Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Στην ανθρώπινη γλώσσα κρύβονταν μία έκτη αίσθηση...Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΑΣΙΚΗ ΓΕΥΣΗ;

Στην ανθρώπινη γλώσσα κρύβονταν μία έκτη αίσθηση
Οι βασικές γεύσεις ξέρουμε ότι είναι πέντε, αλλά ίσως να χρειαστεί να αναθεωρήσουμε αυτόν τον αριθμό, αν μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Appetite, τον περασμένο μήνα, αποδειχθεί αληθινή. Το στόμα μας μπορεί να αισθανθεί τους υδατάνθρακες, υποστηρίζει η νέα δουλειά, που υπόσχεται πιο "ηδονιστικά" γλυκαντικά.
Για να απολαμβάνουμε τις υπέροχες ή να αποφεύγουμε τις αηδιαστικές και, ενδεχομένως, επικίνδυνες γεύσεις που υπάρχουν στον κόσμο μας, έχουμε στη γλώσσα μας ορισμένους υποδοχείς, οι οποίοι μπορούν να διακρίνουν κάποιες βασικές γεύσεις, ανιχνεύοντας τις αλληλεπιδράσεις μορίων και ιόντων που γίνονται, όταν μπει κάτι στο στόμα μας.
Όλες κι όλες είναι πέντε: γλυκό, ξινό, πικρό, αλμυρό, και ουμάμι (φοβερό όνομα). Τουλάχιστον, έτσι νομίζαμε, μέχρι σήμερα. Τώρα, θα πρέπει να προσθέσουμε μία ακόμα, για να ανεβάσουμε τον αριθμό των βασικών αισθήσεων γεύσης σε έξι, αν μία νέα μελέτη από επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία αποδειχθεί αληθινή: την αίσθηση των υδατανθράκων.

Για να απολαμβάνουμε εμείς ένα παγωτό, η δουλειά γίνεται πρώτα στη γλώσσα
Για να απολαμβάνουμε εμείς ένα παγωτό, η δουλειά γίνεται πρώτα στη γλώσσα
Μπορεί να ακούγεται περίεργο - άλλωστε, δεν είπε, ποτέ, κανένας "αγάπη μου, πολλοί υδατάνθρακες στο φαγητό" - αλλά, κατά τους ερευνητές, αυτή η αίσθηση είναι υπαρκτή και μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε (όπως λέει το όνομά της) τους υδατάνθρακες – τα θρεπτικά συστατικά που διασπώνται σε σάκχαρα και αποτελούν κύρια πηγή ενέργειας.
Μάλιστα, η αίσθηση των υδατανθράκων ενεργοποιεί, επίσης, το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι βρίσκουν τα διαιτητικά φαγητά (χωρίς υδατάνθρακες) μη ικανοποιητικά, σε σχέση με τα υπόλοιπα, υποστηρίζεται στη νέα δουλειά. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το στόμα είναι ένα πολύ πιο ικανό αισθητήριο όργανο από ότι πιστεύαμε.
“Μπορεί να διακρίνει [σ.σ. η γλώσσα] τους υδατάνθρακες από τα τεχνητά γλυκαντικά, αν και έχουν πανομοιότυπη γεύση”, δήλωσε σχετικά ο Nicholas Gant του Πανεπιστημίου του Όκλαντ, εκ των συγγραφέων της μελέτης. “Οι υδατάνθρακες είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό διεγερτικό και επιδρούν έντονα και άμεσα στον εγκέφαλο και τα συστήματα που ελέγχει”.

