Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Να προσέχεις τις λεπτομέρειες


Να προσέχεις τις λεπτομέρειες
Να προσέχεις τις λεπτομέρειες παντού και πάντα, αυτό που κάνει πάντα μια μεγάλη διαφορά,
είναι οι πολλές μικρές λεπτομέρειες σωστά καμωμένες.
Να λες πάντα «καλημέρα» και «καληνύχτα» στην αρχή και στο τέλος της ημέρας στο σπίτι, στον δρόμο, στο γραφείο παντού. Κάνε λίγη ελαφριά πλάκα. Πες ένα χαρούμενο πολύ μικρό ανέκδοτο. Κάνε τους ανθρώπους να γελάσουν και μην μοιράζεις άσχημες ειδήσεις ή άσχημα γεγονότα, υπάρχουν τα μέσα μαζικής συμφορά γι αυτά.
Δες τον χώρο γύρω σου και συμπεριφέρσου ανάλογα. Σκέψου ποιόν θα προσλάμβανες, τον τύπο που μπαίνει στο γραφείο σου, χαμογελαστός, ευδιάθετος, φορώντας καθαρή μπλούζα, καθαρό πουκάμισο, γυαλισμένα παπούτσια και παντελόνι με τσάκιση ή τον άλλον με τα ράστα, το τζόκεϊ καπελάκι του φορεμένο ανάποδα, το τριμμένο τζιν και τα χαχόλικα παντελόνια; Η απάντηση είναι προφανής. Πάντα σε σχέση με τον χώρο, ο τύπος με τα ράστα μια χαρά ταιριάζει σε ένα μπαράκι με ανάλογη μουσική, αλλά σίγουρα όχι για την θέση του πωλητή του προϊόντος πολυτελείας που διαθέτεις στην αγορά.
Να τηλεφωνείς για να μάθεις πως είναι ο άλλος, ειδικά αν είναι ασθενής. Να είσαι ευγενικός όταν οδηγείς, όταν τρως στο εστιατόριο, στα ψώνια, παντού και πάντα. Να είσαι ευγενικός ακόμη κι αν χρειαστεί να βρίσεις κάποιον. Ναι γίνεται κι αυτό. Μια αγκαλιά είναι ότι χρειάζεται, αλλά μην το παρακάνεις, ειδικα αν δεν υπάρχει μια ελαφριά οικειότητα.

Αν οι άνθρωποι είχαν καλούς τρόπους κι έδιναν σημασία στις λεπτομέρειες, στην εργασία, στο σπίτι και στην ζωή τους θα είχαν κατά πολύ λιγότερα προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος που οι γονείς δίνουν τόση σημασία στους καλούς τρόπους όταν εκπαιδεύουν τα παιδιά τους, αλλά κατά έναν μαγικό τρόπο τους ξεχνάνε, όταν πρόκειται για τους ίδιους. Να λες «ευχαριστώ, παρακαλώ και … χαρά μου» αυτός είναι ο χρυσός κανόνας, έτσι δεν μας μεγάλωσαν;
Στην πολιτική ισχύει το ρητό «κάθε προφήτης στον τόπο του» που σημαίνει καλύτερα να ασχολείσαι στην περιφέρεια σου, εξυπηρετώντας τους ανθρώπους που σου εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους.
Στην εργασία σου πρέπει να σε έχει ψηφίσει το αφεντικό, οι συνεργάτες και ακόμη περισσότερο οι πελάτες. Στο σπίτι, ολόκληρη η οικογένεια να «πίνει νερό στ’ όνομα του» Μην κάνεις ποτέ τίποτε απρόσωπα.
Υπάρχουν κι αυτοί που πιστεύουν πως οι καλοί τρόποι και οι λεπτομέρειες στις σχέσεις είναι κάτι ξεπερασμένο και οι άνθρωποι απλά προσπαθούν να επιβληθούν ο ένας του άλλου για να αποκομίσουν κέρδη και τίποτε πέραν τούτου. Μαλακίες. Η ευγένεια είναι δύναμη και ουδέποτε αναιρούν η μία την άλλη, παρά αλληλοσυμπληρώνονται. Στην πραγματικότητα η ευγένεια προσθέτει δύναμη παρά αφαιρεί και όλοι γνωρίζουν πως όταν κάποιος σταματήσει τις ευγένειες πρέπει να τον προσέχουν γιατί κάτι δεν πάει καλά.
