Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει έκκληση για αυστηρή παγκόσμια νομοθεσία για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα



Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) κάνει έκκληση για παγκόσμιο νομοθετικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές συσκευές χορήγησης νικοτίνης - κυρίως, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-τσιγάρα) – καθώς πρόσφατα στοιχεία δείχνουν, ότι οι πιθανές βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν αυτές οι συσκευές υπερβαίνουν κατά πολύ οποιαδήποτε πιθανό όφελος. "Η αναφορά του WHO δείχνει ότι τα e-τσιγάρα και άλλες παρόμοιες συσκευές αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία¨, δήλωσε ο Douglas Bettcher, MD, PhD, διευθυντής του Τμήματος του WHO για την πρόληψη των μη Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, Γενεύη, Ελβετία, στους δημοσιογράφους. Αν και τα e-τσιγάρα είναι πιθανό να είναι λιγότερο τοξικά από τα συμβατικά τσιγάρα, ¨η χρήση τους είναι μια απειλή για τους εφήβους και τα έμβρυα των εγκύων μητέρων που χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές¨, πρόσθεσε.
Καρκινογόνα 
Ο Dr. Bettcher σημειώνει επίσης, ότι το αερόλυμα από τα e-τσιγάρα συχνά περιγράφεται από το μάρκετινγκ ως "υδρατμός", κάτι που απλά δεν ισχύει. Σύμφωνα με την έκθεση, το αερόλυμα των e-τσιγάρων συνήθως περιέχει τουλάχιστον μερικές από τις ίδιες καρκινογόνες ενώσεις και άλλες τοξικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό του κανονικού τσιγάρου, απλά σε χαμηλότερα επίπεδα.
Αλλά για ορισμένες μάρκες, ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο, όπως η φορμαλδεΰδη, η ακρολεϊνη, και άλλες τοξικές ουσίες, υπάρχουν στην ίδια συγκέντρωση που υπάρχουν και στον καπνό που παράγεται από κάποια τσιγάρα.
Δεν εκτίθενται σε αυτές τις τοξικές ουσίες μόνο οι ίδιοι οι χρήστες, αλλά και οι μη καπνιστές και οι παρευρισκόμενοι, καθώς είναι σαφώς πιο τοξική η έκθεση σε αυτό το αερόλυμα από ότι η έκθεση σε υδρατμούς, δήλωσε ο Dr. Bettcher.
Άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που αναφέρονται από τον WHO μπορεί να προκληθούν από τη μακροχρόνια εισπνοή των τοξικών ουσιών στο αερόλυμα, συμπεριλαμβανομένου του ερεθισμού των ματιών και του αναπνευστικού, που προκαλείται από την έκθεση στην προπυλενογλυκόλη.
Ο WHO επισημαίνει επίσης ότι η ικανότητα αυτών των συστημάτων, όσον αφορά την παροχή νικοτίνης έχει μεγάλο εύρος και εξαρτάται από το πώς ένα άτομο εισπνέει με τη συσκευή. Σε περίπτωση έντονης και συχνής εισπνοής, ο χρήστης μπορεί να εκτεθεί σε παρόμοιες ποσότητες νικοτίνης, όπως και στο κλασικό τσιγάρο.
Μια άλλη σημαντική ανησυχία του WHO είναι ότι η βιομηχανία καπνού συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Κατά την άποψή τους, ¨η καπνοβιομηχανία χρησιμοποιεί την προώθηση των e-τσιγάρων για να εδραιωθεί ως υπέρμαχος για τη δημόσια υγεία, το οποίο σαφώς δεν ισχύει ¨ είπε ο Dr. Bettcher. 
Πράγματι, από η προώθηση του e-τσιγάρου, ως λύση για τη διακοπή του καπνίσματος, ¨η βιομηχανία παρουσιάζεται ως μέρος της λύσης για τις καταστροφικές συνέπειες στην υγεία που η ίδια δημιούργησε¨, είπε. ¨Δεν δεχόμαστε με κανένα τρόπο οποιαδήποτε πιθανή συνεργασία με την βιομηχανία του καπνού για το e-τσιγάρο¨.
Ανάγκη για νομοθεσία
Μια έρευνα που έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έκδοση της αναφοράς δείχνει, ότι η παγκόσμια ρύθμιση των e-τσιγάρων έχει έντονες διαφορές. Οι μισές από τις χώρες μέλη του WHO, δεν είχαν λάβει κανένα γνωστό μέτρο για τη ρύθμιση της χρήσης των e- τσιγάρων, έδειξε η έρευνα.
¨Αυτός είναι ο λόγος ο WHO συνιστά, ότι τα e-τσιγάρα πρέπει να τεθούν υπό κανονισμούς¨, είπε ο Dr. Bettcher. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο WHO θα ήθελε να δει τις κυβερνήσεις να υιοθετούν 4 βασικές αρχές για την κάλυψη των ακόλουθων στόχων:
• Παρεμπόδιση της προώθησης του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε μη καπνιστές και νέους.
• Ελαχιστοποίηση των δυνητικών κινδύνων για την υγεία για τους χρήστες e-τσιγάρου και τους μη χρήστες.
• Απαγόρευση αναπόδεικτων ισχυρισμών για το ότι είναι υγιεινά τα e-τσιγάρα.
• Προστασία των υφιστάμενων προσπαθειών ελέγχου του καπνού από εμπορικά και άλλα κατεστημένα συμφέροντα της βιομηχανίας καπνού.
Η έρευνα θα παρουσιαστεί στα συμβαλλόμενα μέρη του WHO για τον Έλεγχο του Καπνού στη Μόσχα αργότερα αυτό το έτος, και είναι αυτοί που θα πάρουν την τελική απόφαση για την εφαρμογή των συστάσεων του ΠΟΥ.
Τελικά, ο ΠΟΥ θέλει να δει σημαντικούς περιορισμούς, όσον αφορά τη διαφήμιση και τη χρηματοδότηση των e-τσιγάρων, ειδικά για τους νέους. Την απαγόρευση της χρήσης τους σε κλειστούς χώρους, τόσο σε δημόσιους όσο και όλους τους χώρους εργασίας και την απαγόρευση της πώλησης του κάθε e-τσιγάρου με γεύσεις φρούτων, γεύσεις γλυκών, και γεύσεις αλκοολούχων ποτών, που είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τα παιδιά και τους εφήβους.



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.