Πειράματα με τρία διαφορετικά διαλύματα

Η ιδέα της αναζήτησης μίας νέας βασικής γεύσης γεννήθηκε, όταν προηγούμενες μελέτες σε τρωκτικά εδειξαν ότι αυτά τα ζώα μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ διαφορετικών επιπέδων ενέργειας, αλλά και να διακρίνουν διαλύματα υδατανθράκων από διαλύματα πρωτεϊνών, ακόμα και όταν έχουν χάσει την ικανότητα να αισθανθούν τη γεύση του γλυκού.
Κάθε διάλυμα είχε την ίδια γεύση, αλλά το ένα είχε υδατάνθρακες, το άλλο πρωτεΐνες και το τρίτο τίποτα από τα δύο
Κάθε διάλυμα είχε την ίδια γεύση, αλλά το ένα είχε υδατάνθρακες, το άλλο πρωτεΐνες και το τρίτο τίποτα από τα δύο
Για αυτόν τον λόγο, ερευνητές θέλησαν να δουν αν κάτι παρόμοιο ισχύει και με τους ανθρώπους. Για τη μελέτη, διεξήγαγαν πειράματα, κατά τη διάρκεια των οποίων, οι συμμετέχοντες έπρεπε να πιέζουν έναν αισθητήρα που κρατούσαν στο δεξί τους χέρι, όποτε έβλεπαν μία οπτική ένδειξη, ενώ, την ίδια στιγμή, οι γλώσσες τους ξεπλένονταν με ένα από τρία διαφορετικά διαλύματα.
Τα υγρά είχαν την ίδια γεύση, αλλά μόνο ένα από αυτά περιείχε και υδατάνθρακες. Οι συμμετέχοντες δεν έβλεπαν ποιο από τα τρία διαλύματα έφτανε στο στόμα τους. Παρατηρήθηκε ότι, όταν η γλώσσα τους ξεπλένονταν με το διάλυμα υδατανθράκων, υπήρχε αύξηση 30% στη δραστηριότητα των περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση και την όραση. 
Η αύξηση, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, προκαλείται από την "αναφορά" που δίνει το στόμα μας, ότι έρχεται επιπρόσθετη ενέργεια, στη μορφή υδατανθράκων. “Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι η στοματική αναγνώριση υδατανθράκων μπορεί να ενισχύσει την ενεργοποίηση νευρωνικών δικτύων που εμπλέκονται στην αισθητηριακή αντίληψη”, γράφουν οι ερευνητές.

Ηδονιστικά γλυκαντικά και ακόμα περισσότερες αισθήσεις γεύσεων

Τα ευρήματα ενδέχεται να μπορούν να εξηγήσουν, πέρα από τον λόγο που δεν μας αρέσουν τα διαιτητικά σνακ, και γιατί τα ποτά που είναι φορτωμένα με υδατάνθρακες φαίνεται να τονώνουν τους αθλητές αμέσως μετά την κατανάλωση, ακόμα και πριν το σώμα τους προλάβει να μετατρέψει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια. 
Γλυκαντικά για να γλύφεις τα δάχτυλά σου
Γλυκαντικά για να γλύφεις τα δάχτυλά σου
Αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει περισσότερο, ωστόσο, τους συγγραφείς της νέας μελέτης είναι η δημιουργία προϊόντων που θα εξιτάρουν τις αισθήσεις μας πιο καλά από ποτέ. Μαθαίνοντας περισσότερα για τη νέα γεύση, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τεχνητά γλυκαντικά τροφίμων “τόσο ηδονιστικά όσο τα αληθινά”, αναφέρουν στη δημοσίευσή τους.
Αξίζει να σημειώσουμε, επίσης, ότι πριν από, περίπου, 2 χρόνια, Αμερικανοί ερευνητές είχαν προτείνει και εκείνοι την ύπαρξη μίας έκτης αίσθησης, με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Lipid Research. Η διαφορά ήταν ότι, τότε, οι ειδικοί ανέφεραν ότι η έκτη αίσθηση της γλώσσας μας έχει να κάνει με την αναγνώριση του λίπους.
Και αν πιστέψουμε τον Gant, που αναφέρει ότι “η έκτη αίσθηση γεύσης για τους υδατάνθρακες είναι, πιθανότατα, μία από τις πολλές ιδιότητες των τροφίμων [σ.σ. πέρα από τις 5 βασικές γεύσεις] που είναι ανιχνεύσιμες από τους υποδοχείς στο στόμα μας”, δεν αποκλείεται, τελικά, να πρέπει να μιλάμε για 7 βασικές γεύσεις. Και γιατί όχι, στο μέλλον, για ακόμα περισσότερες.
Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά το "πιάσε μία, με γεύση λίπος", δεν είναι κάτι που μπορούμε να φανταστούμε τον εαυτό μας να λέει. Ό,τι κι αν υποστηρίζουν οι επιστήμονες. 
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.