Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Η δίαιτα μπορεί να κάνει κακό στην ψυχολογία σας

diaita 4 psychologia“Τίποτα άλλο δεν δίνει τόσο καλή διάθεση όσο η αδύνατη αίσθηση”, έχει πει το σούπερ μοντέλο Κέιτ Μος αλλά φαίνεται πως αυτό δεν ισχύει για όλους όσους αδυνατίζουν ύστερα από δίαιτα.
Μια μεγάλη μελέτη του έγινε στη Βρετανία καταλήγει σε ένα μάλλον απαισιόδοξο συμπέρασμα όσον αφορά την επίδραση της δίαιτας στην ψυχολογία. Η δίαιτα και η απώλεια βάρους ωφελεί σημαντικά την υγεία αλλά μπορεί να κάνει τη ζωή σας μίζερη ή ακόμα και να ανοίξει τον δρόμο για την κατάθλιψη.
Αυτό συμπεραίνει πρόσφατη μελέτη που έγινε από στο University College του Λονδίνου (UCL) και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One. Η μελέτη έδειξε πως όσοι κάνουν δίαιτα και τελικά αδυνατίζουν έχουν 80% παραπάνω πιθανότητες να μελαγχολήσουν, να γίνουν ληθαργικοί και να νιώσουν θλίψη σε σχέση με όσους δεν χάσουν τα περιττά κιλά τους.

Το συμπέρασμα έρχεται σε αντίθεση με αυτό που θα νόμιζε κανείς: ότι η δίαιτα που καταλήγει σε απώλεια βάρους βελτιώνει την ψυχολογία και κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους.
Η μελέτη αποκαλύπτει πως η προώθηση των προγραμμάτων αδυνατίσματος γίνεται με τρόπο που πείθει τον κόσμο ότι θα αλλάξει η ζωή του, αν χάσει τα περιττά του κιλά. Οι διάφορες εταιρείες που πουλάνε τα προγράμματά τους λένε ότι το αδυνάτισμα μπορεί να αλλάξει τη ζωή και να βελτιώσει την ψυχική διάθεση.
Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως η αλλαγή του βάρους βελτιώνει μόνο την υγεία -και όχι τα υπόλοιπα- με συνέπεια όσοι κάνουν δίαιτα να απογοητεύονται.
Επιπλέον, η ίδια η ίδια η δίαιτα -όποια και αν είναι αυτή- είναι μια δύσκολη προσπάθεια με «πισωγυρίσματα» που «ρίχνουν» την ψυχική διάθεση. Το αδυνάτισμα χρειάζεται σημαντική δύναμη θέλησης καθώς συνήθως περιλαμβάνει ειδικά γεύματα και παράλειψη αγαπημένων τροφών. Οπωσδήποτε δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία και γίνεται πιο δυσάρεστη όταν δεν υπάρχει μακροχρόνιο αποτέλεσμα, όταν δηλαδή το χαμένο βάρος επιστρέφει.

Χειρότερη ψυχική διάθεση

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.979 υπέρβαροι και παχύσαρκοι άντρες και γυναίκες, ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν 4 χρόνια στη διάθεσή τους για να αδυνατίσουν.
Στο τέλος της τετραετίας, το 14% είχαν χάσει τουλάχιστον το 5% του αρχικού σωματικού βάρους τους – ένα ποσοστό που είναι γνωστό ότι επιφέρει πολλές βελτιώσεις στην υγεία. Και όντως, εξετάσεις έδειξαν πως τα άτομα αυτά είχαν μικρότερη αρτηριακή πίεση, χοληστερίνη και τριγλυκερίδια.
Την ίδια στιγμή, όμως, είχαν και χειρότερη ψυχική διάθεση, γράφουν οι ερευνητές.  Στην πραγματικότητα, είχαν κατά 78% περισσότερες πιθανότητες να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με όσους δεν αδυνάτισαν ή πάχυναν κι άλλο.
Το ποσοστό δεν άλλαξε όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη, όπως το πένθος, το διαζύγιο, η ανεργία κ.λπ.

Ρεαλιστικές προσδοκίες

«Η μελέτη μας δεν διεξήχθη με σκοπό να αποθαρρυνθεί ο κόσμος να αδυνατίσει», ξεκαθάρισε η επικεφαλής ερευνήτρια Σάρα Τζάκσον, ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας & Υγείας του UCL.
«Ωστόσο, όποιος προσπαθεί να χάσει βάρος πρέπει να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες και να μην νομίζει ότι το νέο βάρος αυτομάτως θα βελτιώσει όλες τις πλευρές της ζωής του, ό,τι κι αν υπόσχονται οι διάφορες μέθοδοι και προγράμματα αδυνατίσματος».
«Το αδυνάτισμα βελτιώνει την φυσική κατάσταση και την υγεία, αλλά δεν λύνει κανένα πρόβλημα της ζωής», συνηγόρησε ο Κάρι Κούπερ, καθηγητής Οργανωτικής Ψυχολογίας και Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.
«Δυστυχώς ο κόσμος δεν μπορεί να δεχτεί ότι μετά από τόση προσπάθεια δεν θα αλλάξει τίποτα στη ζωή του και αυτό οδηγεί στην κατάθλιψη».
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.