Είναι γνωστό πως πιάνεις περισσότερες μέλισσες με μια στάλα μέλι, παρά μ’ ένα τανκς. Είναι γεγονός πως υπάρχουν και οι άχρηστοι και τα παράσιτα και θα δούμε παρακάτω πως τα ελέγχεις ή τα βγάζεις απ’ την ζωή σου ή ακόμη-ακόμη και πως συνεργάζεσαι καμιά φορά μαζί τους. Το να πεις ευχαριστώ ή να στείλεις λίγα λουλούδια σε κάποιον που δεν έχει ακόμη πολιτογραφηθεί στους εχθρούς, προσδίδει κύρος δύναμη κι ευγένεια που κάνει τον άλλον να αναρωτιέται !! και φέρνει εσένα σε κατάσταση δύναμης και ισχύος.
Κανείς μας δεν τηρεί απόλυτα τους κανόνες άλλωστε ούτε και οι κανόνες φτιάχνονται για να τηρούνται καθολικά. Αλλά καλό είναι να τους γνωρίζουμε και να τους τηρούμε τις περισσότερες φορές. Οι άνθρωποι που με ενδιαφέρουν το ξέρουν καλά. Πάντα ακούν μια καλή κουβέντα και παίρνουν ένα μικρό δώρο της ευγνωμοσύνης μου που υπάρχουν κι ομορφαίνουν την ζωή μου.
Έξυπνοι τρόποι να επιφέρεις τάξη στην αταξία της ζωής, του σπιτιού, της εργασίας: Είτε πρόκειται για το σπίτι ή το χώρο εργασίας, το να μαζεύεις άχρηστα πράγματα-ανθρώπους-γεγονότα, γύρω σου σίγουρα κάνει τη ζωή σου περισσότερο δύσκολη και επηρεάζει αρνητικά τη φυσική, την νοητική αλλά και την πνευματική σου υγεία, στερώντας σου την πολύτιμη Ενέργεια. Σύμφωνα με την επιστήμη, όταν κάποιος έχει την τάση να συγκεντρώνει άχρηστα πράγματα, άχρηστες σχέσεις, άχρηστες συνήθειες, άχρηστους συνεργάτες κλπ εκκρίνεται η αντίστοιχη «ορμόνη του στρες» κορτιζόλη. Η συγκέντρωση υψηλών επιπέδων κορτιζόλης, οδηγούν σταθερά σε προβλήματα υγείας, ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, διαταραχές στο ζάχαρο, υψηλή πίεση, χαμηλή πυκνότητα οστών και παχυσαρκία.
Ποια είναι, λοιπόν η λύση; Ξεφορτώσου τα άχρηστα από την ζωή σου. Πως τα ξεχωρίζεις αυτά τα άχρηστα; Μα είναι αυτά που δεν σου προσφέρουν τίποτε και δεν είναι απαραίτητα σε τίποτε. Αν τα παραληλήσεις με τα πράγματα του σπιτιού ή του γραφείου σου τότε γίνεται πιο εύκολα κατανοητό το τι χρειάζεται να κάνεις.
Αντιμετώπισε τα άχρηστα πράγματα στη ζωή σου σαν τον ΕΧΘΡΟ σου, γιατί αυτό ακριβώς είναι. Ναι, είναι μία καθημερινή μάχη σε έναν αέναο πόλεμο, αλλά για να διατηρήσεις τη φυσική και νοητική σου υγεία αλλά και να έχεις μια πιθανότητα να κερδίσεις κάποτε τον πόλεμο, είναι απολύτως απαραίτητο να κερδίζεις κάμποσες καθημερινές μάχες.
Σ’ ένα δεύτερο επίπεδο το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις προσωπικές ή κοινωνικές ή επαγγελματικές σχέσεις. Πέταξε μακριά όσες κι όσους, βρωμίζουν το χώρο, σαν ενεργειακά παράσιτα της ζωής. Επίσης δώσε μια προσεκτική ματιά, μήπως είσαι Εσύ το παράσιτο σε μια σχέση ή στην ζωή γενικότερα; Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί συνήθως βλέπουμε παράσιτα κι εχθρούς παντού, αλλά σπάνια ή καθόλου δεν μας περνάει απ’ τον νου, να βάλουμε και τον εαυτό –το ΕΓΩ μας- στην εξίσωση.
