Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Αιγυπτιακά "μυστικά" κρύβει ο τάφος της Αμφίπολης



Μέρος του σχεδίου σφράγισης του τάφου αποτελούν σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, οι οπές που εντοπίστηκαν στους διαφραγματικούς τοίχους  που χωρίζουν τους θαλάμους του ταφικού μνημείου στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, αλλά και η άμμος που καλύπτει τους θαλάμους  ως το μέγιστο ύψος της θόλου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» επικαλούμενη αρχαιολόγους πρόκειται για μια πρακτική που συναντάμε μόνο στην Αίγυπτο, θεωρία που περιπλέκει ακόμα περισσότερο το μυστήριο της Αμφίπολης.

Οι αρχαίοι που δημιούργησαν το ταφικό αυτό μνημείο, γέμισαν τους θαλάμους με άμμο αμέσως μετά την ταφή του νεκρού ή των νεκρών για να τους προστατεύσουν από ενδεχόμενη τυμβωρυχία. «Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα αποτελεί την απόλυτη εξαίρεση», σημειώνουν στην εφημερίδα αρχαιολόγοι με μεγάλη ανασκαφική εμπειρία. «Έχουμε ανασκάψει εκατοντάδες τάφους στη Μακεδονία και αλλού και παρόμοια πρακτική δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά. Δεν υπάρχει προηγούμενο ασύλητος τάφος να έχει καλυφθεί με χώματα».



Έγκυροι κύκλοι μάλιστα του υπουργείου Πολιτισμού δήλωσαν στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι «στη βιβλιογραφία η ταφική αυτή πρακτική συναντάται μόνο στην περίπτωση της Αιγύπτου. Στην Ελλάδα μπορεί να είναι κάτι που συναντάμε για πρώτη φορά. Ωστόσο οι Αιγύπτιοι αρχιτέκτονες προστάτευαν με αυτόν τον τρόπο σημαντικούς νεκρούς από επίδοξους τυμβωρύχους».

Η θεωρία αυτή ενισχύει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα αρχιτέκτονας του μνημείου να ήταν ο Δεινοκράτης, επιστήθιος φίλος και συνοδοιπόρος του Μεγάλοι Αλεξάνδρου στην εκστρατεία του, ο οποίος γνώριζε καλά τις πρακτικές και τις τεχνικές των Αιγυπτίων στην ταφική αρχιτεκτονική.

Άλλωστε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην Αίγυπτο παραπέμπουν και οι σφίγγες που βρέθηκαν στην είσοδο του τάφου. Πάντως οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν πως τα στοιχεία αυτά δεν «μαρτυρούν» και την καταγωγή του νεκρού. Προσφέρουν όμως μια ακόμα ψηφίδα στο παζλ της Αμφίπολης καθώς όλοι κάνουν λόγο για ένα ξεχωριστό, ιδιάζουσας τεχνοτροπίας μνημείο.



Βεβαίως οι νέες θεωρίες δεν εξαλείφουν την πιθανότητα ο τάφος να έχει συληθεί, όπως έχει και η πλειοψηφία των μακεδονικών τάφων που έχουν ανασκαφεί μέχρι σήμερα.

Νέα ευρύματα

Η χθεσινή ανακοίνωση πάντως του υπ. Πολιτισμού απηχεί τις σκέψεις της Κατερίνας Περιστέρη και της ομάδας της πως η άμμος η οποία καλύπτει τους θαλάμους αποτελεί μέρος σχεδίου για την προστασία του τάφου. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως και στους τρεις χώρους, μετά από τον τοίχο σφράγισης υπάρχει χαλαρή αμμώδης επίχωση, ως το μέγιστο ύψος της θόλου.

Οι τοίχοι, εν μέρει, λειτουργούν και ως στοιχεία αντιστήριξης των χαλαρών επιχώσεων. Τόσο το κενό στον εξωτερικό τοίχο σφράγισης όσο και οι οπές στα επόμενα διαφράγματα, που πιθανόν να έχουν προέλθει από αφαίρεση λίθων ή και από μη τοποθέτηση λίθων.



Επίσης, διαπιστώθηκε ότι λείπει το ακραίο δυτικό τμήμα του επιστυλίου, όπως και οι υπερκείμενοι αυτού λίθοι. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει- δελτίο της 25ης Αυγούστου-επί του διαφραγματικού τοίχου θα υπάρχει η είσοδος, η οποία θα οδηγεί στον δεύτερο χώρο του μνημείου. Η μορφή της εισόδου θα αποκαλυφθεί μετά την αφαίρεση των χωμάτων, κατά τις αμέσως επόμενες μέρες.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.