Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Απελευθερωθείτε από τα Συναισθηματικά Βαμπίρ και τα Αρνητικά Συναισθήματα και Δημιουργήστε μια Θετική Ζωή!

Πώς; Καταρχήν αναγνωρίζοντας ποιοι άνθρωποι γύρω σας ρουφούν τη θετική σας ενέργεια και βγάζοντάς τους από τη ζωή σας!



Μεγάλο μέρος των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος επικεντρώνεται στις σχέσεις του.  Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή, είτε το θέλουμε είτε όχι, με πολλά άτομα, κάποια από τα οποία ρουφούν τη θετική μας ενέργεια και μας αφήνουν ‘στεγνούς’, κουρασμένους, συναισθηματικά εξαντλημένους.  Αυτοί οι άνθρωποι που μας προκαλούν τέτοιες αντιδράσεις αποκαλούνται ‘συναισθηματικά βαμπίρ’, σε αναγνώριση του πόσο αρνητικές είναι οι συνέπειες της συναισθηματικής τους συμπεριφοράς και παρουσίας.

5 Σημάδια που δείχνουν ότι ένα συναισθηματικό βαμπίρ είναι δίπλα σας
  1. Νιώθετε μια ξαφνική κούραση – βαραίνουν τα βλέφαρά σας, έχετε υπνηλία
  2. Εντελώς ξαφνικά και χωρίς λόγο αλλάζει η διάθεσή σας και γίνεται αρνητική
  3. Ξαφνικά σας έρχεται η επιθυμία να ξεφύγετε, να κάνετε διάλειμμα, να φάτε θερμιδογόνα ‘παρηγορητικά’ φαγητά
  4. Αισθάνεστε δυσφορία, άγχος, πίεση, στεναχώρια ή, γενικότερα, αρνητικά
  5. Νιώθετε ‘ριγμένη’/ ‘ριγμένος’.

Τα 6 είδη συναισθηματικών βαμπίρ και πώς να τα αντιμετωπίζετε

Συναισθηματικό Βαμπίρ # 1: Ο Νάρκισσος.
Αυτό το συναισθηματικό βαμπίρ έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, θεωρεί ότι είναι το σημαντικότερο άτομο στη γη, αποζητά την προσοχή και τον θαυμασμό των άλλων.  Συχνά είναι έξυπνο και γοητευτικό άτομο- μέχρι να αισθανθεί ότι κάποιος το απειλεί (κάτι σαν την κακιά βασίλισσα στη Χιονάτη….).

Η δική σας αυτοάμυνα: Απολαύστε τα θετικά χαρακτηριστικά του ατόμου αυτού, αλλά κρατήστε χαμηλές προσδοκίες.  Επειδή το μότο του είναι «πρώτα εγώ», το να θυμώσετε μαζί του ή να δηλώσετε τις ανάγκες σας δεν πρόκειται να αλλάξει τη συμπεριφορά του.  Είναι προτιμότερο να θέσετε τις ανάγκες σας με διπλωματία, ώστε να νιώσει κολακευμένο και να τονωθεί ο εγωισμός του.  Αν δεν αντέχετε αυτόν τον τύπο βαμπίρ, απλώς μην ασχολείστε!


Συναισθηματικό Βαμπίρ # 2: Το Θύμα
Αυτό το συναισθηματικό βαμπίρ θεωρεί ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον του, ότι όλα τα στραβά και τα ανάποδα συμβαίνουν αποκλειστικά σε αυτό και ζητάει να το κατανούν, να το λυπούνται, να το φροντίζουν και να το σώζουν οι άλλοι.

Η δική σας αυτοάμυνα: Δεν είστε ο ψυχολόγος του!  Ακόμα και αν προσπαθήστε να βρείτε λύση στα προβλήματά του, η απάντησή του είναι «ναι, αλλά..» και φτου κι απ’ την αρχή αρχίζει τα παράπονα.  Θέστε όρια.  Αν είναι συγγενής ή φίλος πέστε «έχω 5 λεπτά να σε ακούσω.  Αν θέλεις να βρούμε λύσεις, πολύ ευχαρίστως.  Αλλιώς, καταλαβαίνω το πρόβλημά σου, αλλά δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να το κάνω και η συζήτηση από μόνη της δεν το λύνει».  Αν είναι συνάδελφος, ακούστε για λίγο και μετά διακόψτε τη συζήτηση λέγοντας ότι έχετε δουλειά. 


Συναισθηματικό Βαμπίρ #  3: Αυτός που θέλει να τα ελέγχει όλα.
Αυτό το συναισθηματικό βαμπίρ θέλει να κοντρολάρει τα πάντα, έχει γνώμη για το κάθε τι και προσπαθεί να την επιβάλει καπελώνοντας τους άλλους και επιμένοντας ότι η δική του άποψη μόνο είναι σωστή.  Επιθυμεί να επιβάλλεται στους άλλους και  είναι απόλυτο στο τι είναι καλό/κακό ή σωστό/λάθος.