Αν το κάναμε θα γλυτώναμε από πολλές άσκοπες ερωτήσεις του στυλ «Μα τι μου συμβαίνει και μαζεύω όλους τους άχρηστους στην ζωή μου;» ή «Είναι δυνατόν; Της πήρε την θέση με πολύ κατώτερα προσόντα;» Κανένας δεν είναι σε θέση να μας πάρει τίποτε, αν δεν του το προσφέρουμε και συνήθως αυτό κάνουμε, φερόμενοι με αφέλεια, επιτρέπουμε στα άχρηστα παράσιτα να μπαίνουν και να λεηλατούν στην ζωή μας. Είναι σαν να έχεις γεμίσει τα ντουλάπια, με ληγμένα και χαλασμένα τρόφιμα και να βαυκαλίζεσαι πως έχεις αποθέματα τροφίμων.
Εσύ τα έβαλες τα τρόφιμα στο ντουλάπι κι όταν χάλασαν δεν φρόντισες να τα πετάξεις. Κάτι ή κάποιος, που είναι χρήσιμος μια δεδομένη χρονική στιγμή δεν σημαίνει πως είναι χρήσιμος πως θα είναι χρήσιμος ή απαραίτητος για πάντα. Χρειάζεται να κάνεις αυστηρό διαχωρισμό και τα άχρηστα -για σένα- να τα πετάς ή να τα χαρίζεις, όταν κρίνεις σκόπιμο.
Απαιτείται ξεκαθάρισμα των ντουλαπιών του σπιτιού και της ζωής μας. Αν έχεις λίγο φαντασία τα παρακάτω βήματα εφαρμόζονται και στις προσωπικές συναναστροφές και στις μπίζνες και στο γραφείο και παντού.
*Να γνωρίζει την θέση του και να γνωρίζεις την θέση σου: Όρισε την θέση που πρέπει να έχει κάθε αντικείμενο-άνθρωπος-σχέση, σε σχέση με την δική σου θέση. Αν κάτι δεν έχει την θέση του και δεν βρίσκεται στην προκαθορισμένη θέση του, αφού το χρησιμοποιήσεις, τότε καταλήγει εκεί που δεν πρέπει να βρίσκεται. Είναι γνωστή η σοφία “δώσε θάρρος στον χωριάτη να ανέβει στο κρεβάτι” Πανεύκολα θ’ ανέβει στο κρεβάτι αυτό το παράσιτο που αφήνεις ανεξέλικτο ν’ αλωνίζει, χωρίς να του έχεις καθορίσει μια συγκεκριμένη θέση.
Το να το βάλεις στην θέση του πιθανόν ν’ ακούγεται απλό, αλλά είναι αλήθεια ότι αυτό τρυπώνει σαν παράσιτο όπου βρει κενό και σε πολλές περιπτώσεις, δεν γνωρίζει την θέση του, μέχρι να του την επισημάνεις. Αν σου γίνει συνήθεια το να οργανώσεις τον χώρο σου και να τον διατηρήσεις οργανωμένο, απλά σημαίνει ότι βάζεις πάλι στη θέση του το οποιοδήποτε αντικείμενο, αφού έχεις τελειώσει να το χρησιμοποιείς Το ίδιο συμβαίνει και με κάθε σχέση. Μετά το πέρας της επικοινωνίας ή της εργασίας, καθένας στην θέση του κι εσύ στην δική σου.
