Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

«Σεισμός» στις συντάξεις και εκλογές το Φθινόπωρο

"Σεισμός" στις συντάξεις και εκλογές το Φθινόπωρο

Του Αντώνη Κοκορίκου
Από 1ης Ιουλίου 2014 εφαρμόζεται για πρώτη φορά η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις. Απλά, το κράτος θα πληρώνει όσα έχει. Αν δεν έχει δεν θα πληρώνει. Θα κόβονται οι συντάξεις στο επίπεδο των χρημάτων που έχει το κράτος. Για πρώτη φορά η μείωση θα είναι μόνον 5,2% προκειμένου η κυβέρνηση να αγοράσει πολιτικό χρόνο και να αποφασίσει αν θα πάει σε εκλογές ή όχι. Κανονικά η πρώτη μείωση θα ήταν 15% στις επικουρικές αλλά η κυβέρνηση έκανε μια αλχημεία με τη συνενοχή της τρόϊκας. Δεν έκοψε με βάση τα έσοδα του 2013, αλλά με βάση τα βελτιωμένα, αισιόδοξα και μαγειρεμένα ποσοστά του πρώτου τετραμήνου του 2014.
Η μεγάλη αλλαγή έρχεται την 1η Ιανουαρίου 2015, όταν δηλαδή ο ίδιος μηχανισμός αυτόματου κοψίματος της σύνταξης, «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στην αργκώ του μνημονίου θα εφαρμοστεί και για τις κύριες συντάξεις και θα εφαρμοστεί η ψηφισμένη διάταξη του Λοβέρδου ότι το κράτος εγγυάται συντάξεις έως 360 ευρώ!!!
Αυτό σημαίνει πολύ απλά, ότι το κράτος δεν εγγυάται καμιά σύνταξη, κανενός ταμείου με βάση τις εισφορές που πλήρωσε ο ασφαλισμένος και λεηλάτησε το κράτος, πέραν των 360 ευρώ. Αν το ταμείο έχει νέες εισφορές από νέους ασφαλίσμένους θα μπορεί να πληρώνει παραπάνω. Αν δεν έχει (και όλα πλέον είναι ελλειμματικά) το κράτος θα πληρώνει έως 360 ευρώ. Στην πράξη, όλοι οι συνταξιούχοι μακροπρόθεσμα θα παίρνουν 360 ευρώ (όπως και οι μισθοί θα πέσουν στα 500 ευρώ το μήνα), (ψηφισμένο). Η αρχή γι αυτό θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2015.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η εφαρμογή της διάταξης Λοβέρδου θα προκαλέσει σεισμό στις τάξεις των συνταξιούχων οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία εξακολουθούν να ψηφίζουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ελπίζοντας ότι τα ψηφισμένα μνημόνια δεν θα εφαρμοστούν γιατί ο Σαμαράς τα σκίζει κάθε μέρα και ο Βενιζέλος δηλώνει ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια. Κανείς δεν έχει συνειδητοποιήσει κι έτσι αυτό το πολιτικό κόστος δεν έχει εισπραχθεί, ότι είναι ψηφισμένη δέσμευση οι μισθοί να πέσουν στα 500 ευρώ και οι συντάξεις στα 360 ευρώ.
Οι πολιτικοί σχεδιασμοί Σαμαρά, Βενιζέλου και Τσίπρα, το παίρνουν ως δεδομένο φυσικά. Γι αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να βρεί τρόπο να μετατοπίσει χρονικά την εφαρμογή της διάταξης Λοβέρδου με υπουργό Οικονομικών τον Βενιζέλο και σύμβουλο τον Χαρδούβελη. Αν η κυβέρνηση καταλάβει ότι η τρόϊκα δεν θα της επιτρέψει να μετατοπίσει χρονικά την εφαρμογή του μέτρου εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δεν αποκλείεται να πάει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και να αφήσει την επόμενη κυβέρνηση να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, δηλαδή να διαπραγματευθεί με την τρόϊκα ή να υποχρεωθεί να εφαρμόσει την ψηφισμένη διάταξη.
Από την άλλη οι σχεδιασμοί του ΣΥΡΙΖΑ, γίνονται για την άνοιξη του 2015, με δεδομένο ότι θα έχει εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και το πολιτικό κόστος θα γίνει ακατάσχετο για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνον ψήφισαν αλλά και εφαρμόζουν τη διάταξη για συντάξεις 360 ευρώ. Είναι προφανές ότι αν περνάει από το χέρι της κυβέρνησης θα χαλάσει τους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα, είτε ετεροχρονίζοντας την απόφαση, είτε αν δεν τα καταφέρει, πηγαίνοντας σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.
Η κυβέρνηση φοβάται την έκρηξη στο ασφαλιστικό σύστημα, που είναι πολύ πιθανό να επιταχύνει δραστικά και το χρόνο των πολιτικών εξελίξεων. Η σκληρή μνημονιακή ρήτρα, περί δραματικού περιορισμού της χρηματοδότησης των ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, και η ενεργοποίηση, από 1ης Ιανουαρίου 2015, του νόμου Λοβέρδου για κρατικά εγγυημένη σύνταξη μόλις 360 ευρώ, οδηγούν στο τέλος των συντάξεων, όπως τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και σε μια επικίνδυνη απειλή για το πολιτικό σύστημα.