Η δική σας αυτοάμυνα: Μην προσπαθήστε να πάρετε το πάνω χέρι ελέγχοντάς το εσείς!  Πέστε του με αυτοπεποίθηση «ευχαριστώ για τις συμβουλές, αν χρειαστώ κάτι θα σε ρωτήσω, αλλά, πραγματικά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θέλω να σκεφτώ μόνη μου και να το λύσω με τις δικές μου δυνάμεις» και κόψτε εκεί τη συζήτηση.  Μην εμπλέκεστε μαζί του διαφωνώντας για μικροπράγματα.  Κόψτε του τη φόρα αποφασιστικά και γυρίστε αλλού τη συζήτηση.


Συναισθηματικό Βαμπίρ # 4: Αυτό που όλο κριτικάρει.
Αυτό το συναισθηματικό βαμπίρ επιθυμεί διαρκώς να κριτικάρει, να κρίνει και να κατακρίνει, να μειώνει τον άλλον για να εξυψώνει τον εαυτό του και να νιώθει το ίδιο καλά, κάνοντας τους γύρω του να αισθάνονται άσχημα. 

Η δική σας αυτοάμυνα:  Μην το παίρνετε προσωπικά!  Χωρίς να πάρετε θέση άμυνας, αν έχει άδικο στην κριτική που σας κάνει επισημάνετέ του το άμεσα.  Αν σας κάνει εποικοδομητική κριτική πέστε ευχαριστώ.  Αν πάλι κριτικάρει άσχετες λεπτομέρειες, πέστε του «ευχαριστώ για τη γνώμη σου, αλλά έχω κι εγώ τη δική μου και είναι διαφορετική».  Προσπεράστε το και μην ‘κολλάτε’ στο γιατί το κάνει, αλλά βγάλτε τον εαυτό σας από το πεδίο δράσης του.


Συναισθηματικό Βαμπίρ # 5: Διαίρει και Βασίλευε.
Αυτό το συναισθηματικό βαμπίρ λειτουργεί βάσει του δόγματος «διαίρει και βασίλευε», δηλαδή διασπά τους ανθρώπους και τις σχέσεις τους και κάθε φορά βγαίνει από πάνω.  Τη μια μέρα είναι η καλύτερή σας φίλη, την άλλη μέρα έχει παρεξηγηθεί εντονότατα μαζί σας για κάτι ασήμαντο.  Αυτό το συναισθηματικό βαμπίρ άγεται και φέρεται από την οργή και τα έντονα συναισθήματά του, παρασέρνοντας και τους γύρω του στο αντίστοιχο σκαμπανέβασμα.

Η δική σας αυτοάμυνα:  Θέστε όρια!  Προσπαθήστε να επικεντρώνεστε σε λύσεις των θεμάτων που προκύπτουν, μην παίρνετε το μέρος του ή το μέρος κάποιου άλλου όταν συζητάτε, αλλά κρατήστε ουδέτερη στάση.  Φανταστείτε μια ασπίδα προστασίας να σας περιβάλει όταν είστε μαζί και έχει θυμώσει και σας επιτίθεται και απομακρυνθείτε κυριολεκτικά και συναισθηματικά το γρηγορότερο.


Συναισθηματικό Βαμπίρ # 6: Η Βασίλισσα του Δράματος
Αυτό το συναισθηματικό βαμπίρ υπερβάλλει στο κάθε τι: το παραμικρό το ανάγει σε μείζον ζήτημα και δραματοποιεί το κάθε τι.  Έχει έναν απλό πονοκέφαλο;  Θεωρεί ότι είναι τόσο άρρωστη που πρέπει να μπει στην εντατική και ότι έχει κάτι πολύ σοβαρό.  Έχετε εσείς κάτι σοβαρό;  Δεν πρόκειται να σας ακούσει, θα σας πάρει τα αυτιά να σας λέει το δικό του πρόβλημα που είναι 100 φορές χειρότερο από το δικό σας (ενώ στην πραγματικότητα το δικό σας πρόβλημα είναι το σοβαρό και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βασίλισσα του δράματος είναι κάτι μικρό και ασήμαντο).

Η δική σας αυτοάμυνα:  Διατηρήστε την ψυχραιμία σας!  Να θυμάστε ότι δεν είστε σε διαγωνισμό του ποιος έχει το χειρότερο πρόβλημα και ότι δε χρειάζεται να συγκρίνεται μέγεθος και βαρύτητα προβλήματος που σας απασχολεί.  Αποφύγετε τις κοινωνικές επαφές με τέτοια άτομα.

Μια γενική συμβουλή για να αντιμετωπίζετε τα συναισθηματικά βαμπίρ : καταρτίστε έναν κατάλογο με τα συγγενικά, φιλικά, οικεία και τα πρόσωπα από τη δουλειά σας: ποια από αυτά σας δίνουν ενέργεια και νιώθετε όμορφα μαζί τους και ποια σας ρουφούν την ενέργειά σας;  Κάνετε περισσότερη παρέα με τα πρώτα και αποφύγετε όσο γίνεται τα δεύτερα!  Έτσι θα βελτιώσετε τις σχέσεις σας και την ποιότητα της ζωής σας.

 greekpsychologypages

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.