* Να ξέρεις τι έχει μέσα το ντουλάπι σου: Αν αγοράσεις κάποιο καινούργιο ρούχο, δώσε αυτό που είναι παλιό και δεν σου κάνει ή είναι φθαρμένο ή είναι αφόρετο αλλά δεν το έχεις χρησιμοποιήσει τα τελευταία 2-3 χρόνια, ανεξαρτήτου τιμής. Μην μπαίνεις στον πειρασμό να αγοράσεις νέες κρεμάστρες ή μεγαλύτερο ντουλάπι. Στις σχέσεις πάλι, το γνωστό «κάνει κρύο, καιρός για δύο» δεν σημαίνει ούτε τρις, ούτε πέντε. Κάθε ένας πέρα από τους δύο, είναι είτε περιττός, είτε παράσιτο. Είναι όπως γίνεται σε ένα πρότζεκτ που χρειάζονται 2, εσύ, να βάζεις 5-6, απλά επιφέρεις μεγαλύτερη αταξία και σύγχιση, εκεί που χρειάζεσαι τάξη κι αποτελέσματα.
* Εκπαίδευσε τους άλλους να μαζεύουν τα δικά τους πράγματα: Αν έχεις παιδιά, δείξε τους πως να μαζεύουν τα πράγματά τους. Τα παιδιά από τη φύση τους μαζεύουν εύκολα πράγματα, όπως ένας σκύλος κολλάει εύκολα τσιμπούρια. Αν δεν εκπαιδεύσεις τα παιδιά στο σπίτι να μαζεύουν τα πράγματά τους, που τόσο τους αρέσει και είναι στην φύση τους να το κάνουν, όχι μόνο την δική σου ζωή κάνεις πιο δύσκολη, αλλά προσφέρεις κακή εκπαίδευση και ροπή προς άσχημες συνήθειες που θα τους ακολουθήσουν και στην υπόλοιπη ζωή τους.
Στο γραφείο αν οι υπάλληλοι, συνάδελφοι, συνεργάτες σου δεν έχουν εκπαιδευτεί να μαζεύουν τα πράγματα τους, αλλά τ’ αφήνουν σκόρπια εδώ κι εκεί, το ίδιο σκεπτικό, της αταξίας και της σύγχυσης μεταφέρουν και σε εκείνον τον σημαντικό πελάτη, γεγονός ή συνεργάτη που από καιρό κυνηγάς. Το να εκπαιδεύεις τους συνανθρώπους σου σε κάθε χωροχρονικό συνεχές που μαζί τους αλληλεπιδράς να μαζεύουν τα δικά τους πράγματα -όχι τα δικά σου- σε κάνει το αποτέλεσμα, του να τρέχεις να μαζεύεις τα ασυμμάζευτα, αντί να ασχολείσαι με τα σημαντικά. Αυτονόητο κι έλλογο ελπίζω, ότι μαζεύεις τα δικά σου πράγματα και δεν τα σκορπάς ένθεν κι ένθεν, δίνοντας το καλό παράδειγμα.
* Μην κρατάς άχρηστα χαρτιά κι άχρηστες σχέσεις: Όταν έρχονται γράμματα, έντυπα, λογαριασμοί κλπ. ασχολήσου εκείνη την στιγμή με τον διαχωρισμό τους. Δεν είναι δύσκολο να μαζευτούν πάρα πολύ γρήγορα, πάρα πολλά άχρηστα χαρτιά, διαφημιστικά φυλλάδια κτλ. Μόλις περάσει ο ταχυδρόμος ξεδιάλεξε τι από αυτά σε ενδιαφέρει. Βάλε στην άκρη τους λογαριασμούς, πέταξε τα άχρηστα και ό,τι άλλο δεν θέλεις και κράτησε αυτά που χρειάζονται σε ένα μέρος, το οποίο όμως καλό είναι κάθε μήνα, να κοιτάς τι χρειάζεσαι από αυτά που βάζεις εκεί. Αντικατέστησε τους παλιούς χρυσούς οδηγούς και τηλεφωνικούς καταλόγους με τους νέους. Πέτα τις παλιές εφημερίδες ή χάρισε τις σε όποιον τις χρειάζεται.
