Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Διεισδύοντας στις γιογκικές στάσεις: Η επιστήμη της γιόγκα

από την Alice G. Walton,
καλύπτει θέματα ιατρικής, ψυχολογίας και νευροεπιστήμης για το περιοδικό Forbes
yoga science"... Η σχέση μου με την πρακτική ξεκίνησε εδώ και έξι μήνες και, πρέπει να παραδεχθώ: η γιόγκα με κατέκτησε. Παρατηρούσα με κατάπληξη τις αλλαγές που επέφερε όχι μόνο στο σώμα μου αλλά και στο νου μου. Ωστόσο, το "σπασικλάκι" μέσα μου έπρεπε να κάνει τη σύνδεση με τη δυτική ιατρική για να εξηγήσει πώς ακριβώς αυτό συμβαίνει. Έτσι, αποφάσισα να απευθυνθώ σε επαγγελματίες του χώρου και ειδικούς:
Stephen Cope είναι θεραπευτής και διευθυντής του Ινστιτούτου "Extraordinary Living" στο "Kripalu Center for Yoga and Health", στη Μασαχουσέτη. Είναι επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος "Γιόγκα και Εγκέφαλος" που εξετάζει την επίδραση της γιόγκα στο νευρικό σύστημα με απεικονιστικές μεθόδους όπως το MRI. 
Ο Cope εξηγεί ότι η γιόγκα έχει μετρήσιμες επιδράσεις στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα - το σύστημα που υπό κανονικές συνθήκες είναι επιφορτισμένο να μας ωθεί στη δράση, όταν πρέπει να ανταποκριθούμε σε στρεσογόνες καταστάσεις. Το πρόβλημα είναι ότι η ζωή μας σήμερα περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, επαγγελματικά email να καταφτάνουν ακόμη και αργά τη νύχτα και κινητά τηλέφωνα να χτυπούν επίμονα δεξιά και αριστερά μας. 

Ως αποτέλεσμα ο μηχανισμός απόκρισης στο στρες συχνά ενεργοποιείται ακόμη και σε περιστάσεις που δεν θα έπρεπε. Η γιόγκα βοηθά το σώμα να αποφορτιστεί από τις παρενέργειες του αυξημένου στρες, μειώνοντας στον οργανισμό τα επίπεδα συγκέντρωσης της ορμόνης κορτιζόλης. Η κορτιζόλη σχετίζεται τόσο με την οξεία αντίδραση στο στρες, όσο και με τη χρόνια, που μπορεί πραγματικά να φέρει τον οργανισμό στα όρια της εξάντλησης, όσο παρατείνεται. Το όφελος για την υγεία μας από τη μείωση των επιπέδων αυτής της ορμόνης είναι σημαντικά.
Επιπλέον, η γιόγκα αυξάνει τα επίπεδα έκκρισης "ανεβαστικών" νευροδιαβιβαστών όπως το GABA, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που συνδέονται με αισθήματα χαλάρωσης, ευεξίας και ικανοποίησης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τρεις αυτοί νευροδιαβιβαστές αποτελούν τον στόχο φαρμακευτικών σχημάτων για την αντιμετώπιση του άγχους και των διαταραχών της διάθεσης, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά.
Η γιόγκα έχει ακόμη ένα σημαντικό όφελος, σύμφωνα με την ιατρό Sarah Dolgonos, που έχει διδάξει στη "Γιογκική κοινότητα Ανάντα Άσραμ της Νέας Υόρκης". Σε συνδυασμό με την ευεργετική επίδραση στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, εξηγεί η γιατρός, η γιόγκα εξυγιαίνει επίσης το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, που είναι υπεύθυνο για να επαναφέρει την ηρεμία και την ισορροπία μετά την αποδρομή του έντονου στρες.
 Όταν ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, "το αίμα ανακατευθύνεται στους ενδοκρινείς αδένες, τα όργανα της πέψης και τα λεμφικά αγγεία, ενώ οι καρδιακοί παλμοί και η πίεση του αίματος μειώνονται", λέει η Dolgonos. Με το παρασυμπαθητικό μας σύστημα σε ισορροπία, "το σώμα μας είναι σε θέση να αποσπά πιο αποτελεσματικά τα θρεπτικά στοιχεία από την τροφή που καταναλώνουμε και να αποβάλλει τις τοξίνες. Ολόκληρος ο οργανισμός μπαίνει σε μια φάση αποκατάστασης και θεραπείας."
Υπάρχει επίσης ομοφωνία ότι η γιόγκα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αναφέρει η Dolgonos. Αυτή η επίδραση πιθανότατα οφείλεται στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, που συζητήθηκε νωρίτερα: αυξημένα επίπεδα αυτής της "ενοχλητικής" για τον οργανισμό ορμόνης, μπορούν να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ακινητοποιώντας κάποιους συγκεκριμένους τύπους λευκών αιμοσφαιρίων. Η ρύθμιση των επιπέδων της κορτιζόλης αποκαθιστά την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα να προλαμβάνεται η ασθένεια.
Πιο πρόσφατα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η γιόγκα βελτιώνει την υγεία σημαντικά με ακόμη έναν τρόπο: την καταπολέμηση ενός μεγάλου εχθρού της υγείας μας, που δεν είναι άλλος από τη φλεγμονή. Οι φλεγμονές που χρονίζουν, ακόμη και ήπιου βαθμού, έχουν συνδεθεί με μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων υγείας, από τις καρδιακές παθήσεις, μέχρι τον διαβήτη και την κατάθλιψη.
Η Dr. Paula R. Pullen, ερευνήτρια στο "Morehouse School of Medicine", μελετά την επίδραση της γιόγκα στο ανοσοποιητικό σύστημα, εξετάζοντας τι συμβαίνει στον οργανισμό ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια που ξεκινούν την πρακτική της γιόγκα. Συγκρίνοντας ομάδες ασθενών που ασκούνται στη γιόγκα με ασθενείς σε ομάδα ελέγχου, η Pullen διαπίστωσε ότι οι πρώτοι επέδειξαν σημαντική αύξηση βιο-δεικτών όπως η CRP και η ιντερλευκίνη-6. 
Τα ευρήματα αυτά είναι αξιοσημείωτα, διότι αποδεικνύουν ότι η γιόγκα μπορεί πράγματι να επιδράσει σε μικροσκοπικά μόρια του οργανισμού μας, που είναι ευρέως γνωστό ότι προβλέπουν την ευπάθειά μας σε σοβαρές ασθένειες. Η Pullen υπογραμμίζει ότι η μείωση του βαθμού της φλεγμονής στον οργανισμό είναι άκρως σημαντική για την πρόληψη των ασθενειών. Και η γιόγκα μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά σε αυτό. 
"Η γιόγκα εξισορροπεί το σώμα, το ορμονικό σύστημα και την αντίδραση στο στρες. Οι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται ότι τα οφέλη της γιόγκα σχετίζονται κυρίως με την ευλυγισία, αλλά δεν είναι έτσι. Πρόκειται για εναρμόνιση και θεραπεία ολόκληρου του οργανισμού."
Η γιόγκα μετρά μια ιστορία χιλιάδων ετών, αλλά η δυτική επιστήμη έχει μόλις αρχίσει να κατανοεί τον τρόπο που ασκεί τα πολλαπλά οφέλη της. Θα είναι οπωσδήποτε ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την έρευνα, όσο εξακολουθεί να αποκαλύπτει πώς επιδρά η γιόγκα στο νου και το σώμα. Μείνετε συντονισμένοι!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.