Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Tι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη βιταμίνης Α

alfa_V

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που προέρχεται από τα καροτενοειδή και τα προσχηματισμένα ρετινοειδή. Μπορείτε να αποκτήσετε τόσο τα μεν όσο και τα δε από την διατροφή σας.


Τα ρετινοειδή υπάρχουν στις τροφές ζωικής προέλευσης όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα νεφρά και το συκώτι. Μπορείτε επίσης να πάρετε βιταμίνη Α από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε β-καροτένιο, όπως τα καρότα και τα κίτρινα ή σκούρα λαχανικά.
Φυσιολογικές λειτουργίες
Η βιταμίνη Α βοηθά τα μάτια σας να προσαρμοστούν στις αλλαγές του φωτισμού. Διαδραματίζει, επίσης, ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη των δοντιών, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, την έκφραση των γονιδίων, την κυτταρική διαίρεση, την ανάπτυξη των οστών και την αναπαραγωγή. Επιπλέον, η βιταμίνη Α διατηρεί τους πνεύμονες, το λαιμό, τη μύτη, τα μάτια, το δέρμα και το στόμα ενυδατωμένα. Εάν έχετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Α, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 900 mg για τους άνδρες και 700 mg για τις γυναίκες.
Στάδια ανεπάρκειας
Οι κλινικές εκδηλώσεις της ανεπάρκειας της βιταμίνης Α εμφανίζονται σε στάδια. Στο αρχικό στάδιο της ανεπάρκειας, θα υποφέρετε από νυχτερινή τύφλωση και μπορεί να μην είστε σε θέση να δείτε σωστά σε ένα αμυδρά φωτισμένο δωμάτιο. Εάν η έλλειψη αυξηθεί, δεν θα μπορείτε να δείτε τίποτα στο αμυδρό φως. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ή αλλιώς μπορεί να αναπτυχθεί μία κατάσταση που ονομάζεται ξήρωση του επιπεφυκότα. Ο επιπεφυκότας είναι μία λεπτή, ημιδιάφανη μεμβράνη που καλύπτει το λευκό του ματιού και την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων. Αν υπάρχει ανεπάρκεια βιταμίνης Α θα χρωματιστεί, θα ζαρώσει και θα γίνει ξηρός. Σ’ αυτό το στάδιο τα μάτια σας θα αποκτήσουν μια ομιχλώδη εμφάνιση. Σε περίπτωση που η ξηρότητα εξαπλωθεί περισσότερο, ο κερατοειδής σας θα γίνει θολός και χωρίς λάμψη. Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να πάρετε άμεση ιατρική βοήθεια, αλλιώς θα αναπτύξετε κερατομαλακία (μαλάκυνση του κερατοειδούς) ή εξέλκωση του κερατοειδούς, μια εκφυλιστική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.
Ολοταχώς προς τύφλωση
Η σοβαρή ανεπάρκεια της βιταμίνης Α κορυφώνεται με τη μαλάκυνση του κερατοειδούς (κερατομαλακία), μια πάθηση που επηρεάζει και τα δύο μάτια. Σε αυτό το στάδιο, ο κερατοειδής χιτώνας σας γίνεται εξαιρετικά μαλακός και τα μάτια ρυτιδιασμένα και θολά. Καθώς εξελίσσεται η ανεπάρκεια, αφρώδη σημεία αρχίζουν να σχηματίζονται πάνω από το λευκό των ματιών σας. Αν δεν πάρετε θεραπεία, θα υποστείτε μια μόλυνση που μπορεί να γίνει αιτία να διαρραγεί ο κερατοειδής. Καθώς ο ιστός του ματιού συνεχίζει να εκφυλίζεται, σύντομα θα επέλθει τύφλωση. Η κερατομαλακία και η έλλειψη επαρκούς βιταμίνης Α είναι οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν τύφλωση σε ορισμένες αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αν ζει κάποιος στον ανεπτυγμένο κόσμο, μπορεί να αναπτύξει κερατομαλακία ως αποτέλεσμα της κακής απορρόφησης και μεταφοράς μέσα στο σώμα της βιταμίνης Α, που οφείλεται σε ασθένειες όπως η ελκώδης κολίτιδα, η κοιλιοκάκη, η ηπατική νόσος ή η κυστική ίνωση.
Ιατρική περίθαλψη
Από τη στιγμή που ο γιατρός σας διαγνώσει ότι έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Α, πιθανότατα θα σας δώσει μια δόση της βιταμίνης Α από το στόμα. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε επίσης εμμένουσα διάρροια ή εμετό, η ενδομυϊκή ένεση μπορεί να χορηγηθεί ως υποκατάστατο για την από του στόματος δόση. Μπορείτε να λάβετε μια επιπλέον δόση μετά από μία έως τέσσερις εβδομάδες.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.