Πέτα τους εξωτερικούς φακέλους από τους λογαριασμούς και ταξινόμησε τους κατά ημερομηνία. Πέτα ότι είναι περιττό από τους φακέλους στον υπολογιστή σου. Γίνε σκληρός σε αυτά τα άχρηστα χαρτιά, γιατί αν δεν μπορείς να γίνεις σκληρός και να ξεδιαλέξεις-πετάξεις, κάτι άχρηστο κι ασήμαντο, όπως ένα χαρτί λογαριασμού πληρωμένου και σου είναι δύσκολο να το πετάξεις από την ζωή σου ή από τον φάκελο του υπολογιστή σου, είναι ουτοπία να περιμένεις πως θα πετάξεις από την ζωή σου τους άχρηστους ανθρώπους και θα σου πιάνουν πολύτιμο χώρο τα άχρηστα και δεν θα σου μένει διαθέσιμος χώρος για τα χρήσιμα. Άρα το να μαζεύεις και να δίνεις χώρο στα άχρηστα, απομακρύνεσαι επικίνδυνα από το να κερδίσεις εκείνον τον πόλεμο που λέγαμε παραπάνω χάνοντας συνεχώς μικρές μάχες.
*Βάλε καλάθια άχρηστων σε διάφορα σημεία: Ο χώρος κοντά στην εξώπορτα είναι ένα συνηθισμένο σημείο συγκέντρωσης πραγμάτων που είναι άχρηστα. Αποθήκευσε στη θέση του ό,τι δεν πρέπει να είναι εκεί ή βάλε σε ένα καλάθι ή κουτί αυτά τα αντικείμενα που ενδέχεται να χρησιμοποιήσεις κατά την είσοδό – έξοδο από το σπίτι. Στην εργασία συνήθως πάνω στο γραφείο μαζεύονται όλα τα άχρηστα και αν δεν τα ξεδιαλέξεις κάνουν ένα βουνό αχρηστοσύνης (νέα λέξη), φτιάξε ένα συρτάρι και πέταξε τα όλα μέσα, κάποια στιγμή μέσα στην βδομάδα ξεδιάλεξε τα. Βάλε σε ένα κουτί πράγματα που είναι άχρηστα μόνο για σένα, μα ενδέχεται να είναι χρήσιμα για κάποιον άλλον και χάρισε τα. Να σου γίνει συνήθεια η διαλογή των χρήσιμων από των άχρηστων πραγμάτων – ανθρώπων-καταστάσεων – γεγονότων.
*Πρόσεξε τι βάζεις στην ζωή σου: Υπάρχουν πάμπολλοι «πειρασμοί» γύρω μας και μας αρέσουν όλοι άσχετα αν τους χρειαζόμαστε, είναι απαραίτητοι ή όχι. Μην αγοράζεις αντικείμενα αν δεν τα χρειάζεσαι πραγματικά και αν δεν έχεις διαθέσιμο χώρο γι’ αυτά. Επειδή κάτι μπορεί να είναι ευκαιρία αγοράς δεν σημαίνει ότι το χρειάζεσαι ή ότι έχεις το χώρο για αυτό. Μπορεί να έχεις χρόνο για άλλον ένα καφέ, για άλλη μια βόλτα, για άλλον ένα πελάτη, αλλά δεν έχεις χώρο.
Ο χρόνος (χρήμα, διάθεση) πιθανόν να είναι περισσότερος από τον χώρο σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τον παραγεμίζεις. Κάποιες φορές ο χώρος είναι μπροσούρα για το αν πρέπει να προσθέσεις κάτι περισσότερο απ αυτά που ήδη έχεις και τούμπαλιν. Ο χώρος μπορεί να υπάρχει διαθέσιμος και άπλετος αλλά ο χρόνος να μην είναι αρκετός.
Αυτό είναι κάτι που είναι απαραίτητο και να το κάνεις σαν άσκηση. Μην αγοράζεις κάτι αν δεν έχεις ήδη διαθέσιμο χώρο γι αυτό, άσχετα αν είναι ευκαιρία, αν σου αρέσει ή αν σου χρειάζεται. Μπορεί να έχεις ήδη έναν γραμματέα και να μην έχεις χώρο στο γραφείο για δεύτερο, αλλά να χρειάζεσαι έναν δεύτερο. Τι κάνεις; Δημιουργείς τον χώρο αν (και μόνο ΑΝ) ο δεύτερος γραμματέας σου είναι απαραίτητος, για να βγει η δουλειά.
