Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΣΩΣΤΟΣ ΥΠΝΟΣ



Εκείνο που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη βλάβη με την εξέλιξη τού ανθρώπινου πολιτισμού είναι ο ύπνος. Από την ημέρα που ανακάλυψε ο άνθρωπος το τεχνητό φως, ο ύπνος του έχει διαταραχθεί πάρα πολύ. Και καθώς άρχισαν να πέφτουν στα χέρια του ανθρώπου όλο και πιο πολλές συσκευές, άρχισε να αισθάνεται ότι ο ύπνος είναι ανώφελο πράγμα, ότι χάνει υπερβολικά πολύ χρόνο με αυτόν. Ο χρόνος όπου είμαστε κοιμισμένοι πάει τελείως χαμένος. Έτσι λοιπόν με όσο πιο λίγο ύπνο μπορούμε να τα καταφέρουμε, τόσο το καλύτερο. Δεν περνά από τον νου των ανθρώπων η σκέψη ότι έχει κάποιου είδους συνεισφορά ο ύπνος στις βαθύτερες διεργασίες της ζωής. Νομίζουν ότι ο χρόνος που περνούν κοιμισμένοι είναι χρόνος που τον χάνουν άδικα κι έτσι όσο πιο λίγο κοιμούνται τόσο το καλύτερο΄ όσο πιο γρήγορα μειώσουν την ποσότητα του ύπνου τόσο το καλύτερο.