Το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος είναι στην πραγματικότητα το μοναδικό μεγάλο «αγκάθι» στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα για την επόμενη αξιολόγηση της οικονομίας, από την επιτυχή έκβαση της οποίας θα κριθεί και το αν θα ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Η τρόικα, γνωρίζοντας ότι το ασφαλιστικό είναι το δυσκολότερο πρόβλημα για την κυβέρνηση, το ενέταξε στην κρίσιμη αξιολόγηση, από την οποία θα εξαρτηθεί και η ελάφρυνση του χρέους, ώστε να έχει στα χέρια της έναν πολύ ισχυρό μοχλό πίεσης.
Οι ελεγκτές της τρόικας έχουν στα χέρια τους, ως οδηγό στη διαπραγμάτευση, τις πολύ «βαριές» δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό, που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση και οδηγούν, με μαθηματική βεβαιότητα, σε γενναίες περικοπές και στις κύριες συντάξεις, από 1ης Ιανουαρίου 2015:
- Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι, μέσα στο καλοκαίρι, θα προωθήσει νέες συγχωνεύσεις ταμείων κύριας ασφάλισης. Αμέσως μετά, θα ολοκληρωθεί η νέα αναλογιστική μελέτη, που θα καταγράψει τα μελλοντικά ελλείμματα των ταμείων.
- Αυτή η αναλογιστική μελέτη, που μόνο θετική δεν πρόκειται να είναι, θα οριοθετήσει και τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης για νέες αλλαγές στις συντάξεις και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς το μνημόνιο επιβάλλει υποχρέωση στην κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες «παραμετρικές αλλαγές».
- Οι νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό θα πρέπει, πάντα σύμφωνα με το μνημόνιο, να ενταχθούν σε νομοσχέδιο, το οποίο θα εγκριθεί από τη Βουλή το φθινόπωρο, για να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015, όταν θα αρχίσει και η εφαρμογή σημαντικών διατάξεων του νόμου Λοβέρδου, του 2010.
Μέχρι τώρα, οι ασφαλισμένοι γνώριζαν ότι, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση των ταμείων, το κράτος λειτουργούσε ως εγγυητής του ύψους των συντάξεων, καλύπτοντας χρηματοδοτικά τα ελλείμματα των ταμείων.
Το νέο καθεστώς, όμως, που δημιουργήθηκε με στόχο να μπει «πλαφόν» στις συνταξιοδοτικές δαπάνες του Δημοσίου, ορίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2015 το κράτος θα πληρώνει μόνο 360 ευρώ (εθνική σύνταξη) για κάθε συνταξιούχο. Κάθε επιπλέον ευρώ σύνταξης θα πρέπει να καλύπτεται από τους πόρους του ταμείου κύριας ασφάλισης. Αν αυτοί δεν είναι επαρκείς, η σύνταξη, πολύ απλά, θα κόβεται όσο χρειάζεται!
Στα ταμεία κύριας ασφάλισης, πλην του ΝΑΤ και του ΟΓΑ, η κατάσταση είναι δραματική, καθώς η περιουσιακή τους κατάσταση επιβαρύνθηκε δραματικά με το «κούρεμα» των ομολόγων και η οικονομική τους θέση επιδεινώθηκε σοβαρά από τη μείωση των απασχολούμενων και την αύξηση των συνταξιούχων. Η αναλογιστική μελέτη δεν μπορεί παρά να αναδείξει αυτά τα προβλήματα, που, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οδηγούν σε πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης των ταμείων από τον προϋπολογισμό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, μέχρι το 2020.
Η τρόικα γνωρίζει καλά αυτό το πρόβλημα, γι’ αυτό και έχει αποκλείσει κάθε αύξηση των δημόσιων συνταξιοδοτικών δαπανών πέρα από τα όρια που έχουν εξαρχής τεθεί και επιμένει ότι αυτές οι «τρύπες» στα ταμεία θα καλυφθούν αποκλειστικά και μόνο με μειώσεις των συντάξεων και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτές ακριβώς θα πρέπει να είναι και οι κατευθύνσεις για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που πρέπει να έλθει στη Βουλή το φθινόπωρο και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές «εκρήξεις»…
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.