Άρα η λέξη κλειδί εδώ είναι το κατά πόσο κάτι σου είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ και όχι αν το θέλεις ή το χρειάζεσαι. Μπορείς να ζήσεις μια χαρά χωρίς κάτι που απλά το θέλεις ή το χρειάζεσαι αλλά η ζωή σου δυσκολεύει χωρίς αυτό που σου είναι απαραίτητο. Κάνε δείκτη το απαραίτητο κι όχι το χρήσιμο, για να μην προκαλείς στην ζωή σου αταξία αντί για τάξη.
*Κράτα το χώρο καθαρό. Παντού: Στην κουζίνα, πάγκους, γραφεία, αυτοκίνητα, γκαράζ, αποθήκη, κλπ κλπ Τα μόνα πράγματα που πρέπει να βρίσκονται εκεί, είναι αυτά που είναι η θέση τους εκεί και αυτά να φροντίσεις να είναι ελάχιστα, λιγότερα από λίγα. Η σοφία λέει «η νοικοκυρά φαίνεται από το πόσο άτσαλη είναι»
Η τσαπατσουλιά είναι συνώνυμο της βρωμιάς. Είναι δύσκολο να καθαρίσεις με 1-2 κινήσεις ένα χώρο γεμάτο μπόλικη αχρηστοσύνη (μ’ τελικά αρέσει η λέξη) και αυτό σου δείχνει πως πρέπει να δράσεις. Αν για να καθαρίσεις έναν χώρο χρειάζεται να μετακινήσεις ένα σωρό πράγματα, τότε απλώς η θέση τους δεν είναι εκεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους σε κάθε σχέση. Αν για αν νοιώσεις καλά κι ευχάριστα στην συντροφιά πρέπει να βγάλεις 3-4 απ’ την παρέα, τότε απλά η θέση τους δεν είναι στην παρέα. Το ίδιο και με τους πελάτες σου, αν κάποιος σε δυσκολεύει και για να κάνεις κάτι, πρέπει να μετακινήσεις το σύμπαν, τότε αυτός ο πελάτης ή δεν ξέρει την θέση του ή δεν είναι ο κατάλληλος πελάτης. Φρόντισε να του την υπενθυμίζεις γιατί «όχι, ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκιο» για την ακρίβεια «σπάνια έχει δίκιο».
*Αλλο φίλος, σύντροφος, συνεργάτης ή πελάτης: Φαντάσου τον καλύτερο σου πελάτη. Είναι αυτός ο τύπος που εδώ και κάμποσα χρόνια στηρίζει την επιχείρηση σου και συντηρεί την οικογένεια σου, με δύο λόγια σου δίνει να φας. Κάπου στον ορίζοντα εμφανίζεται, ένας άλλος πελάτης που δίνει περισσότερα με λιγότερο κόστος και απαιτεί λιγότερα. Αυτόματα ο πρώτος πελάτης μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και θα πρέπει να αντιμετωπίσει μα σειρά προβλημάτων που προκύπτουν, λιγότερα μπόνους από το αφεντικό του και μπόλικα σχέδια στα αζήτητα. Τα δεδομένα της ζωής του έχουν αλλάξει, ναι είναι θλιβερό, εκτός κι αν το αντιμετωπίσει με πολεμική κι ακεραιότητα, κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν, πόσο μάλλον να το εφαρμόσουν.
Αφού δοθούν οι κατάλληλες εξηγήσεις παραμένει στα τρίσβαθα του νου, ένα ερώτημα «γιατί να μου το κάνει εμένα αυτό, εμένα που ήμουν τόσα χρόνια πελάτης του;» Δεν είναι έτσι στην ζωή τα πράγματα, Οι επαγγελματικές φιλίες είναι αυτό που αναφέρει η λέξη «επαγγελματικές» Αν μιλήσουν στο τηλέφωνο θα πουν ότι έχει σχέση με την δουλειά κι αν συναντηθούν σε ένα πάρτι θα χαιρετηθούν εγκάρδια, μπορεί να πάνε και διακοπές μαζί ή ένα επαγγελματικό ταξίδι. Ο ένας εξυπηρετεί τους σκοπούς του άλλου σε ένα επιφανειακό επίπεδο που αποκαλούν φιλία.