Δεν έχουμε καν παρατηρήσει ότι η αιτία που βρίσκεται πίσω από όλες τις αρρώστιες, όλες τις διαταραχές που έχουν μπει στη ζωή του ανθρώπου είναι η έλλειψη ύπνου. Ο άνθρωπος που δεν μπορεί να κοιμηθεί σωστά δεν μπορεί και να ζήσει σωστά. Ο ύπνος δεν είναι χάσιμο χρόνου. Οι οκτώ ώρες του ύπνου δεν πάνε χαμένες΄ αντίθετα, εξαιτίας αυτών των οκτώ ωρών, μπορείς να μείνεις ξύπνιος επί δεκαέξι ώρες. Αλλιώς δεν θα μπορούσες να μένεις ξύπνιος όλη αυτή την ώρα.
Στη διάρκεια των οκτώ εκείνων ωρών συσσωρεύεται η ενέργεια της ζωής, αναζωογονείται η ζωή σου, τα κέντρα του εγκεφάλου σου και της καρδιάς σου ηρεμούν και η ζωή σου λειτουργεί από το κέντρο τού αφαλού. Στις οκτώ εκείνες ώρες του ύπνου, έχεις γίνει και πάλι ένα με τη φύση και με την ύπαρξη. Γι΄αυτό ακριβώς αναζωογονείσαι.
Χρειάζεται να επιστρέψει ο ύπνος στη ζωή του ανθρώπου. Πραγματικά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εκδοχή, κανένα άλλο βήμα, για την ψυχολογική υγεία της ανθρωπότητας εκτός από το να γίνει υποχρεωτικός από τον νόμο ο ύπνος για τα επόμενα εκατό ή διακόσια χρόνια..
Είναι πολύ σημαντικό να φροντίσει ο διαλογιστής να κοιμάται σωστά και αρκετά. Και χρειάζεται να καταλάβουμε άλλο ένα πράγμα΄ ο σωστός ύπνος θα διαφέρει στον καθένα. Δεν θα είναι ίσος, επειδή το σώμα έχει ανάγκες που διαφέρουν στον καθένα, ανάλογα με την ηλικία και πολλά άλλα στοιχεία.
Ίσως να μην γνωρίζεις ότι οι πιο πρόσφατες έρευνες λένε πως δεν μπορεί να υπάρχει καθορισμένος χρόνος που πρέπει να ξυπνούν οι πάντες. Λέγεται πάντοτε ότι είναι για όλους καλό να ξυπνούν στις πέντε το πρωί. Είναι τελείως λάθος αυτό και αντιεπιστημονικό. Δεν είναι για όλους καλό΄ μπορεί να είναι καλό για μερικούς ανθρώπους, μπορεί όμως να είναι βλαβερό για κάποιους άλλους. Μέσα στις είκοσι τέσσερις ώρες, επί περίπου τρεις ώρες, η θερμοκρασία του σώματος κάθε ανθρώπου κατεβαίνει. Και εκείνες οι τρεις ώρες είναι οι ώρες του βαθύτερου ύπνου. Αν ξυπνήσεις τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια των τριών εκείνων ωρών, θα χαλάσει όλη του η μέρα και θα διαταραχθεί όλη του η ενέργεια.
Γενικά οι τρεις εκείνες ώρες βρίσκονται μεταξύ δυο και πέντε η ώρα το πρωί. Για τους πιο πολλούς ανθρώπους οι τρεις εκείνες ώρες βρίσκονται μεταξύ δυο και πέντε η ώρα το πρωί, δεν ισχύει όμως αυτό για όλους. Για μερικούς ανθρώπους, η θερμοκρασία του σώματός τους είναι χαμηλή μέχρι τις έξι η ώρα, για μερικούς είναι χαμηλή μέχρι τις επτά. Για μερικούς η θερμοκρασία τους αρχίζει να γίνεται κανονική στις τέσσερις το πρωί. Αν λοιπόν ξυπνήσει κάποιος μέσα στο διάστημα των ωρών αυτών της χαμηλής θερμοκρασίας, θα χαλάσουν και οι εικοσιτέσσερις ώρες τής ημέρας του και θα υπάρξουν βλαβερές συνέπειες. Μόνο όταν αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία ενός ανθρώπου προς κάποιο κανονικό επίπεδο είναι η ώρα να ξυπνήσει εκείνος.
Κατά κανόνα, είναι καλό να ξυπνούν οι πάντες με την ανατολή του ήλιου, επειδή, καθώς ανατέλλει ο ήλιος, αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία όλων. Δεν είναι όμως κανόνας αυτό, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις. Για μερικούς ανθρώπους ίσως είναι αναγκαίο να κοιμούνται λίγο πιο ύστερα από την ανατολή του ήλιου, γιατί η θερμοκρασία τού σώματος τού κάθε ατόμου ανεβαίνει σε διαφορετική ώρα, με διαφορετικό ρυθμό. Κάθε άνθρωπος λοιπόν πρέπει να ανακαλύψει πόσες ώρες ύπνου του χρειάζονται και ποιά είναι υγιεινή για εκείνον ώρα να ξυπνάει, και αυτή θα είναι για εκείνον ο κανόνας΄ ό,τι κι αν λένε οι ιερές γραφές, ό,τι και αν λένε οι γκουρού. Δεν υπάρχει λόγος να τους ακούει καθόλου.
Για τον σωστό ύπνο, όσο πιο βαθιά κι όσο πιο πολλή ώρα μπορείς να κοιμάσαι τόσο το καλύτερο. Σου λέω όμως να κοιμάσαι, όχι να μένεις συνεχώς ξαπλωμένος στο κρεβάτι! Το ξάπλωμα στο κρεβάτι δεν είναι ύπνος!
Ο κανόνας για σένα πρέπει να είναι να ξυπνάς όταν αισθάνεσαι ότι είναι υγιεινό για σένα να ξυπνάς. Συμβαίνει συνήθως αυτό ταυτόχρονα με την ανατολή του ήλιου, είναι όμως δυνατό να μην συμβαίνει σε σένα. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι ή να ανησυχείς ή να σκέφτεσαι ότι είσαι αμαρτωλός και να φοβάσαι ότι θα πας στην κόλαση. Πολλοί άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς το πρωί πάνε στην κόλαση και πολλοί άνθρωποι που ξυπνούν αργά ζουν στον παράδεισο. Τίποτε από όλα αυτά δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το αν είσαι πνευματικός άνθρωπος ή όχι. Αλλά ο σωστός ύπνος έχει οπωσδήποτε κάποια σχέση με αυτό.
Κάθε άνθρωπος λοιπ΄νο πρέπει να ανακαλύψειποιά είναι η καλύτερη διευθ΄τηση γι΄αυτόν. Επί τρεις μηνες, κάθε άνθρωπος πρέπει αν επιραματιστεί εμ τη δουλειά του, με τον υ΄πνο του και με το διατολόγιό του και πρέπει να ανακαλύψει ποιοί είναι οι πιο υγιεινοί, πιο ειρηνικοί και πιο ευδαιμονικοί κανόνες για κείνον.
Και πρέπει ο καθένας να φτιάξει τους δικούς του κανόνες. Δεν υπάρχουν δυο όμοιοι άνθρωποι κι έτσι δεν ισχύει κανείς κοινός κανόνας για κανέναν. Όποτε προσπαθεί κάποιος να εφαρμόσει έναν κοινό κανόνα, έχει κακό αποτέλεσμα. Κάθε άνθρωπος είναι άτομο. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός στο είδος του και ασύγκριτος. Μόνον εκείνος είναι σαν τον εαυτό του, δεν υπάρχει κανείς άλλος άνθρωπος σαν κι αυτόν πουθενά πάνω στη γη. Κανένας κανόνας λοιπόν δεν μπορεί να είναι κανόνας για εκείνον μέχρις ότου ανακαλύψει ποιοί είναι οι κανόνες των δικών του διαδικασιών της ζωής.
Osho, The Inner Journey, Ομιλία #3


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.