταξα ότι θα σ’ έβγαζα απ’ την Έρημο κι ότι θα σ’ άφηνα ήσυχο μετά, δεν είν’ έτσι; Ε λοιπόν τούτο θα γίνει. Όμως πρωτύτερα θα κάμουμε μια περασιά μέσα απ’ τον Κήπο κι ύστερα θα ‘σαι πραγματικά λεύτερος να διαλέξεις», τον έκοψε ήρεμα ο Μαυροφορεμένος.

Του Χάρου το Πηγάδι

[Αφιερωμένο στον παππού μου, που έφερε τούτο το μυητικό σούφικο παραμύθι μαζί του στην προσφυγιά, από τη Μικρά Ασία. Ακόμα περισσότερο στον πατέρα μου, που το μετέφερε στα δικά μου αυτιά, όταν ήμουνα παιδί, αλλά συνέβαλε και με γόνιμες ιδέες στη συγγραφή τούτου του διηγήματος. Αφιερωμένο επίσης στην Δήμητρα Isiliel Παπαγεωργίου, για την υπομονή και τις ιδιαίτερα εύστοχες διορθώσεις της. Ευχαριστώ θερμά τον κύριο Νίκο Σαραντάκο, του οποίου η έρευνα με βοήθησε με τη γλώσσα που νιώθω πως αρμόζει σε μια τέτοια ιστορία. 

Ηρωικοί αναγνώστες του Μεγάλου Χάους, μη μασάτε με τις άγνωστες λέξεις. Στο τέλος του κειμένου ακολουθεί γλωσσάρι, όπου δίνεται η σημασία των λέξεων που στο κείμενο εμφανίζονται με πλάγια γράμματα. Καλή ανάγνωση...]





Του Χάρου το Πηγάδι





Ο Κωνσταντής έκαμε κουμπάρο του τον Χάρο. Τούτο δε λέει και πολλά, καθώς όλοι οι άνθρωποι έχουν με τον Χάρο κουμπαριά.  Σύντροφος αφοσιωμένος, σκυλί, παίρνει στο κατόπι το μιλέτι των ανθρώπων απ’ τη γέννα, ίσως ακόμα και πιο πριν. Κάθε ανθρώπινο πλάσμα πορεύεται, παλεύει, γονατίζει και λυγάει, ανορθώνεται κι επιμένει, ηττάται, νικάει και τελικά πεθαίνει, έχοντας τον Χάρο στο πλευρό του το ζερβό, φίλο γκαρδιακό, κουμπάρο. Αθόρυβος, ατήραγος, αδέκαστος παρατηρεί και τα πάντα βλέπει. Όταν θα ‘ρθει η ώρα, κανείς δε σε γνωρίζει καλύτερα, παρά ο Θάνατός σου.  Κι είναι το πρέπον την ύστατη στιγμή, απ’ το πεδίο του αέναου πόλεμου της ζωής, ο ακράνης  ο πιστός να τρέξει, ν’ αγκαλιάσει την ψυχή στον σπαραγμό της, να τη σηκώσει  αψηλά, να την απιθώσει κάτω από ένα δέντρο, ν’ αναπαυτεί στο χλοερό σκότος.

Πώς θα κάψετε περισσότερες θερμίδες στον ύπνο σας;


POSTHAKAPSETETHERMIDESteliko2
Όχι, δεν χρειάζεται να κάνετε ποδήλατο στον ύπνο σας. Ούτε να βλέπετε στο όνειρό σας ότι τρέχετε μαραθώνιο! Απλά μπορείτε να αλλάξετε το μεταβολισμό σας με μια μικρή κίνηση!
Οι ερευνητές του National Institute of Health Clinical Center των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι αν χαμηλώσετε το θερμοστάτη του καλοριφέρ ενώ κοιμάστε, θα ωθήσετε το μεταβολισμό σας να κάνει περισσότερες καύσεις.