Όμως οι εργασιακές –επαγγελματικές φιλίες δεν διαρκούν πολύ. Είτε αν ο ένας ή ο άλλος συμβαλλόμενος χάσει την δουλειά του π.χ. και είσαι εσύ αυτός που αγοράζει και δεν μπορεί πια να αγοράζει, όλοι όσοι σου έστελναν αυτά τα χαριτωμένα δώρα και τα δωρεάν εισιτήρια και σε έβγαζαν για φαγητό, εξαφανίζονται με ταχύτητα αστραπής, στρέφοντας την προσοχή τους στον επόμενο αγοραστή, δεν είναι κάτι προσωπικό και είναι απόλυτα λογικό.
Δεν υπάρχει λόγος να πληγώνεσαι, κανείς ποτέ δεν κοροϊδεύει τον άλλον, μόνοι μας κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας.Οι δουλειές υπάρχουν πάντα, ενώ εμείς όχι. Δεν θυμάμαι να έχω τηλεφωνήσει ποτέ σε κάποιον με τον οποίον δεν κάνουμε πια δουλειές μαζί για να βγούμε για φαγητό, ειδικά όταν ο χρόνος μου δεν είναι αρκετός για τους ήδη υπάρχοντες πελάτες. Πάντοτε λέω πως όταν ο άλλος με πληρώνει για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μου το συμφωνηθέν τίμημα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, κανένα θέμα.
Το ξέρω πως ακούγεται «φρικτό» αλλά όταν κάτι τελειώνει, πάει τελείωσε. Χρειάζεται χώρος για το νέο, διαφορετικά δεν θα έρθει ποτέ. Ο αληθινός φίλος είναι αυτός που δεν έχει καμία σχέση με την εργασία σου. Άλλωστε είναι γνωστό το “Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιός είσαι” που καμία σχέση δεν έχει με εργασία.
Οι κοντινοί μου άνθρωποι με κοροϊδεύουν συνεχώς γιατί διατηρώ «λίστα εχθρών» και το ό,τι την αλλάζω συνέχεια. Δεν τους κατηγορώ γι αυτό, άλλωστε δεν έχουν άδικο. Πάντοτε υπάρχουν κάποιοι, που κάνω σχεδόν τα πάντα, για να αποφύγω κάθε επαφή, πόσο μάλλον συνεργασία, μαζί τους. Υπάρχουν όμως μέσα σε αυτήν την λίστα και οι «εχθρούληδες» αυτούς δεν τους πολυαποφεύγω και και με μια καλή διαχείριση των παραπάνω και μπόλικη πειθαρχεία δική μου και δική τους, μια χαρά συνεργάζομαι μαζί τους για ένα μικρό και περιορισμένο χρονικό διάστημα, αρκεί το κέρδος να είναι αξιόλογο.
Να θυμάσαι πως πρόκειται για κάτι παροδικό και φυσικά έχεις τα μάτια και τα’ αυτιά ορθάνοιχτα μα και όλες τις αισθήσεις σε επιφυλακή. Το κάνεις δηλ. σαν άσκηση πολεμική, για να ακονίσεις το εγώ και να το ελέγξεις. Στην πραγματικότητα η δυνατότητα που μας προσφέρει ένας «εχθρούλης» δηλ. το να ακονίσουμε επάνω του τον εγωισμό μας είναι ανεκτίμητη και αυτό από μόνο του τον μεταφέρει στην λίστα με τους «άχρηστους» αλλά όχι εχθρούς.
Ξαφνικά βρίσκεσαι σε μέρη που δεν φανταζόσουν πως θα χρειαζόταν να ξαναπάς και να συναναστραφείς με ανθρώπους που ούτε ότι υπάρχουν δεν θέλεις να ξέρεις, αλλά αν αυτό το μετατρέψεις σε άσκηση πολεμική, τότε το να μην εκμεταλλευτείς αυτή την ευκαιρία είναι τουλάχιστον ηλίθιο. Επαναλαμβάνω να μην ξεχνάς πως πρόκειται για κάτι απολύτως οριοθετημένο και σίγουρα παροδικό.
