Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Γνωρίζετε το μυαλό σας;



Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί με κάποιους ανθρώπους ταιριάξαμε από την πρώτη στιγμή και επικοινωνούμε άνετα μαζί τους, ενώ με κάποιους άλλους η κατανόηση, η συνεργασία και η επικοινωνία μοιάζει αδύνατη όσο και να προσπαθούμε;
Γιατί ένας άνθρωπος είναι συγκρατημένος στη συμπεριφορά του, ακριβής στην ώρα του, συνεπήςπειθαρχημένος, ενώ άλλος είναι πιοεκδηλωτικός, λιγότερο συνεπής, αντιπαθεί την τάξη και την πειθαρχία και έχει ανεπτυγμένη φαντασία και δημιουργικότητα
Για ποιο λόγο μερικοί άνθρωποι αισθάνονται «εγκλωβισμένοι» στην εργασία που κάνουν (παρότι η δουλειά τους μπορεί να πηγαίνει καλά), ενώ άλλοι γύρω τους κάτω από τις ίδιες συνθήκες είναι χαρούμενοι; Γιατί μερικές φορές νιώθουμε να παλεύουμε με τον ίδιο μας τον εαυτό, προκειμένου να πάρουμε μία απόφαση;
Το σίγουρο είναι ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί, από πού όμως πηγάζει αυτή η διαφορετικότητά και πως την χειριζόμαστε;

Υπάρχουν σήμερα διάφορα «Συστήματα» τα οποία προσπαθούν να αναλύσουν και πολλές φορές να «κατατάξουν» τους ανθρώπους. Τα πιο έγκυρα εξ αυτών είναι το “MBTI” (Myers-Briggs Type Indicator) που εστιάζει στην προσωπικότητα, τοCarlson Disc που εστιάζει στην συμπεριφορά και το HBDI” (Herrmann’s Brain Dominance Instrument)  που έχει τη βάση του σε ιατρικά δεδομένα της νευροφυσιολογίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Σύμφωνα λοιπόν με το τελευταίο αυτό σύστημα, το πώς επικοινωνούμε, πώς ηγούμαστε, πώς συμπεριφερόμαστε σε ομάδες, πώς παίρνουμε αποφάσεις, ακόμη και με ποιόν τρόπο επιλέγουμε το σύντροφό μας εξαρτάται από το νοητικό προφίλ, την κυριαρχική δηλαδή προτίμηση του μυαλού μας.
Οι μακροχρόνιες και συνδυασμένες έρευνες κορυφαίων επιστημόνων και νευροχειρουργών (Sperry, MacLean, Ornstein) και μελετητών της ανθρώπινης συμπεριφοράς (Herrmann), με τη βοήθεια και των συγχρόνων απεικονιστικών τεχνικών, έδειξαν ότι ο εγκέφαλος έχει τέσσερις διακριτές και εξειδικευμένες δομές – υποσυστήματα- τα οποία αντιστοιχούν σε τέσσερις διαφορετικούς τρόπους σκέψης.  
Ο κάθε άνθρωπος έχει αναπτύξει μία προτίμηση προς ορισμένα από τα τέσσερα στιλ σκέψης. Αυτή η προτίμηση διαμορφώνει ένα προσωπικό τρόπο σκέψης ο οποίος επηρεάζει τις συμπεριφορές μας και μας κάνει «διαφορετικούς» από τους άλλους.
Υπάρχουν όπως είναι φυσικό πολλοί διαφορετικοί συνδυασμοί που μπορούν να προκύψουν τόσο από τον αριθμό των τμημάτων του εγκεφάλου που προτιμούμε να χρησιμοποιούμε όσο και από την «ένταση» με την οποία τα χρησιμοποιούμε.
Οι συνδυασμοί αυτοί μπορεί για μερικούς ανθρώπους να έχουν ως αποτέλεσμα έναν ξεκάθαρο τρόπο σκέψης, ενώ για κάποιους άλλους μία συνεχή εσωτερική «διαμάχη».
Μερικές φορές ίσως να νιώθουμε ότι υπάρχουν μέσα στο μυαλό μας δύο διαφορετικές φωνές που μας δυσκολεύουν στη λήψη μια απόφασης. Τώρα γνωρίζουμε ότι δυνητικά υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές φωνές μέσα στο μυαλό μας που μπορεί να επηρεάζουν την σκέψη μας.
Υπάρχει λοιπόν το “HBDI”, ένα επιστημονικό και έγκυρο «εργαλείο» με το οποίο μπορούμε να ανακαλύψουμε τον «Νοητικό Χάρτη» του μυαλού μας, με στόχο να κατανοήσουμε σε βάθος τον εαυτό μας, αλλά και να μάθουμε για τους άλλους ανθρώπους. Ένα σημαντικό στοιχείο σύμφωνα με το «εργαλείο» αυτό είναι ότι δεν υπάρχει «σωστός» και «λάθος» συνδυασμός, αλλά όλα τα προφίλ είναι απλά φυσιολογικά.
Το ζητούμενο στο σύγχρονο περιβάλλον δεν πρέπει να είναι η «εξάλειψη» τηςδιαφορετικότητας αλλά η σωστή διαχείρισή της, έτσι ώστε να μετατραπεί σε εργαλείο ανάπτυξης και επίτευξης στόχων. Για να επιτευχθεί όμως κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα από όλα να υπάρχει τόσο η αυτογνωσία, όσο και η κατανόηση των άλλων.
Η θεωρία του Ολικού Μυαλού και η χρήση του “HBDI” είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες σε δεκάδες χώρες και έχουν χρησιμοποιηθεί από εκατοντάδες χιλιάδες άτομα και ομάδες.
Τα χρησιμοποιούν τόσο μεμονωμένα άτομα με στόχο να κατανοήσουν και να βελτιώσουν την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή, όσο και μεγάλες εταιρείες σε τομείς όπως η δημιουργία ομάδας και ενδυνάμωση - εκπαίδευση των μελών τους.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.