Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Βιοχημεία εγκεφάλου και ερωτας

http://i2.wp.com/www.astro-live.gr/wp-content/uploads/2014/07/erwtas-egkefalos-vioximeia.jpg?w=1050

Είναι ο ερωτας το «θανατηφόρο δηλητήριο», όπως τον αποκάλεσε ο Σαίξπηρ, ή ‘το απόλυτο γιατρικό’; Στη πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών που εκκρίνει ο εγκέφαλος;Τι συμβαίνει τελικά στον οργανισμό μας όταν ερωτευόμαστε; Γιατί η καρδιά μας φλέγεται, ο καρδιακός παλμός αυξάνεται,  και το στομάχι μας γεμίζει «πεταλούδες»; Γιατί η διάθεσή μας ανεβαίνει ξαφνικά, ενώ λίγο αργότερα πέφτει κάθετα; Η βιοχημεία, οι νευροεπιστήμες και άλλοι κλάδοι των επιστημών, έχουν ανακαλύψει τις περίπλοκες διεργασίες, που συντελούνται στον ανθρώπινο οργανισμό, τις στιγμές αυτές της απόλυτης ευτυχίας.Η επιστήμη εν τέλει, έρχεται να εξηγήσει, πως όλο αυτό το  παραλήρημα και ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει, ότι ο ερωτας ξεκινά από τον εγκέφαλο.
Τα μάτια έχουν τον πρωταρχικό ρόλο στο ερωτικό παιχνίδι.
Έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι η έλξη προέρχεται πρώτα από το βλέμμα και μετά από τη συνείδηση. Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν βρεθείτε στον ίδιο χώρο με κάποιον που σας ελκύει; Από τη στιγμή που ένα άτομο  ‘τραβήξει’ ερωτικά την προσοχή σας, χωρίς να το συνειδητοποιήσετε, οι κόρες των ματιών σας διαστέλλονται. Την ίδια στιγμή, πάλι ασυναίσθητα, ανοιγοκλείνετε γρήγορα τα βλέφαρά σας, και τα μάτια υγραίνονται ως ένδειξη ότι είστε διαθέσιμοι. Αυτό γίνεται υποσυνείδητα αντιληπτό και από το πρόσωπο απέναντί σας. Του προκαλεί ένα ιδιαίτερα ευχάριστο συναίσθημα, το οποίο συνδέει με τη δική σας παρουσία, με αποτέλεσμα να νιώθει ερωτική έλξη, επαναλαμβάνοντας ανάλογα σημάδια με τα δικά σας. Έτσι, όλη αυτή η αλυσιδωτή διαδικασία, καθιστά δύσκολο να εντοπίσει κανείς ποιος από τους δύο έλκεται πρώτος σε μια σχέση.
 Σε δεύτερο στάδιο, οι «άτακτες» ορμόνες, σεροτονίνη, ντοπαμίνη, οι φερομόνες και μία πλειάδα άλλων χημικών συνδυασμών, είναι υπεύθυνες, για την εξέλιξη μίας σχέσης. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, γιατί ορισμένοι μπαίνουν στη καρδιά μας άμεσα και ακόπιαστα κι αφήνουν τη σφραγίδα τους, ενώ άλλοι προσπαθούν με μύριους τρόπους  και πάλι δεν τα καταφέρνουν; Γιατί τελικά «κολλάμε» με εκείνον που ίσως δεν πληροί τις προσωπικές προδιαγραφές μας (ηλικιακές, αισθητικές, κοινωνικές, κλπ.); 
Η  βιολογική εξήγηση, είναι ότι μέσα στον εγκέφαλό μας υπάρχει ένα σύστημα «αποκωδικοποίησης» των πληροφοριών, που μας δίνουν οι φερομόνες του άλλου. Το σύστημα αυτό μας κάνει να επιλέγουμε το σύντροφο, που το γενετικό του προφίλ που ταιριάζει καλύτερα στο δικό μας. Σκοπός όλης αυτής της διαδικασίας είναι η διασφάλιση των καλύτερων προϋποθέσεων για γερούς απογόνους και για τη ποιοτική διαιώνιση του είδους μας.
 Ώσπου έρχεται η στιγμή που το σώμα δεν πάλλεται πια με τον ίδιο τρόπο, η καρδιά δεν ­χτυπά τρελά, επέρχεται μειωμένη ερωτική επιθυμία, γενικά τα πράγματα ησυχάζουν… για ορισμένους, μάλιστα, είναι η στιγμή που θα αποχωρήσουν και να ψάξουν  κάπου αλλού.
 Για να  διαφυλάξουμε την σχέση και να την αναβιώνουμε, χρειάζεται να την διατηρούμε σε εγρήγορση. Θα πρέπει να βάζουμε τη φαντασία μας να δουλέψει και να επιστρατεύουμε τη δημιουργικότητά μας…το θεμέλιο μιας διαχρονικής και ποιοτικής σχέσης.
 ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ:..”’ Η συνήθεια από έναν τάφο διαφέρει μόνο στις διαστάσεις ”’, είχε πει κάποτε ο Λέο Μπουσκάλια.  Άρα, ερωτευτείτε…..κάνει καλό !!!!

ΑΡΙΕΛΛΑ – Αστρολόγος / Σύμβουλος ΕΥ-ΖΗΝ


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.