Eλλάδα. Πλησιάζει η ώρα μηδέν

του Ησαΐα Κωνσταντινίδη

Οι περίπλοκες γεωπολιτικές στρατηγικές και οι κινήσεις των υπερδυνάμεων πάνω στη γιγάντια σκακιέρα του πλανήτη Γη, δεν αφήνουν ανεπηρέαστο το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό των χωρών-«κλειδιά».
Κάτι το απολύτως λογικό. Μία τέτοια χώρα-«κλειδί» είναι αναμφίβολα η Ελλάδα. Ευρισκόμενη στη μία όχθη του κρίσιμου γεωστρατηγικά Αρχιπελάγους του Αιγαίου και στις πύλες της αχανούς ευρασιατικής ενδοχώρας, πάντοτε η Ελλάδα είχε νευραλγική σημασία για το μεγάλο σκάκι που παίζεται εδώ και αιώνες στην πλάτη λαών και ανθρώπων. Πρόσφατα, στον Ψυχρό πόλεμο, κατόπιν στα νέα πλανητικά δεδομένα που προέκυψαν από την πτώση της ΕΣΣΔ. Τώρα, η ανθρωπότητα εισήλθε πια στην περιβόητη Νέα Εποχή....

Το ωροσκόπιο της Αμερικής και ο Μεγάλος Σταυρός του Απριλίου

του Βασίλη Παπαδολιά 
 
Οι περισσότεροι από μας ασχολούνται αυτές τις μέρες με το Μεγάλο Σταυρό του Απριλίου, 2 μέρες μετά την Ανάσταση. Πλην όμως, αναμένουν για την Ελλάδα πράγματα και θέματα, που ίσως και να μην έρθουν ποτέ, καθώς οι μοίρες που συμβαίνει ο Σταυρός είναι μάλλον επιβοηθητικές για το πολιτικό σύστημα της χώρας μας (εξάγωνο/τρίγωνο με τη βασική αντίθεση Ήλιου/Κρόνου, για όσους χρησιμοποιούν το χάρτη της 3.2.1830).
Αντίθετα για άλλα κράτη και μάλιστα για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τα πράγματα είναι αρκετά πιο ριψοκίνδυνα, καθώς ο Μεγάλος Σταυρός ακουμπάει και ενεργοποιεί μία βασική όψη του χάρτη της χώρας που είναι το τετράγωνο Ήλιου/Κρόνου. Το τετράγωνο αυτό υποδηλώνει μία βασική ασυμφωνία που υπάρχει στο πολίτευμα των Ηνωμένων Πολιτειών ανάμεσα στη διοικητική εξουσία (Κρόνος στο Μεσουράνημα) και στην προσωπικότητα του Αρχηγού Κράτους (Ήλιος στα σύνορα 7ου προς 8ο οίκο στο χάρτη).
Είναι γεγονός ότι το προεδρικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ανέκαθεν διπολικό από αυτή την άποψη με τον Πρόεδρο συχνά να εισπράττει εμπόδια στη δράση του, ειδικά στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής (7ος), αλλά και των Οικονομικών (8ος) από τα άλλα σώματα εξουσίας. Και έχουμε δει πολύ συχνά αυτές τις ασυμφωνίες, με διπλωματικές συμφωνίες όπως το Κιότο που παλιότερα δεν είχαν καν εγκριθεί από τα όργανα εξουσίας, αλλά και με οικονομικές συμφωνίες για το χρέος πιο πρόσφατα που είδαμε ότι γίνονται συνήθως ασθμαίνοντας και με εμπόδια των άλλων σωμάτων.

Συναισθηματική ή ψυχολογική κακοποίηση των ανδρών


Συναισθηματική ή ψυχολογική κακοποίηση των ανδρών
Μπορεί ακόμα και σήμερα να ακούγεται περισσότερο ως ανέκδοτο, αλλά ήδη από το 1974 ο Gelles διαπίστωσε ότι οι άντρες σύζυγοι έπεφταν θύματα βίας σχεδόν με την ίδια συχνότητα όσο και οι γυναίκες.
Ψυχολογική Κακοποίηση
Η συναισθηματική ή ψυχολογική κακοποίηση των ανδρών αναφέρεται σε συμπεριφορές που έχουν ως σκοπό να ταπεινώσουν, να εξευτελίσουν και να ντροπιάσουν τον άνδρα, να τον κάνουν να νιώσει ανίκανος, άχρηστος, ένοχος και τελικά να του μειώσουν το αυτοσυναίσθημα.
Τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους των γυναικών είναι οι φωνές, η διαρκής γκρίνια, οι τσιρίδες, οι προσβολές, οι ειρωνείες και ο σαρκασμός, η γελοιοποίηση μπροστά σε άλλους, ο οικονομικός έλεγχος, η αποκοπή του άνδρα από συγγενείς και φίλους, η εσκεμμένη διακοπή της λεκτικής επικοινωνίας από τη σύζυγο, η άσκηση ελέγχου σε κάθε πτυχή της ζωής του άνδρα, η διαρκής αρνητική κριτική κλπ.
Σε πολλές περιπτώσεις η ψυχολογική κακοποίηση μπορεί να συνυπάρχει με τη φυσική.

