Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΣΑΡΔΕΛΑ..ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ..

Το ψάρι ήταν ανέκαθεν βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας.
Από τα αρχαία χρόνια, όπως μαρτυρούν τοιχογραφίες καθώς και κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας,
οι Έλληνες αγαπούσαν την κατανάλωση ψαριών.
Την εποχή της Ιλιάδας ήταν φαγητό των φτωχών, ενώ στην κλασική εποχή μετατράπηκε σε φαγητό πολυτελείας.
Η παραδοσιακή , ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη από πιάτα και εδέσματα που ως κύριο συστατικό τους έχουν τη σαρδέλα.
Η έλλειψη χρόνου, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η συχνή κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού,
οδήγησε στη μείωση της κατανάλωσης ψαριού και αναπόφευκτα και σαρδέλας.
Άλλωστε, το μαγείρεμα του ψαριού, ίσως σε πολλές νοικοκυρές φαντάζει δυσκολότερο, ενώ η γεύση του είναι αποκρουστική σε πολλούς.
Η κατανάλωσή του όμως είναι απαραίτητη και ευεργετική.

Εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, η σαρδέλα προσφέρει τα πολύτιμα λιπαρά οξέα μακράς αλυσσίδας Ανθρακα Ω3
( εικοσιπεντανοϊκο και δοκοσαεξανοϊκό οξύ) και πληθώρα βιταμινών και μετάλλων. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και αρτηριακής πίεσης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( για όσους εννοείται τον εμπιστεύονται ακόμη..) συνιστά εβδομαδιαία κατανάλωση λιπαρών ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Τα λιπαρά οξέα, αν και παράγονται και από το ανθρώπινο σώμα, η παραγόμενη ποσότητα δεν επαρκεί.
Έτσι, πρέπει οπωσδήποτε να προσληφθούν μέσω της τροφής.
Επιπλέον, τα ψάρια δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη, ουσίες που ευθύνονται για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Στα λιπαρά ψάρια λοιπόν, ανήκουν και οι «παρεξηγημένες» σαρδέλες,
οι οποίες μάλιστα βρίσκονται στην εντεκάδα των ψαριών με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα Σε Ω-3 Λιπαρά Οξέα.
Στην περίπτωση λοιπόν, που ο φημισμένος σολομός σας φαίνεται ιδιαίτερα ακριβός,
( ή και πάλι δεν τούχετε εμπιστοσύνη, λόγω…ιχθυοτροφείου), δεν  βρίσκετε φρέσκο τόνο και η πέστροφα
δεν είναι το αγαπημένο σας ψάρι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιστρέψετε στις… ρίζες σας.
Μπορείτε να βρείτε σαρδέλα σε διάφορες μορφές: παστή, φρέσκια ακόμα και κονσέρβα.
Καταναλώνονται με διάφορους τρόπους: ωμές (μαριναρισμένες με λεμόνι),
ψητές στη σχάρα ή στο φούρνο, λαδορίγανη ή με τομάτα, τηγανητές ή στην κατσαρόλα.
Ιδιαίτερα αγαπητή είναι και η συνταγή της ¨παντρεμένης σαρδέλας¨.
Σας παραθέτω τη…δική μου. Σαρδέλες
 ( παντρεμένες..τις αναφέρω , αν και βρίσκω την ονομασία αφελή έως κουτή..)
Μισό κιλό είναι περίπου 14 σαρδέλλες μεσαίου μεγέθους
( οι σαρδελλομάνες , που μπορεί να είναι και…φρίσα, δεν είναι τόσο νόστιμες, όσο οι μικρότερες..)
1 λεμόνι, το ζουμί του είναι αρκετό..
Αρκετό  μαϊντανό
2-3 σκελίδες σκόρδο ..λιωμένο με την πλατιά πλευρά του μαχαιριού..
λάδι,ρίγανη, και..Αλάτι Χοντρό , Ανεπεξέργαστο, Θαλασσινό.
Θέλει εξοικείωση ο καθαρισμός, όμως με λίγη εξάσκηση, και 2-3 σαρδέλλες..στράφι, βρίσκετε τον τρόπο.
( εγώ κόβω το κεφάλι, χειρουργώ την κοιλιά και βγάζω τα εντόσθια και τη ραχοκοκκαλια ).
Εδώ να προσέξουμε λίγο, αφήνουμε τη μια πλευρά..ενωμένη.
Στη συνέχεια πλύσιμο να φύγουν τα λέπια, στέγνωμα σε απορροφητικό χαρτί και στο… χοντρό αλάτι  μας για 1-2 ώρες.
Αυτή η ¨ανάπαυση¨έχει αξία, μια και τα πολύτιμα συστατικά του αλατιού
( που δεν είναι απλά το χλώριο και το καταστροφικό νάτριο, αλλά κι άλλα 90 ιχνοστοιχεία. )


Ψιλοκοψτε το μαϊντανό και μαζί με το σκόρδο, τα ριχνουμε στο λάδι.
Προσθετουμε το πιπέρι και τη ρίγανη .
Στη συνέχεια βάζουμε τις σαρδέλες με τη πλάτη στο ταψί, μία κουταλιά από τη¨σάλτσα¨μας σε κάθε μία και
σκεπάζουμε με άλλη μία σαρδέλα με τη κοιλιά επάνω στη κοιλιά της άλλης.      
( εξ ου και το..¨πάντρεμα¨που παραπέμπει σε σεξ-συνειρμούς που με βρίσκουν αντίθετο.)
Μία κουταλιά από την ίδια σάλτσα σε κάθε μία, ίσως λίγο νερό και στο ¨ρομπότ¨για 5-7 λεπτά…
Οσοι τωρα μπορούν και την τρώνε  με το κόκαλο, αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D.
Η προσφορά της σαρδέλας δεν τελειώνει εδώ: περιέχει αρκετή , πολύτιμη και δυσεύρετη, βιταμίνη Β12, σελήνιο και σίδηρο.
Η κατανάλωση σαρδέλας από..συνειδητοποιημένες θηλάζουσες μητέρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι
100γρ σαρδέλας ( 3-4 σαρδέλες) 2-3 φορές την εβδομάδα, οδήγησαν σε σημαντική  αύξηση
της περιεκτικότητας του μητρικού γάλατος Σε Ω-3 Λιπαρά Οξέα.
Η σαρδέλλα,¨ ζει μικρότερο χρονικό διάστημα ¨σε σύγκριση με τα περισσότερα ψάρια.
Το μικρό διάστημα ζωής της, έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο ασφαλής, αφού δεν προλαβαίνει να συγκεντρώσει …μεγάλες ποσότητες υδραργύρου.

Δεν έχει και μεγάλη σημασία η προέλευσή της, όμως αν έστω μία φορά δοκιμάσετε εκείνη της Καλλονής Λέσβου,
δεν πρόκειται να την ξεχάστε ποτέ.. Είναι  η πιο νόστιμη σαρδέλα, παγκόσμια..Χαίρετε.
 


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.