Πάντοτε πέφτεις πάνω σε ανθρώπους που σε έχουν προδώσει, που δεν τους αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι ή η ηθική σου, που δεν αποδέχονται τον τρόπο που εργάζεσαι και έχουν ράμματα για την γούνα σου κι εσύ για την δική τους. Ίσως να τους έβαλες να ζήσουν στο πλαίσιο μιας ζωής που δεν άντεχαν, μην ξεχνάς πως ο Παράδεισος δεν είναι για όποιον είναι μαθημένος κι έτοιμος να ζήσει στην Κόλαση και τούμπαλιν. Πολλές φορές παίρνεις προαγωγή για πρότζεκτ που ακυρώνεται, το αφεντικό πουλάει την εταιρία κάτω από την μύτη σου 2 μέρες αφού υπογράψεις το νέο σου δάνειο, βασιζόμενος στην δουλειά που πλέον δεν υπάρχει και ναι, μπορεί να γίνει ακόμη πολύ χειρότερο.
Υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για να είσαι νευριασμένος με τον έναν ή τον άλλο και για χιλιάδες λόγους υπαρκτούς ή μόνο στην φαντασία σου, άλλωστε και η δική μου (σου) κοσμοθεωρία δεν είναι πάντα σωστή, μου αρκεί να είναι αποτελεσματική μέσα στο χωροχρονικό γίγνεσθαι κι ας μην είναι χρήσιμη σε κάποιον άλλον χωροχρόνο. Τι να κάνω, να είμαι μόνιμα κατσουφιασμένη; Μπα όχι, υπάρχουν χιλιάδες λόγοι να είμαι χαρούμενη κι αυτό επιλέγω.
Η ζωή υπάρχει, είτε θυμώνω, είτε νευριάζω, είτε είμαι ατάραχη και σε συνεχή ροή. Αλλά για να κερδίσω αυτόν τον πόλεμο που αναφέρω πιο πάνω, το να επιλέγω την χαρά και να μην παίρνω τα παράσιτα στα σοβαρά, είναι απαραίτητη προϋπόθεση και απλά φροντίζω να το εφαρμόζω.
Ξεφορτώσου οτιδήποτε άχρηστο-παράσιτο από τη ζωή που απλά πιάνει χώρο, τρώει χρόνο, σπαταλάει πολύτιμη ενέργεια και αυτόματα γίνεσαι χαρούμενη, πιο υγιής και παραγωγική σε ό,τι και αν κάνεις. Πάνω απ όλα κερδίζεις κάμποσες μάχες … με απώτερο σκοπό την τελική νίκη.
Ότι κι αν επιλέξει ν’ ακολουθήσει κάποιος το σημαντικό είναι αυτό το μονοπάτι να τον ενθουσιάζει, να τον κάνει χαρούμενο και να τον Ανεξαρτητοποιεί. Μόνον ο Ανεξάρτητος άνθρωπος έχει την ικανότητα ν’ Αντιλαμβάνεται. Αντίληψη κι Ανεξαρτησία είναι έννοιες αλληλένδετες και αλληλοεπηρεαζόμενες, δεν υπάρχει η μία χωρίς την άλλη. Η Αντίληψη ενός ανθρώπου είναι τόση όση και η Ανεξαρτησία του και τούμπαλιν.
Εξαρτημένοι άνθρωποι είναι αδύνατον να καταλάβουν -Αντιληφθούν- τα λεγόμενα ή τις πράξεις ενός Ανεξάρτητου ανθρώπου με αποτέλεσμα τις γνωστές διαφωνίες και αντιδράσεις ενός ανώριμου έφηβου σ’ ένα γερασμένο σώμα. Αυτός που είναι Ανεξάρτητος κι έχει Αντίληψη λέμε ότι είναι Άψογος
Το να είσαι Άψογος σημαίνει πως κάνεις σωστή χρήση της Ενέργειάς σου. Δεν είναι θέμα ηθικής αλλά θέμα καθημερινής στρατηγικής.
Απαιτεί λιτότητα, περίσκεψη, απλότητα, αθωότητα, καλοπροαίρεση και πάνω από όλα, ανυπαρξία εγωπάθειας.
Δεν είναι τόσο δύσκολο αλλά ούτε κι απλό.
Είναι το κύριο χαρακτηριστικό του ανθρώπου που θέλει να βαδίσει στο μονοπάτι του πολεμιστή και ν’ αναμετρηθεί με το άγνωστο.
© Από το βιβλίο «Δαμάζοντας τα πιράνχας» Ηω Αναγνώστου

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.