Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Γιατί οι σκύλοι (και οι γάτες) πίνουν από την τουαλέτα;

dog-toilet-bowl
Ίσως ο δικός σας τετράποδος να μην το έχει κάνει ποτέ. Ίσως απλά δεν έτυχε να τον πιάσετε στα πράσα. Πάντως είναι παγκοσμίως διαδεδομένη συνήθεια, σκύλοι και γάτες να πίνουν νερό από τη λεκάνη της τουαλέτας.
Έχω πιάσει στα πράσα σκύλους φίλων να πίνουν νερό από τη λεκάνη, τους δικούς μου όμως ποτέ.
Μέχρι που πριν λίγες μέρες παρατήρησα μικροσκοπικά ίχνη από πατουσάκια στην πορσελάνη. Ήταν πολύ μικρά για σκυλίσια, άρα ήταν γατίσια Έκτοτε, προσπαθώ να κλείνω το καπάκι αλλά… πάντα θυμάμαι την ιστορία του Faetza και συγκινούμαι.

Γιατί δυσκολεύομαι να κλείσω το καπάκι;

Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 2001, στο Μανχάταν. Μετά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους, οι αρχές απέκλεισαν την γύρω περιοχή για αρκετές μέρες, μέχρι να ελέγξουν ότι τα κτίρια ήταν ασφαλή και δεν επέτρεπαν στον κόσμο να προσεγγίσει. Σαν παράπλευρο αποτέλεσμα, αρκετοί τετράποδοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι μέσα σε διαμερίσματα, στα γύρω οικοδομικά τετράγωνα. Ανάμεσα στα άτυχα αυτά ζώα ήταν και ο Faetza, ένα Ροτβάιλερ με προβλήματα στο συκώτι, που έπρεπε να πίνει μεγάλες ποσότητες νερού. Δυο μέρες χρειάστηκε το αφεντικό του για να καταφέρει να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να επιστρέψει στο σπίτι για να πάρει το σκύλο. Ο Faetza ήταν ευτυχώς καλά και το νερό δεν του είχε λείψει, επειδή ο David είχε ξεχάσει να κατεβάσει το καπάκι της τουαλέτας. Η συνήθεια αυτή τού είχε σώσει τη ζωή.
dog-drink-toilet1
– Να σας ανανεώσω το ποτό, κυρία μου;

Γιατί το κάνουν;

Πάμπολοι σκύλοι και αρκετές γάτες προτιμούν το νερό της τουαλέτας από αυτό που τους βάζουμε εμείς στο μπολ. Είναι τόσο συχνό το φαινόμενο που γράφτηκε βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο «Γιατί οι σκύλοι πίνουν νερό από την τουαλέτα», από τον κτηνίατρο Marty Becker. Ο συγγραφέας παραλληλίζει την προτίμηση αυτή με τη δική μας συνήθεια να πίνουμε το κρασί μας σε κρυστάλινο κολωνάτο ποτήρι αντί ενός πλαστικού.
Για τους ανθρώπους μπορεί να είναι μια σιχαμερή συνήθεια αλλά τα ζώα μας το βλέπουν διαφορετικά: σα μια θαυμάσια ευκαιρία να πιούν από μια υπέροχη γάργαρη αστραφτερή πορσελάνινη πηγή, όπου το νερό συνεχώς ανανεώνεται.
Για τους τετράποδους:
  • Το νερό του καμπινέ είναι πιο φρέσκο και πιο δροσερό από αυτό που βρίσκεται στο μπόλ τους. Δεν στέκεται με τις ώρες, αλλά ανανεώνεται μαγικά με κάθε πάτημα ενός κουμπιού.
  • Η πορσελάνη σαν υλικό το διατηρεί πιο δροσερό από ότι τα πιάτα του και δεν αλλοιώνει τη γεύση όπως το μέταλλο ή το πλαστικό.
  • Παίζει ρόλο, πιθανώς, και το ένστικτο επιβίωσης. Στη φύση, οι σκύλοι και οι γάτες πάντα προτιμούν το τρεχούμενο νερό μιας φυσικής πηγής ή ενός ρυακιού και αποφεύγουν το στάσιμο νερό που ενστικτωδώς γνωρίζουν ότι κρύβει κινδύνους (όπως μύκητες, μούχλα. επικίνδυνα απόβλητα κ.ά.). Αυτό, βέβαια, έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια με τα βαρέα μέταλλα στα τρεχούμενα νερά αλλά τα ζώα μας δεν το ξέρουν ακόμα.
  • Σαν χώρος το μπάνιο τους γοητεύει, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι συνήθως ένα από τα δροσερότερα δωμάτια του σπιτιού: χωρίς πολύ ήλιο, έχει μικρό παράθυρο συνήθως βορινό και πάντα μισάνοιχτο για αερισμό, καλυμμένο με κρύα μάρμαρα ή πλακάκια, και κάπως απομονωμένο από τη δράση (χωρίς πολλούς θορύβους). Ό,τι πρέπει για να ρίξουν έναν υπνάκο τις ζεστές μέρες… Στα συν και η εύκολη πρόσβαση σε άφθονο, ολόφρεσκο, δροσερό νερό μέσα από το υπέροχο πορσελάνινο μπόλ, αν διψάσουν.

Είναι επικίνδυνη συνήθεια;

Ας πούμε ότι… δεν βρίσκει σύμφωνους τους ειδικούς, γιατί η λεκάνη μπορεί να περιέχει βλαβερά απομεινάρια από χημικά καθαριστικά και… δικά μας. Η απλή λύση είναι να κρατάμε το καπάκι της τουαλέτας κλειστό. Ταυτόχρονα, ας «ακούσουμε» και το ζωάκι μας. Κάτι πιθανότατα τού φταίει στο νερό που εμείς του παρέχουμε.

Μήπως θέλουν κάτι να μας πουν;

Εξετάστε το ενδεχόμενο το νερό που εσείς του προσφέρετε να είναι χειρότερο από του καμπινέ. Αν καταφέρετε να αναβαθμίσετε την ποιότητα, με γνώμονα τα δικά του κριτήρια, ίσως δεν χρειαστεί να ξαναπιεί από την τουαλέτα.
Για να προτιμάει το δικό μας νερό προσπαθούμε να…:
  • Το ανανεώνουμε πιο συχνά, 2-3 φορές τη μέρα.
  • Φροντίζουμε να υπάρχει πάντα άφθονο στο μπολ του
  • Δοκιμάζουμε άλλα μπολ από διαφορετικό υλικό (πήλινο, πορσελάνινο, εμαγιέ…)
  • Καθαρίζουμε συχνά το μπολ. Το ξεπλένουμε καλά κάθε μέρα και το σαπουνίζουμε κάθε βδομάδα.
  • Του αλλάζουμε θέση (επιλέγουμε δροσερότερο σημείο όπου δεν το ψήνει ο ήλιος, όπως το μπάνιο!).
  • Αν μας φαίνεται ζεστό, το καλοκαίρι, μπορούμε να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία με 2-3 παγάκια.
  • Αν έχουμε περισσότερα ζώα, βάζουμε περισσότερα και μεγαλύτερα μπολ νερού.
  • Για καλύτερη γεύση, αν υπάρχει φίλτρο νερού στο σπίτι, βάζουμε από αυτό το νερό και στους τετράποδους.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.