Επειδή στη ζωή χρειάζεται και το γέλιο…

gelio
Έστρωσα χτες σατέν σεντόνια…..
Έβαλα σατέν πυτζάμες και έπεσα για ύπνο…..
Ξύπνησα σήμερα 5 χλμ νοτιοανατολικά!
Αν δε φύγει σύντομα το μανάρι από δίπλα μου, με βλέπω να πηγαίνω από ανακοπή ρουφήγματος κοιλιάς…
Το πρώτο τάμπλετ της ιστορίας ήταν χαλαρά το Καρέλια κασετίνα.Έγραφες από διευθύνσεις και τηλέφωνα έως και σχεδιάγραμμα οικοδομής!
Κι άλλη άσπρη τρίχα! Μάλλον μεταμορφώνομαι σε κύκνο (.)

Πώς να ετοιμάσουμε και πως να χρησιμοποιήσουμε ένα αφέψημα βοτάνων


Για να ετοιμάσουμε ένα έγχυμα χρησιμοποιούμε
τα φύλλα τους μίσχους και τα άνθη των βοτάνων ενώ για να ετοιμάσουμε ένα αφέψημα χρησιμοποιούμε τις ρίζες το φλοιό και τους σπόρους...
πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν την εμπειρία για να παρασκευάσουν ή το ένα ή το άλλο ωστόσο μερικές απλές τεχνικές και γενικές γνώσεις θα βοηθήσουν ώστε να απολαμβάνουμε όλοι τα δυο αυτά διαφορετικά τσάγια πολύ-πολύ εύκολα...
το αφέψημα αν και πολύ παρόμοιο με το έγχυμα έχει μια ιδιάζουσα διαφορά και πάμε:
έτσι, τι είναι το αφέψημα;

το αφέψημα είναι ένα συμπυκνωμένο ρόφημα -τσάι - που γίνεται με το σιγοβράσιμο των σκληρών μερών των βοτάνων όπως

Μα ούτε μιά δικτατορία της προκοπής;..


..δεν μπορείτε να στήσετε πιά;
     Τί διάολο;  Τόσο άχρηστοι
Εκείνοι οι άλλοι, οι συνταγματάρχες, μ’ ένα”χαρτί” γυμνασίου και στάθηκαν τόσα χρόνια!
Άσε που ακόμα τώρα, 40 χρόνια μετά, έχουν ακόμη οπαδούς και νοσταλγούς!

Εσείς με τόσα διπλώματα,μάστερς και διδακτορικά καιπιτσαρίες που έσκισαν, κι έχετε καταφέρει να γελάνε κι οι πέτρες μαζί σας!
Αν και μάλλον είναι οι μόνες που γελάνε,
..γιατί όλοι οι υπόλοιποι σας βρίζουν και σας σκ@τοψυχάνε!

“Η Μιζέρια είναι μεταδοτική”

 



Η Μιζέρια θέλει παρέα…
Οι μίζεροι άνθρωποι δεν θέλουν γύρω τους ευτυχισμένους ανθρώπους. “Τρέφονται” από την δυστυχία και όπου αυτή λείπει, αυτοί μένουν “νηστικοί”…
Η Μιζέρια είναι μεταδοτική…
Οι μίζεροι άνθρωποι δρουν σαν “βρυκόλακες”. Μετατρέπουν τους ευτυχισμένους γύρω τους σε “δικούς τους”, έτσι ώστε να μην ξεχωρίζουν οι ίδιοι. Η Δυστυχία, βλέπετε, κρύβεται ΜΟΝΑΧΑ μέσα στην δυστυχία…