Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τους πόνους στη μέση

Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) θεωρείται ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα παγκοσμίως, αν αναλογιστούμε ότι τέσσερις στους πέντε ανθρώπους εμφανίζουν πόνο στη μέση κάποια στιγμή της ζωής τους. Ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού αναγκάζεται κάθε χρόνο να παίρνει άδεια ασθενείας από τη δουλειά του ή να απομακρύνεται από καθημερινές ενέργειες λόγω του επίμονου πόνου στη μέση.
Παρά το γεγονός ότι το 80% των περιπτώσεων της μέσης δύσκολα συνοδεύονται από μια ακριβή διάγνωση, τέτοιες παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλές τεχνικές ή ακόμα και να προληφθούν με συγκεκριμένες κινήσεις. Η πλάτη διαθέτει μια περίπλοκη δομή με αρθρώσεις και μύες, γεγονός που μας οδηγεί στο να ενημερωνόμαστε σχετικά με κάποια βασικά στοιχεία που μπορούν να απαλύνουν τον «εφιάλτη» του πόνου στη μέση…

Τα αίτια του πόνου
Το πιο συνηθισμένο αίτιο του πόνου στη μέση, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι η καταπόνηση των μυών του σώματός εξαιτίας της κακής φυσικής κατάστασης του. Πολύ συχνά επίσης είναι το αποτέλεσμα μιας απότομης κίνησης που πραγματοποιήθηκε με λάθος τρόπο π.χ. αν σηκώσουμε κάτι βαρύ και το κρατάμε σε μεγάλη απόσταση από το σώμα μας, τότε η πλάτη μας πιέζεται υπερβολικά. Παράλληλα, εξαιτίας των σπονδύλων και των συνδέσμων των οστών στη μέση, μόνο μια απότομη κίνηση του σώματός μας προς τα πίσω μπορεί να προκαλέσει σπασμός στους μύες της περιοχής. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όμως, ο πόνος μπορεί να ευθύνεται είτε από δισκοκήλη και καταπόνηση των σπονδυλικών αρθρώσεων είτε από ένα απλό κάταγμα ενός οστού στη πλάτη.
Τρόποι αντιμετώπισής του πόνου στη μέση
Για τις απλές περιπτώσεις που δεν είναι τόσο επίπονες, οι γιατροί συνιστούν μια συντηρητική θεραπεία όπως είναι η ξεκούραση για τουλάχιστον 2-3 ημέρες, η λήψη κάποιων παυσίπονων που θα απαλύνουν τον πόνο και η έναρξη φυσικοθεραπείας. Γενικότερα, η αντιμετώπισή του ποικίλλει ανάλογα με τα αποτελέσματα της εξέτασης, τη διάρκεια του πόνου, τις επιπτώσεις και τα επίπεδα επιδείνωσής του. Πάντως, οι περιπτώσεις χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη είναι ιδιαίτερα σπάνιες και βρίσκονται στην κρίση του νευροχειρουργού μας.
Πότε πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό μας;
 
  • όταν ο πόνος εμφανίζεται και στο πόδι ή το μουδιάζει.
  • όταν το πρόβλημα προχωρά στην ούρηση και συνοδεύεται από πυρετό.
  • όταν συνδυάζεται με απώλεια σωματικού βάρους.
  • όταν υπάρχει ιστορικό καρκίνου, οστεοπόρωσης, μακροχρόνιας χρήσης κορτιζόνης, χρήσης ενδοφλέβιων ναρκωτικών ή αλκοολισμού.
  • όταν ο πόνος στη μέση αρχίζει μετά από κάποιο ατύχημα ή πέσιμο του ασθενή.

Απλές κινήσεις για τη στιγμή του πόνου 

Το σημαντικότερο σημείο στην εμφάνιση του πόνου είναι να ακινητοποιήσουμε αμέσως το σώμα μας και να λάβουμε μια ίσια και βολική στάση για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Καλό είναι να δοκιμάσουμε την τοποθέτηση μιας θερμοφόρας ή μιας παγοκύστης στο σημείο που μας ενοχλεί και ταυτόχρονα να πάρουμε παρακεταμόλη. Εάν ο πόνος δεν έχει υποχωρήσει σε 24 ώρες, μπορούμε να πάρουμε αντιφλεγμονώδες αναλγητικό μέχρι και 10 μέρες το ανώτερο, αφού φυσικά συμβουλευτούμε τον γιατρό μας για τις αντενδείξεις του.
Ποιες στάσεις του σώματος καταπονούν τη μέση;
Η σπονδυλική στήλη μοιάζει με το γράμμα «ς» και το κάτω μέρος του αντιστοιχεί στη μέση. Οι στραβές στάσεις του σώματος, όπως η «καμπούρα» κατά τη διάρκεια της εργασίας σε έναν υπολογιστή, αλλοιώνουν τη φυσιολογική λόρδωση της μέσης. Ο ιδανικός τρόπος για να περπατάμε και να καθόμαστε είναι με ίσια πλάτη, ενώ ταυτόχρονα ρουφάμε τη κοιλιά μας προς τα μέσα. Παράλληλα, για να προλάβουμε τον πόνο στη μέση καλό είναι να λυγίζουμε τα γόνατα κάθε φορά που χρειάζεται να σηκώσουμε ένα αντικείμενο από το έδαφος.
Προληπτικά βήματα για τον πόνο στη μέση

  • Η σχεδόν καθημερινή άσκηση, όπως το ήπιο τρέξιμο και το κολύμπι (εκτός από το πρόσθιο στυλ), μας οδηγεί σε μια καλή φυσική κατάσταση και μετατρέπει τη σπονδυλική μας στήλη σε ισχυρή. Οι συμβουλές του γιατρό μας κρίνονται απαραίτητες λόγω των προβλημάτων υγείας που μπορεί να έχει ξεχωριστά ο κάθε ασθενής.
  • Σημαντικό είναι να ενισχύουμε τους μύες της περιοχής της μέσης, όπως είναι οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι, καθώς οι αδύναμοι μύες δεν έχουν την ικανότητα να στηρίξουν τους σπονδύλους στην κατάλληλη θέση τους.
  • Παράλληλα, ιδιαίτερα ωφέλιμη θεωρείται η διακοπή ή τουλάχιστον η ελάττωση του καπνίσματος, όπως επίσης και η διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους μας. Τα περιττά κιλά επιβαρύνουν την πίεση που δέχονται οι σπόνδυλοι της μέσης μας, ενώ το κάπνισμα μειώνει την οστική πυκνότητα και παρεμποδίζει τη ροή του αίματος στην περιοχή.
  • Δεν πρέπει να καθόμαστε ξαπλωμένοι ή ακίνητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού σύμφωνα με έρευνες ο ασθενής αναρρώνει γρηγορότερα εάν κάνει ήπιες ασκήσεις και δεν μένει ακίνητος.
  • Παράλληλα, πρέπει να βελτιώσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες, όσον αφορά τον τρόπο που κουβαλάμε τις τσάντες  και το βάρος τους π.χ.  η μονομερής μεταφορά ενός σακιδίου μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει μέχρι και στη σκολίωση.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.